Pentru operatorii de rețele de telecomunicații, rețeaua de fibră optică și integrarea fix – mobil colaborează pentru a deschide calea către 5G și mai departe, respectiv, pentru a ține pasul cu vitezele necesare pentru transportul unor cantități uriașe de date, cu întârziere minimală (de ordinul milisecundelor) și cu un număr masiv de elemente conectate.
„Până în 2023, 20% din populația lumii va avea acoperire 5G. Aceasta va avea un impact enorm în ceea ce privește experiența utilizatorilor și transformarea digitală a industriilor și orașelor. Ericsson a semnat deja 40 de acorduri pentru a începe studiile 5G în întreaga lume. Cu această demonstrație, ne uităm la viitor și ceea ce va permite 5G”, a declarat Dragoș-Mircea Rebegea, Ericsson Country Manager România.
Digi Mobil și Ericsson au testat recent performanțele tehnologiei 5G și soluțiile practice pentru diferite industrii:
- A fost testată viteza 5G de până la 10 Gbps, prin intermediul unei platforme prototip, precum și latența semnalului, redusă la o zecime față de cea uzuală pentru tehnologia actuală 4G. Astfel, se poate estima că, prin intermediul tehnologiei 5G, utilizatorii vor experimenta accesul la internet mobil de mare viteza chiar și în zone aglomerate, cum ar fi concerte și festivaluri sau evenimente sportive, fără a fi afectați de limitări ale vitezelor, interferențe sau instabilitatea semnalului. Download-ul filmelor la rezoluție 4K va fi o chestiune de secunde, în timp ce transmisiunile TV în direct și evenimentele sportive vor deveni adevărate experiențe vizuale imersive, virtuale, chiar și pentru cei care nu vor participa personal, în viața reală.
- Internet of Eyes. A fost experimentată modalitatea prin care viitoarele aplicații de monitorizare dinamică a traficului pot detecta obiectele și pot determina poziția acestora în timp real, cu aplicabilități multiple pentru soluțiile de tip smart city, managementul traficului sau siguranța publică. 5G va reprezenta coloana vertebrală pentru IoT, conectând obiectele din jurul nostru în modalități pe care nu le-am fi crezut posibile. Utilizatorii vor experimenta autovehicule independente, care interacționează cu semafoarele, ceea ce va însemna o adevărată revoluție a traficului. Comunicațiile de tipul „vehicul cu vehicul” și „vehicul cu infrastructură” vor crește siguranța pe șosele și vor eficientiza funcționarea transportului în comun. Senzorii integrați în sosele, căi ferate și piste de zbor vor comunica între ei și cu vehiculele inteligente, pentru îmbunătățirea controlului infastructurii și serviciilor critice.
- Internet of Skills. A fost demonstrat potențialul roboticii în cloud, respectiv, cum poate fi controlat un robot la distanță. De asemenea, s-a făcut o demonstratie de operație medicală în combinație cu realitatea virtuală pentru a realiza internetul tactil, respectiv, transmiterea la distanță și în timp real a senzației de atingere.
- Immersive Gaming. A fost testată realitatea augmentată pentru filme și jocuri care vor permite o imersiune vizuală virtuală totală, la 360 de grade.
„Astăzi am făcut împreună un prim pas către conectarea la tehnologia 5G. Rețeaua Digi Mobil este pregătită pentru evoluția către 5G, iar aceasta le va permite utilizatorilor Digi Mobil, companii, instituții de stat, dar și utilizatori rezidențiali să se conecteze la obiectele care ne înconjoară, în ceea ce va însemna IoT și societatea interconectată, indiferent de disțantele care ne separă, la o scară fără precedent, schimbând modul în care interpretăm și modelăm lumea”, a declarat Valentin Popoviciu, Vicepreședinte RCS & RDS.