Astfel, propriul program spațial la care lucrează miliardarul britanic Richard Branson a făcut un important pas înainte odată cu lansarea reușită a rachetei LauncherOne pe data de 17 ianuarie, la 8 luni după o primă demonstrație care s-a soldat cu un eșec.

Aceasta a efectuat primul zbor orbital, fiind lansată de la peste 9.000 de metri altitudine, de pe o aeronavă Boeing 747 aparținând companiei Virgin Atlantic, special adaptată pentru acest test, într-un zbor experimental în care a atins viteza de 28.000 km/h și în urma căruia a reușit să lanseze cu succes 10 sateliți pe orbită.

Testul realizat de compania lui Branson este parte a programului Virgin Orbit care își propune să furnizeze servicii de amplasare pe orbită a sateliților de mici dimensiuni.

”Ceea ce facem diferit la Virgin Orbit față de competitorii noștri este faptul că putem folosi a aeronavă 747 și o pistă de decolare a avioanelor ca punct de plecare pentru o călătorie în spațiu, și nu avem nevoie de o bază de lansare a rachetelor, așa că un drum în spațiu poate fi făcut de pe orice aeroport din lume”, a precizat într-o postare pe blogul Virgin Richard Branson.

Virgin Orbit este o companie fondată în 2017 în Long Beach California. Are peste 390 de angajați, iar CEO-ul companiei este Dan Hart, fost vicepreședinte Boeing, manager cu experiență care s-a ocupat de programele guvernamentale de lansare a sateliților.