Sute de mii de oameni au ieșit în stradă săptămâna trecută pentru a protesta împotriva deciziilor actualului guvern. Au continuat să iasă chiar și după anunțul premierului referitor la abrogarea ordonanței 13, precum și după publicarea în Monitorul Oficial a ordonanței care anula efectele acesteia. De altfel, duminică seara, peste o jumătate de milion de oameni din întreaga Românie au continuat să iasă în stradă, marcând cel mai mare protest de după 1989.

protest romania stat de drept start-up wall street guvern

Săptămâna trecută ne-am decis și noi să luăm atitudine, deși nu facem politică, iar ceea ce ne dorim nu ține de un partid. Respectăm rezultatul alegerilor și suntem de părere că alianța câștigătoare trebuie să îți respecte promisiunile de guvernare. În același timp, susținem evoluția democratică corentă și previzibilă a mediilor sociale și de business.

Mai departe de propriile opinii, am ales să discutăm cu zeci de manageri din mediul de business, de la mici antreprenori intrați recent pe piață, până la fondatori de business-uri care administrează milioane de euro.

Citește articolul inițial, manifestul nostru de susținere a retragerii ordonanței de urgență.

Din transporturi, IT&C, infrastructură, dezvoltatori, retail online și tradițional, până la manufactură sau servicii online, toți subliniază felurile în care aceste ordonanțe de urgență ar putea submina statul de drept și, implicit, viitorul economic al României și trag un semnal de alarmă.

”Nu știu ce companie și-ar îndrepta investițiile sau planurile de dezvoltare către un mediu instabil și atât de fluctuant din punctul de vedere al puterilor statului de drept”, spune Bogdan Putinică, vicepreședintele Enea Software, un business cu peste 300 de angajați la nivel local și venituri de peste 40 de milioane de lei.

Am vorbit deja cu trei antreprenori care ne-au spus cât de mult poate afecta ordonanța încrederea investitorilor în România.

Continuăm seria noastră din proiectul Retrageți ordonanța și considerăm că Împreună suntem mai puternici! Am continuat să vorbim cu oameni de afaceri, startupiști, antreprenori tineri și experimentați pentru a afla opinia lor despre proiectul ordonanțelor. Majoritatea covârșitoare este împotriva acestora, pentru că atentează la credibilitatea României și va face investițiile străine să fugă către zone mai liniștite.

De data aceasta, am discutat cu vicepreședintele la nivel global al producătorului suedez de software și servicii Enea Software, cu unul dintre cei mai cunoscuți oameni de travel din țara noastră și cu un analist politic. Ne-au vorbit despre nevoia de a avea o predictibilitate în țară pentru a stimula mediul economic și despre transparența în luarea deciziilor.

Bogdan Putinică – vicepreședinte Enea Software

Și nu știu ce companie și-ar îndrepta investițiile sau planurile de dezvoltare către un mediu instabil și atât de fluctuant din punctul de vedere al puterilor statului de drept

Dincolo de caracterul legal, constituțional sau profund imoral al celor două OUG-uri, important este semnalul pe care țara România îl transmite atât la nivel intern, cât mai ales în plan extern. Democrația are o fundație destul de flexibilă în situația noastră și acest lucru este de natură să definească negativ mediul macro-economic românesc. Și nu știu ce companie și-ar îndrepta investițiile sau planurile de dezvoltare către un mediu instabil și atât de fluctuant din punct de vedere al puterilor statului de drept.

Răzvan Pascu - antreprenor

Antreprenoriatul nu poate să prospere decât într-un mediu politic calm și echilibrat, cu măsuri gândite și anunțate.

Radu Magdin - analist politic

Protestele au căpătat un caracter inevitabil și rămâne de văzut dacă politicul va rezista până la capăt în fața presiunii civicului

O dezbatere pe orice temă de interes național, inclusiv justiția și lupta anticorupție, este binevenită. Dacă cineva consideră că respectivul cadru legislativ nu e corect sau complet, poate argumenta pentru modificarea acestuia. E necesar, însă, să nu avem o dezbatere grăbită ci una așezată și transparentă, iar Parlamentul e locul optim. Ca oportunitate politică așadar, e greu de motivat urgența fără a apărea suspiciune. Aici a greșit majoritatea politică și este greu de recuperat în termeni de imagine în perioada următoare. Protestele au căpătat un caracter inevitabil și rămâne de văzut dacă politicul va rezista până la capăt în fața presiunii civicului.