Urmărește interviul în varianta integrală în clipul video de mai sus. Mai jos vei găsi un rezumat al celor mai importante declarații ale lui Liviu Munteanu în timpul discuției.

Pentru a vedea discuțiile acestea în avanpremieră, abonează-te la canalul de YouTube start-up Business.


start-up.ro a participat la SXSW prin intermediul InnovX-BCR, însoțind o delegație formată din antreprenori, specialiști și investitori la eveniment.

InnovX este un accelerator pentru startup-uri tech, iar în ultimii cinci ani a funcționat sub numele de InnovX-BCR ca parte a unei colaborări dintre organizație și Banca Comercială Română.InnovX a fost cuprins de către Financial Times în topul hub-urilor pentru startup-uri în Europa în clasamentul realizat de pubilcație, alături de Sifted și Statista, pe locul 11.

De-a lungul celor cinci ani de colaborare între InnovX și BCR au fost 181 de companii accelerate din 2.249 de aplicanți. Programul a fost organizat în cohorte pentru Startups, Scaleups, dar și VC Bootcamp, pentru a pregăti noi serii de investitori.

Pentru că SXSW e un eveniment colorat și optimist, discuțiile noastre au fost concentrate în jurul unui dintre cele mai colorate ziduri din jurul Austin Convention Center, tocmai pentru a nu fi un interviu de business tradițional, ci unul mai relaxat, dar cu concluzii importante.


Founders Bridge sprijină fondatorii și antreprenorii în construirea unor companii făcând exact asta: oferind sprijin, consiliere în timp util și fiind un conector cheie.

Printre nevoile acoperite, Founders Bridge oferă planificarea strategică și adaptarea produsului-piață, dar și ajutor practic prin intermediul rețelei lor de experți în domenii precum: vânzări și marketing, creștere, CTO/Tech și juridic.

Liviu Munteanu este unul dintre cei 3 parteneri ai Founders Bridge, fondator de startup, angel investor, mentor în ecosistem și cofondator al unui centru ONG.

Cum e să fii fondator înainte să fii investitor

Liviu consideră că e mai complicat pentru unii investitori, așa cum e el, pentru că au fost și fondatori.

“Ajută foarte mult, însă skill-ul principal e de business development și finance. Ajută să fi fost fondator, pentru că legi relațiile cu oamenii cu care interacționezi, ai o punte deja construită. E o chimie cu ei, știi problemele lor. Ai fost și tu acolo, înțelegi și tu cum văd ei lucrurile. Dar în alte dimensiuni nu ajută. Ești foarte biased uneori, pentru că nu poți să scapi de pasiunea de fondator”, spune Liviu Munteanu.

El menționează că experiența de fondator a încurcat, pentru că nu a reușit să se distanțeze de lucrurile din startup. Dar spune că e nevoie pentru un investitor să vadă în perspectivă, nu să ai perspectiva fondatorului, pentru că nu aceasta este așteptarea.

Anul 2023 în investiții

“2024 va fi o revenire. 2023 a fost o punte între dezastrul din 2022 și 2024 va fi pozitiv. Deci ar fi cumva o medie. Va depinde de geografie, de verticală”, consideră Liviu Munteanu.

Founders Bridge este interesat ca fond de marketplace-uri și de soluții SaaS B2B. De asemenea, Liviu consideră că AI-ul nu este un trend în sine, ci un feature care poate ajuta orice produs din aceste categorii.

“Mi-aș dori să văd o corelare mai puternică în timp între trenduri, adică ce se întâmplă în SUA să apară mai rapid în Europa”, spune Liviu.

“Această întârziere scade foarte mult șansele de creștere ale celor care au venit puțin mai târziu. Dacă ar fi mai corelate, la nivel global ar fi un efect pozitiv. Cum putem reduce asta? Prin conferințe, prin punte de cunoaștere, knowledge base adus local, schimb de experiență și networking”, explică reprezentantul Founders Bridge.