Anca Luca a reușit prin poziția ei din cadrul BCR să fie practic un catalizator între startup-uri și bancă, pentru a transfera din cunoștințele ambelor părți. A fost implicată în acceleratorul InnovX-BCR și în aducerea startup-urilor mai aproape de bancă. Alături de ea, am discutat în cadrul unui interviu video despre cum poate fi această colaborare mai bună.

Urmărește interviul în varianta integrală în clipul video de mai sus. Mai jos vei găsi un rezumat al celor mai importante declarații ale Ancăi Luca din timpul discuției.

Pentru a vedea discuțiile acestea în avanpremieră, abonează-te la canalul de YouTube start-up Business.


start-up.ro a participat la SXSW prin intermediul InnovX-BCR, însoțind o delegație formată din antreprenori, specialiști și investitori la eveniment.

InnovX este un accelerator pentru startup-uri tech, iar în ultimii cinci ani a funcționat sub numele de InnovX-BCR ca parte a unei colaborări dintre organizație și Banca Comercială Română. InnovX a fost cuprins de către Financial Times în topul hub-urilor pentru startup-uri în Europa în clasamentul realizat de pubilcație, alături de Sifted și Statista, pe locul 11.

De-a lungul celor cinci ani de colaborare între InnovX și BCR au fost 181 de companii accelerate din 2.249 de aplicanți. Programul a fost organizat în cohorte pentru Startups, Scaleups, dar și VC Bootcamp, pentru a pregăti noi serii de investitori.

Pentru că SXSW e un eveniment colorat și optimist, discuțiile noastre au fost concentrate în jurul unui dintre cele mai colorate ziduri din jurul Austin Convention Center, tocmai pentru a nu fi un interviu de business tradițional, ci unul mai relaxat, dar cu concluzii importante.


Ce a învățat BCR din 5 ani de colaborare cu startup-uri tech

Ultimii cinci ani au însemnat pentru BCR dezvoltarea direcției pentru startup-uri tech, prin implicarea în InnovX-BCR. La finalul anului trecut au anunțat și planul de lansare al primului fond de investiții, Seed Starter.

Cu Anca Luca am discutat despre lucrurile pe care le-a învățat și ea, dar și organizația, din această colaborare.

“Ce găsești într-un fondator de startup-uri, este foarte greu să găsești oriunde altundeva. Mark Cuban spune că dacă vrei să fii un antreprenor de succes, contează efortul. Aceasta e o chestie pe care nu o poți rata la startup-uri și de unde avem de învățat”, spune Anca Luca.

Evident, ritmul unei bănci e diferit de ritmul unui startup. Dar unele aspecte pot fi comune.

“Unele lucruri nu se întâmplă peste noapte, dar în același timp unele chiar trebuie să se întâmple de la o zi la alta. Adaptabilitatea extraordinară a fondatorilor e un alt lucru pe care am putea să-l învățăm”, explică Anca Luca.

De asemenea, ea menționează că fondatorii ar trebui să ia de la mentalitatea din Statele Unite curajul și puterea de a sta de vorbă cu oricine și ca un fondator să se plieze pe orice fel de profil de persoană.

“Nu contează cu cine stai de vorbă, americanii încep să te înțeleagă de la început. Au o naturalețe de a aborda pe absolut oricine, nu se blochează, nu au prejudecăți, se deschid tare și acest lucru ajută. Poate fi stresant, nu este pentru oricine, nu toți fondatorii sunt extroverți, dar fac un efort”, spune Anca Luca.

Cinci ani de InnovX-BCR

Colaborarea dintre InnovX și BCR a ajuns la final după 5 ani și după mai bine de 181 de startup-uri accelerate. Totuși, ce a însemnat pentru BCR acest parcurs?

“Am reușit să creăm o comunitate pe care încercăm să o potențăm și să o ajutăm. Am învățat de la startup-uri foarte mult tech, atât în BCR, cât și la nivelul grupului Erste. E o înțelegere mai bună din partea noastră a modului în care trebuie să colaborăm cu aceștia”, spune reprezentanta BCR.

Anca Luca a făcut parte din delegația românească InnovX-BCR și a spus că SXSW e un eveniment de luat în calcul pentru că e o umbrelă pentru toată mișcarea antreprenorială, de la inovație, până la artă, cu aplicabilitate pe toate industriile.

“Trebuie ca startup să fii mereu atent la tot ce e în jur, așa e și aici la SXSW. Nu doar la talk-uri, nu doar la Convention, ci să fii atent la întreg ecosistemul și să te conectezi atent. Dacă-ți faci research, te poți conecta cu oricine”, a spus Anca Luca.