Orange Fab e o rețea de acceleratoare create de către gigantul telecom care nu ia acțiuni în firmele care intră în program, dar oferă asistență în zona tehnică și posibile parteneriate cu Orange în țările în care se desfășoară. Momentan Orange Fab se organizează în 15 țări de pe 4 continente și 350 de startup-uri au trecut prin program.
În România Orange Fab e organizat împreună cu How to Web, iar companiile participante vor avea o implementare-pilot alături de Orange România. Din acest motiv și startup-urile sunt unele destul de tehnice.
Orange Fab se concentrează pe 4 domenii - Smart Territories (Smart City, Agritech, Energy, Retail), Future of Life (Artificial Intelligence, Biotech, Digital Life, Health, Smart Mobility), Networks of the Future (Blockchain, Quality of Experience Management, Network), Security (Cyber, Military, Critical Infrastructure).
Care sunt startup-urile care au prezentat la Orange Fab Demo Day? Față de cele 6 acceptate inițial în program au fost adăugate 4 pe parcurs.
Fullscreen Digital – direcția Smart Territories - oferă servicii de digital marketing cu inteligență bazată pe locație.
CBN Agrotech (fost Silometer) – direcția Smart Territories - ajută proprietarii de silozuri să devină mai profitabili și să evite însilozarea și deteriorarea produselor agricole.
Box2M – direcția Smart Territories - propune un ecosistem IoT cu aplicabilitate pentru utilități, telecom și securitatea infrastructurii. Aceasta generează beneficii pentru clienți, precum reducerea pierderii de energie cu până la 10%.
MagnaSCI – direcția Future of Life - prin uRADMonitor, soluția de monitorizare a calității aerului implementată și în conceptul de Orange Smart City.
Symme3D – direcția Future of Life - prin Biotech One, prima imprimantă 3D complet integrată și precisă pentru țesuturi avasculare și vase de sânge realizate din celule stem, ce folosește un incubator de ultimă generație, ce controlează temperatura și umiditatea.
Pentest-Tools – direcția Security - primul serviciu online de evaluare a nivelului de securitate prin penetration testing, unde utilizatorii obțin o listă detaliată a vulnerabilităților pe care le pot repara pentru a face față unui atac cibernetic.
Startup-urile din 2018
Patru noi startup-uri au fost adăugate pentru 2018 și vor lucra la dezvoltarea soluției lor.
Appsulate - startup-ul protejează companiile de posibile scurgeri de informații atunci când angajații accesează aplicațiile critice. Astfel, angajații pot avea acces de la distanță la informații într-un mediu izolat, care e o barieră între utilizatori și mediul extern.
Blugento - un SaaS prin care poți porni un magazin online de la zero, bazat pe Magento. Blugento are peste 100 de integrări cu aplicații de marketing și analytics.
Dekaneas - un startup stealth creat de expertul în securitate informatică Andrei Bozeanu. Cu ajutorul machine learning, Dekeneas diferențiază scripturile malițioase și cele normale. Startup-ul poate analiza așa-numite zero days vulnerabilities, acele probleme și portițe în sisteme care nu sunt cunoscute.
Kfactory - oferă posibilitatea de a maximiza productivitatea în producție. Monitorizează linia de producție în timp real și colectează date pentru a oferi insight-uri care pot duce la creșterea productivități în linii industriale.