Gigantul rus Yandex își dorește să intre cu aplicația de taxi Yango pe piața românească. Yandex a preluat în 2017 operațiunile Uber din Rusia și din alte țări ale fostei URSS, scrie hotnews.ro.

Din datele publicației, Yango s-ar putea lansa în luna iunie, aplicația fiind prezentă până acum în 15 țări, într-unele sub numele Yango, iar în altele, Yandex Taxi.

Sursele hotnews.ro spun că Yandex va încheia parteneriate cu companii locale de transport și nu va lucra direct cu șoferii.

Yandex are o capitalizare de piață de aproximativ 12 miliarde dolari și este prezentă în numeroase domenii, de la mașini autonome, până la publicitate online. Yango se descrie ca serviciu de ”ride-hailing” prin care îți poți comanda un taxi autorizat.

Serviciul Yandex Taxi este unul de ridesharing tradițional, concurent pentru Uber în regiune, unde altfel Uber operează sub această licență. Mașinile fără șofer sunt următorul pas pentru ridesharing.

Legea Uber/Bolt

Pe 24 mai, pe site-ul Ministerului Transporturilor a fost publicat și intră în dezbatere publică proiectul de Ordonanţă de urgenţă a Guvernului privind activităţile de transport alternativ cu autoturism și conducător auto.

Proiectul se adresează tuturor persoanelor fizice sau juridice, interesate să transmită propuneri/ opinii/ sugestii cu privire la proiectul de act normativ.

Proiectul de ordonanță de urgență are în vedere crearea unui sistem unitar de reglementare a activităților de transport alternativ, care funcționează prin intermediul unor platforme digitale, prin autorizarea administrativă a acestora pe o perioadă de trei ani, atât în ceea ce privește platformele digitale cât și operatorii de transport alternativ.

Prin urmare, proiectul devine un instrument care întregește cadrul juridic aplicabil transportului de tip urban și își propune asigurarea unor măsuri de supraveghere a pieței pe perioada de autorizare, astfel încât după această perioadă să fie posibilă o evaluare a eficientei actului normativ.