Prin noile finanțări destinate IMM-urilor și autorităților publice, FIT EDIH își propune să contribuie la transformarea digitală a societății și a economiei din Regiunea Centru a României.

În acest apel de finanțare, cei 141 de beneficiari finali, vor beneficia atât de finanțare, cât și de consultanță în domeniul inovării.

Pentru mai multe detalii și pentru formularul de apilcare, accesează acest link.

În procesul de susținere a companiilor care vor beneficia de această transformare digitală, FIT EDIH are alături 12 parteneri valoroși, din mediul privat și public, care vor face un transfer de expertiză și consultanță către beneficiarii finali, oferind experiența și infrastructura necesară pentru dezvoltarea afacerilor finaliste din program.

Aceștia sunt: UMFST – Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie ”George Emil Palade” Târgu-Mureș; ULBS – Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu; ROPARDO; SFR ROMÂNIA; ASIMCOV - Asociaţia Întreprinderilor Mici şi Mijlocii Covasna; AICAR - Asociatia Incubatoarelor Si Centrelor De Afaceri Din România; NTT DATA ROMÂNIA; ALT BRAȘOV – Clusterul pentru Inovare și Tehnologie; AMB BRAȘOV – Agenția Metropolitană pentru Dezvoltare Durabilă Brașov; AIDA – Asociația Intercomunitară de Dezvoltare Alba-Iulia; CNIPMMR - Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România

FIT EDIH prin specializarile sale bazate pe Inteligența Artificială, sisteme Big Data, dar și tehnologii generice esențiale (KET) urmărește în cadrul acestui apel de finanțare trei domenii care au prioritate în selectarea finală a câștigătorilor, acestea fiind:

  • Producție: automotive și mecatronică, aerospațial, textile și îmbrăcăminte, agroalimentare, silvicultură și mobilier;
  • Smart City: mediu construit durabil, turism și cultură, inclusiv servicii din domeniul comerțului cu amănuntul;
  • e-Sănătate: medicină și farmaceutică

”În viziunea noastră, vedem o Regiune Centru puternic dezvoltată, în care organizațiile înțeleg și folosesc corect tehnologiile digitale, unelte prin care își pot crește nivelul afacerii, dar și impactul în societate. Credem într-o Regiune Centru în care IMM-urile, autoritățile publice locale și toate părțile interesate au șansa să decidă dacă vor să facă parte din viitorul digital și inovator al României. Și ne bucurăm că FIT EDIH poate fi un facilitator al acestui viitor în care inovarea este o acțiune măsurabilă și o unitate esențială ecosistemului de business și de bun trai”, adaugă Ionuț Țața, CEO Iceberg+.

De ce dispun beneficiarii?

Pe lângă susținerea financiară, FIT EDIH oferă o serie de servicii gratuite, prin care beneficiarii să ajungă la maturitate digitală.

Serviciile oferite în cadrul programului urmăresc transformarea digitală a companiilor, prin consolidarea capacității operaționale, dar și programe specializate în cunoașterea și implementarea Inteligenței Artificiale, a sistemelor de Big Data și a tehnologiilor generice esențiale.

Aceste programe de digitalizare sunt construite pentru organizații care sunt la diverse niveluri de pregătire digitală, astfel încât beneficiarii să aibă o experiență personalizată în parcursul lor de transformare și inovare.

Serviciile dedicate beneficiarilor finali sunt construite pe direcții precum: Ecosistem de inovare și rețele; Testează înainte de a investi; Abilități și formare; Acces la finanțare.

Serviciile furnizate de FIT EDIH sunt oferite IMM-urilor gratuit, fiind subvenționate din proiectul “Futures of Innovation Technologies European Digital Innovation Hub (FIT EDIH)”, finanțat din Programul Europa Digitală și cofinanțat din Programul Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare.

Serviciile furnizate reprezintă ajutor de stat pentru sprijinirea digitalizării IMM-urilor realizată prin intermediul FIT EDIH, în conformitate cu prevederile Schemei de ajutor de stat „Finanțarea proiectelor pentru digitalizarea IMM-urilor realizată prin huburi de inovare digitală europene (EDIH)” aferentă Programului Creștere inteligentă, digitalizare și instrumente financiare, prioritatea 2 — „Digitalizare în administrația publică centrală și mediul de afaceri”.

Condițiile aplicării la program:

Aplicarea la programul oferit de FIT EDIH se poate face accesând link-ul acesta.

  • Un Solicitant NU poate depune mai mult de 1 aplicație în cadrul acestui apel.
  • Numărul maxim de beneficiari ai serviciilor furnizate ca urmare a prezentului apel este de 141, dintre care maxim 124 IMM-uri și 17 autorități publice locale.

Serviciile furnizate prin prezentul apel vor fi disponibile pentru beneficiarii de pe întregul teritoriu al Regiunii Centru - județele Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu, și, într-o măsură mai limitată, pentru beneficiari din afara regiunii.

Prezentul apel dispune de o alocare financiară de 4,223,882.57 euro (2.111.941,17 euro din Programul Europa Digitală și 10.413.559,52 lei din Programul Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare).

Apelul de finanțare este deschis permanent până la data limită la care se primesc depuneri, 20 februarie 2025.

Beneficiarii finali vor fi aleși în urma unui proces de verificare, evaluare și selecție, în care vor fi analizate cele două criterii principale: conformitatea administrativă și evaluarea calitativă, unde se acordă punctaj pentru nevoia beneficiarului, ambiția acestuia și impactul proiectului propus.

Punctajul complet și informațiile despre înscriere la acest apel de finanțare pot fi consultate în documentul PDF disponibil aici.