Vodafone închide serviciul de transfer de bani M-Pesa de la 1 decembrie, conform unui anunț de pe site-ul companiei.

Serviciul a fost lansat în 31 martie 2014. Potrivit zf.ro, serviciul M-Pesa nu va mai fi disponibil de pe 1 decembrie. "Decizia sistării serviciului de plăţi M-Pesa a fost luată în urma analizarii evoluţiei acestui serviciu şi ţinând cont de contextul de piaţă actual", au spus reprezentanții operatorului telecom.

“Operaţiunile se vor sista treptat, în cadrul unui proces derulat în conformitate cu prevederile legale în vigoare, aplicabile emitenţilor de monedă electronică. Mai întîi, vor fi sistate operaţiunile de înregistrare şi activare a serviciului, precum şi cele de alimentare de cont. Ulterior, se vor sista operaţiunile de plată a facturilor, încarcare a cartelelor preplatite, de transfer de bani şi retragere de numerar. Pana în data de 30 noiembrie 2017, puteţi face următoarele operaţiuni: retragere de numerar; plată facturi Vodafone; reîncarcare conturi de cartele preplătite Vodafone sau transfer către un alt client M-Pesa. Începând cu data de 1 decembrie, data sistării serviciului, vă rugam să sunaţi la relaţii clienţi Vodafone *222 sau să vă adresaţi magazinelor proprii Vodafone pentru retragerea fondurilor rămase neutilizate”, au mai spus reprezentanții companiei.

Retragerea e ciudată, în condițiile în care Orange a lansat Orange Money și pregătește Orange Bank, iar Telekom va intra pe piață zilele următoare, alături de Alior Bank din Polonia, cu un serviciu bancar.

Cu M-pesa, utilizatorii Vodafone puteau sa facă următoarele operaţiuni, prin intermediul telefonului mobil: sa trimită şi să primească bani, să alimenteze Cartela Vodafone, să plătească facturile, să cumpere bunuri şi servicii din magazinele partenere M-Pesa.

Soluţia tehnică a fost realizată de către Huawei Technologies. Serviciul M-Pesa a fost lansat la nivel global în 2007, iar la finalul anului trecut avea 16,8 milioane de utilizatori şi 165.000 de agenţi autorizaţi. Clienţii au tranzacţionat peste 900 de milioane de euro pe lună. România este prima ţară la nivel european în care s-a lansat M-Pesa.