Florentina Ion, manager Editura Didactica Publishing House
Florentina Ion este de 17 ani managerul Editurii Didactica Publishing House, timp în care a coordonat publicarea a peste 2.000 de titluri și vânzarea a peste 10 milioane de cărți și reviste. În parcursul său antreprenorial focusul a rămas pe dezvoltarea unui portofolul de carte și resurse educaționale alternative.
În pandemie, Editura DPH a lansat produse noi, digitale, cum ar fi o platformă educațională dedicate însușirii și aprofundării cunoștințelor pentru clasa pregătitoare și ciclul primar.
În câteva cuvinte, fă-ne un bilanț la un an de pandemie, atât profesional cât și personal.
Ultimul an a fost unul dificil, incert, trist și extrem de neobișnuit. A fost un an care a adus provocări neașteptate, dar am reușit să-l parcurgem cu mult curaj, acceptare, înțelegere și multă, multă muncă. Am fost mereu în alertă și a fost nevoie să ne adaptăm zi de zi pentru a mentine echipa și firma pe drumul stabilit. Sper că acum, eu si echipa mea suntem cu toții mai înțelepți, mai puternici și mai flexibili.
Privesc urmatorul an cu optimism și speranță, cu intelegere și prețuire a valorilor adevărate ale vieții. Mă bazez pe cumpătare, responsabilitate și o apreciere justă a lucrurilor care merită să-mi umple viața.
Care a fost cea mai importantă lecție învățată în pandemie?
Am înțeles importanța sănătății și a vieții și acest lucru m-a adus spre o analiză a vieții mele, a lucrurilor importante din viața mea, dar și să prețuiesc mai mult ceea ce am.
Am înțeles și că este nevoie să facem pasul înainte, să ne adaptăm și să contribuim în cât mai mare măsură la a dezvolta sistemul educațional prin accelerarea digitalizării acestuia. Deși a fost un an dificil pentru piața de carte prin prisma relației cu tipografiile și librăriile deopotrivă, afectate de contextul pandemic, am reușit să lnsăm primul program digital educațional, adaptat programei școlare, care se adresează deopotrivă cadrelor didactice și părinților.
Elaborate după pedagogia finlandeză, materialele educaționale sprijină dezvoltarea unor abilități practice, precum scriere și citire, comunicare, matematică, științe ale naturii sau muzică, dar și abilități din zona lifeskills, precum management emoțional, responsabilitate, echilibru sau cooperare. Iar contextul actual ne demonstrează zilnic cât de importante sunt aceste abilități conexe.
Cum crezi că e diferit antreprenoriatul pentru o femeie față de un bărbat?
Nu cred că antreprenoriatul este diferit pentru o femeie față de un bărbat, dar cred că femeile aduc în antreprenoriat mai multă responsabilitate, o viziune care pune accent în egală masură pe afacere, familie și valori. Cred că femeile antreprenor au un impact emoțional mai puternic in propria echipă si analizează mai mult ceea ce clădesc și transmit generațiilor următoare.