Ultimul an a pus la grea încercare capacitatea de a rezista pe piață și a dezvolta un business a multor antreprenori, unii dintre ei cu mulți ani de experiență în spate. Cei care au reușit să se replieze rapid, au văzut tendințele din piață și au știut să profite de ele, au reușit să-și crească afacerile sau chiar să dezvolte nișe noi.
Astăzi aflăm de la șapte femei antreprenor despre ceea ce au învățat în an de pandemie, cum au trecut peste provocările lui 2020 și merg mai departe, dar și despre cum văd diferențele de gen în lumea afacerilor.
Alexandra Crâșmaru, fondator Illuma Clinique
Într-un context marcat de distanțare socială, Alexandra Crâșmaru, cu o experiență de 10 ani în industria farmaceutică, a lansat la mijlocul lunii mai 2020, imediat după ieșirea din starea de urgență, o clinică orientată către servicii dermato-estetice minim invazive.
Peste 250 de clienți au trecut pragul clinicii până la finalul anului, care au accesat servicii în medie de 350 de euro/client.
Pentru 2021, Alexandra Crâșmaru își propune creșterea cu 50% a cifrei de afaceri, dar și extinderea și diversificarea serviciilor oferite în cadrul clinicii, către tratamente precum cele cu laser pentru leziuni vasculare, testare genetică pentru alopecie sau tratamente faciale.
În câteva cuvinte, fă-ne un bilanț la un an de pandemie, atât profesional cât și personal.
Profesional – împlinirea unui vis de a deschide acea clinica cu servicii dermatologice și estetice unde simți că primești toată atenția, alături de un personal extrem de bine pregătit și dedicat. Faptul că am crescut lună de lună într-un mediu în care foarte multe business-uri se descurcă extrem de greu, mă face să fiu extrem de recunoscătoare și să îmi propun obiective și mai ambițioase pentru perioada ce vă urma. 100.000 euro cifra de afaceri din mai 2020 până în prezent este un bilanț promițător.
Personal – am simțit din plin susținerea și încurajarea familiei, ceea ce îmi oferă în fiecare zi echilibrul de a merge mai departe cu visul meu.
Care a fost cea mai importantă lecție învățată în pandemie?
Oamenii sunt cea mai importantă resursă. Modul în care ne alegem echipa influențează fiecare aspect al business-ului de la performanță, la modul în care interacționam cu fiecare pacient până la modul în care ne simțim în fiecare zi la locul de muncă. Pentru mine, echipa Illuma a devenit o a doua familie ceea ce îmi oferă curaj că vom realiza tot ceea ce ne propunem.
Cum crezi că e diferit antreprenoriatul pentru o femeie față de un bărbat?
Nu mă pot pune în locul unui bărbat. Cred că provocările sunt deopotrivă aceleași în orice start de business, mai ales în aceste vremuri incerte și încercate de multe obstacole. Faptul că femeile din antreprenoriat sunt în foarte multe cazuri și mame poate reprezenta un plus de activități cu care jonglăm.
Însă, în zilele noastre, bărbații sunt de cele mai multe ori la fel de implicați în creșterea copiilor, iar rolurile de părinți sunt un parteneriat în care suntem cât mai mult posibil alături de copii noștri, jonglând și cu taskurile pe care business-urile ni le aduc.