Fundația Romanian Business Leaders avertizează Guvernul că atacul asupra companiilor multinaționale nu este folositor. De altfel, spun ei, antreprenorii români care sunt lideri pe piețele lor au fost și ei, la începuturi, angajați în companii multinaționale.

În 2015, după 5-10 ani de la înființare, doar 0,25% (adică unu din 400) startup-uri cu venituri anuale de peste un milion de euro aveau capital pur românesc.

cladire corporatie birouri multinationala afacere mare

“Astăzi, în România, problemele cu adevărat importante nu țin de proveniența capitalului. Esențial este ca politicile publice să stimuleze formarea capitalului românesc și să asigure un cadru transparent, stabil și predictibil, în care capitalul autohton și străin să producă valoare pentru economie și pentru români”, spun cei de la Romanian Business Leaders.

Antreprenorii români spun că în momentul de față capitalul românesc este în stadiu incipient - sunt puțini investitori în România, companiile românești au un aport mic la exporturi și există un număr mic de startup-uri cu capital românesc care reușeșc să depășească venituri de un milion de euro.

Nu este prima oară când antreprenorii grupați în Romanian Business Leaders avertizează Guvernul român asupra greșelilor pe care le face. 

“România trebuie să-și propună să urce 4-5 poziții în clasamentul Uniunii Europene ca total din Produsul Intern Brut (PIB). Pentru aceasta, este nevoie de cât mai mult capital străin și românesc, să ținem și să atragem oamenii talentați în țară. Suntem într-un context macroeconomic bun, de care poate beneficia întreaga societate dacă suntem înțelepți să ne suflecăm mânecile și să ne apucăm serios de treabă. Companiile românești și multinaționale contribuie împreună pe lanțuri de valoare ale căror baze au fost puse chiar de primele investiții străine în România, după căderea comunismului”, se arată în mesajul liderilor din mediul de afaceri românesc.

Mulți antreprenori și șefi de companii românești și-au început cariera în companii internaționale, unde au învățat și și-au dezvoltat abilități pe care apoi le-au transferat în propriile afaceri și în companiile cu capital românesc

În comunicatul RBL se menționează și avantajele aduse de multinaționale în mediul de business din România. “Multinaționalele au meritul profesionalizării mediului de business din România. Mulți antreprenori și șefi de companii românești și-au început cariera în companii internaționale, unde au învățat și și-au dezvoltat abilități pe care apoi le-au transferat în propriile afaceri și în companiile cu capital românesc. Mulți dintre acești oameni fac astăzi parte din comunitatea Romanian Business Leaders”.

În 2015, după 5-10 ani de la înființare, doar 0,25% (adică unu din 400) startup-uri cu venituri anuale de peste un milion de euro aveau capital pur românesc.