În timp ce Marea Britanie este pe punctul de a-și închide granițele, creând confuzie printre fondatorii de startup-uri atrași de ecosistemul antreprenorial de acolo, Franța anunță o serie de programe prin care își dorește să atragă atât antreprenorii din tech, cât și investitorii, și pe cei care își doresc să lucreze pentru firme de profil din țară.

franta antreprenor startup viza people-eiffel-tower-france-landmark

În acest sens, Minsterul Economiei și Finanțelor din Franța a anunțat recent extinderea programului ”Passeport Talent”, creat anul trecut cu scopul de a atrage mai mulți angajați din străinătate,  odată cu lansarea ”French Tech Visa. Acest program de vize este destinat antreprenorilor străini care doresc să își deschidă un startup în Franța (sau care doresc să participe la diverse incubatoare de afaceri și programe de accelerare), investitorilor de tip angel și oamenilor care vor să lucreze pentru companii tech franțuzești.

Viza este valabilă pe o perioadă de patru ani (se reînnoiește anual) și acoperă și șederea unui membru al familiei aplicantului – acesta este tratat la fel ca aplicantul și are acces în mod automat la piața de muncă din Franța. În plus, aplicantul nu are nevoie de permis de muncă în cazul în care vine ca angajat.

Cum au acces fondatorii de startup-uri

În cazul antreprenorilor, viza poate fi accesată în trei modalități. Astfel, aceștia pot aplica în cadrul programului French Tech Ticket – acceleratoare ce se desfășoară pe o perioadă de un an, destinate startup-urilor aflate în faza de seed (sunt circa 41 de astfel de incubatoare, cam 70 de startup-uri având acces în programe) -, unde costurile de relocare ajung la aproximativ 45.000 de euro. În plus, pot aplica pentru o serie de acceleratoare și competiții pentru startup-uri, sau pot lua viza de la un sediu al Consultatului Francez (accesează procedura pentru Passeport Talent).

Viza pentru angajați în Franța

În ceea ce privește persoanele care își doresc să lucreze pentru un startup francez, aceștia pot beneficia de viză dacă devin angajații unuia din cele peste 100 de startup-uri din țară, sau pot aplica pentru o viză tech destinată talentelor excepționale (la Consulatul Francez, aceeași procedură pentru Passeport Talent).

Accesul investitorilor în Franța

Investitorii tech care își doresc să facă parte din ecosistemul antreprenorial din Franța pot beneficia de viză în cazul în care lucrează pentru o firmă internațională de venture capital și deschid un birou în țară, sau dacă se angajează în cadrul unei firme franceze de profil. În plus, mai pot avea acces la acest sistem special de vize dacă accesează Passeport Talent.

Franța nu este singura țară care și-a deschis granițele antreprenorilor. Canada a introdus un sistem similar de vize încă din 2013, cu aproape 2.800 de permise pe an destinate antreprenorilor.

Investiții în startup-urile din Franța

Ecosistemul antreprenorial din Franța a crescut cu 200% în trimestrul al treilea din 2016, 62% dintre startup-uri fiind finanțare în early-stage. Startup-urile au beneficiat de investiții în valoare de 857 de milioane de dolari, potrivit datelor CB Insights, 20% dintre companii fiind din domeniul mobile. În total, în 2016, companiile tech din Franța au atras finanțări de 1,5 miliarde de dolari.

Totodată, Facebook anunța recent că va lansa un incubator de startup-uri la Paris. În locul numit Station F, Facebook va adăposti și crește zeci de startup-uri care lucrează în zona de analiză de date. Așa că, dacă vrei să te bucuri de oportunitățile oferite de guvernul francez, gândește-te să-ți muți firma acolo.