Ioana Doagă, avocat

Ioana Doagă profesează ca avocat din 2009, la început ca membru al echipei de bază în firme de avocatură cunoscute, apoi ca partener. După 10 ani de activitate, a simțit că trebuie să-și contureze o practică proprie, punând accentul pe domeniile de drept în care a ales să se perfecționeze: dreptul muncii, dreptul media, achizițiile publice și sfera litigiilor comerciale.

Deschiderea unui business propriu sub umbrela DB Legal.Avocați i s-a părut așadar a fi pasul firesc de urmat, pentru a pune în serviciul clienților cunoștințele sale de specialitate, într-un cadru propriu, creat pe baza valorilor și a principiilor care i-au ghidat activitatea.

În câteva cuvinte, fă-ne un bilanț la un an de pandemie, atât profesional cât și personal.

Avocatura în vremuri de pandemie este o provocare. Se traduce într-o foarte mare adaptabilitate față de schimbările apărute în afacerilor clienților, în flexibilitate sporită față de nevoile lor curente și în păstrarea optimismului pe toate planurile.

Profesional, pandemia a determinat focusarea mea pe zone specifice de drept și pe sarcini juridice din sfera construirii de contracte care să acopere pe deplin riscurile asociate continuării pandemiei în viitorul apropiat, precum și din sfera asigurării de consultanță juridică în domeniul dreptului muncii, pentru o gesionare optimă a raporturilor de muncă în această perioada dificilă pentru angajatori și angajați deopotrivă.

Pe plan personal, pandemia m-a învățat să am răbdare, să mă pregătesc pentru scenarii neplăcute, fără să îmi pierd optimismul că urmează vremuri mai bune, și să fiu recunoscătoare pentru oamenii din viață mea.

Care a fost cea mai importantă lecție învățată în pandemie?

2020 va rămâne un an greu de uitat, care m-a îndepărtat de stilul de viață cu care eram obișnuită. Am învățat însă o lecție importantă – că nu trebuie să mă opun schimbării, ci trebuie să o îmbrățișez. Prin urmare, mi-am adaptat strategia de dezvoltare profesională, mi-am asumat riscuri și am luat decizii curajoase, inclusiv pe plan personal. Pandemia este, până la urmă, o altă ocazie de a învață lucruri despre mine.

Cum crezi că e diferit antreprenoriatul pentru o femeie față de un bărbat?

Percep această diferență de sex că fiind un atu. Un antreprenor bun, indiferent de sex, este un profesionist cu o solidă pregătire în sfera sa de activitate, cu o conduită morală, este devotat traiectoriei sale profesionale, se perfecționează permanent și găsește zilnic motivație în activitatea pe care o desfășoară.

Consider însă că femeile antreprenoare manifestă un plus de intuiție, dețin acel al șaselea simt care este o veritabilă binecuvântare, mai ales în desfășurarea profesiei de avocat. Totodată, femeile antreprenoare sunt dedicate drumului curajos pe care l-au ales, sunt perseverente și empatice, ceea ce, de multe ori, se dovedește a fi un veritabil atu.