Am strâns pentru voi o serie de acceleratoare din România și programe destinate startup-urilor la care vă puteți înscrie în acest an.

O listă de incubatoare și acceleratoare la care se pot înscrie antreprenorii sociali în 2023 am publicat pe Green Start-Up.

Innovation Labs

Innovation Labs, programul național de pre-accelerare și mentorat pentru tineri antreprenori în domeniul tehnologiei, ajunge în 2023 la ediția cu numărul 11. Una dintre noutățile pe care echipa IL le pregătește pentru acest an este o componentă-pilot de pre-program, în București.

Echipele care se vor înscrie la hackathoane și care vor participa în programul Innovation Labs pot fi, în funcție de experiența membrilor lor, în una din cele trei categorii: echipe formate exclusiv din studenți, echipe spin-off din proiecte de cercetare din mediul universitar și echipe formate din studenți și antreprenori cu experiență.

Recent, echipa Innovation Labs a anunțat datele la care vor avea loc hackathoanele din acest an.

Astfel, în Cluj-Napoca și Iași hackathoanele vor avea loc pe 18 și 19 martie, iar în București, Sibiu și Timișoara hackathoanele se vor organiza în 25 și 26 martie.

Echipele din Brașov, Constanța și Craiova vor participa la hackathonul din București, iar echipele din Oradea la cel din Timișoara. În urma calificarii, aceste echipe vor urma programul din București, respectiv pe cel din Timișoara.

Mai multe detalii despre programul Innvation Labs din acest an puteți afla aici.

Techcelerator

Techcelerator este acceleratorul SEED care se adresează start-up-urilor de tehnologie avansată din România și Europa de Sud Est.

Cu sedii în București și Cluj-Napoca, Techcelerator este accelerator și partener investițional pentru startup-uri hi-tech de nivel preseed si seed, aflate în faza de accelerare și post-

accelerare.

Sunt vizate pentru accelerare și investiții companiile tinere inovatoare, cu potențial ridicat de dezvoltare și extindere la nivel internațional, din industrii în creștere precum: FinTech, B2B SaaS, eHealth, PropTech, securitate cibernetică, inteligență artificială, transformare digitală și altele.

Techcelerator beneficiază de suportul strategic oferit de fondul de investiții GapMinder, Google for Startups și colaborează și cu alți câțiva investitori locali și europeni pentru a susține ecosistemul tech din România si Europa de Sud Est.

Techcelerator a susținut peste 240 de startup-uri de-a lungul rundelor de accelerare anterioare, dar și prin diferite programe de suport, organizate de acesta sau în parteneriat cu alte entități din ecosistem.

Despre programele Techcelerator și echipele care au trecut prin accelerator am scris pe larg aici.

În cei cinci ani de la lansare, companiile din portofoliul Techcelerator au beneficiat de o investiție totală de peste 20 milioane de euro din rundele de investiții pre-seed si seed atrase până acum.

Pentru a afla care sunt oportunitățile pe de dezvoltare pe care Techcelerator le are pentru acest an, vizitați site-ul oficial al programului.

StepFWD

StepFWD se adresează startup-urilor de tehnologie la început de drum cu echipe diverse. Programul, care a finalizat recent cea de-a patra ediție cu un Demo Day, este realizat în parteneriat cu Google for Startups, Orange, Algolia și Bitdefender.

Misiunea StepFWD este de a contribui la diversitatea ecosistemului antreprenorial, punând accentul pe cele 10 markeri ai diversității enunțați de Raportul Diversității publicat de organizație. Printre markeri activi în cadrul cohortei se regăsesc: echilibru din punct de vedere al genului, locației, vârstei și al etniei.

Despre StepFWD am scris în aceste materiale.

Timp de 9 săptămâni, startup-urile selectate în cadrul programului participă la workshop-uri și sesiuni de mentorat, având acces la o rețea de mentori, investitori și profesioniști din ecosistemul local.

StepFWD reunește 100 de mentori cu cu diverse arii de expertiză ce doresc să ofere comunității din experiența lor. Cu ajutorul mentorilor, startup-urile și-au adaptat planul de afaceri, strategia de lansare pe piață și cea de investiții, accelerând practic dezvoltarea afacerii.

Pe parcursul programului, startup-urile învață cum să își valideze ipotezele, să itereze rapid, să identifice pașii pe care trebuie să-i parcurgă pentru a-și lansa produsul pe piață și să identifice cele mai potrivite canale de distribuție și vânzări.

Despre StepFWD, înscrierile pentru ediția din 2023 și oportunitățile pe care le aduce participarea în cadrul programului puteți afla pe larg aici.

Commons Accel

Commons Accel este un program de accelerare lansat în 2019, care își propune să contribuie la dezvoltarea startup-urilor regionale.

În acest moment sunt deschise înscrierile pentru cohorta cu numărul 8. Dacă vreți să vedeți cine au fost startup-urile care au trecut până acum prin program și care au primit finanțare, o puteți face aici.

În Commons Accel sunt implicați peste 80 de mentori și experți de top din diverse domenii de business.

Commons Accel se bucură de susținerea celor mai importante organizații care investesc în ecosistemul de startup din România. În plus, echipa formată din profesioniști cu experiență internațională de business, accelerare și investiții, este gata să pregătească startup-urile printr-o curriculă modernă și eficientă.

În cadrul programului fondatorii au acces la workshopuri, traininguri, sprijinul mentorilor, acces la spațiul de birou și nu în ultimul rând de posibilitatea de a primi o finanțare pentru startup-urile lor.

Prezentarea programului și formularul de aplicare se găsesc pe http://commonsaccel.ro.

Orange Fab

Acceleratorul Orange Fab a fost lansat în 2017 pentru a sprijini antreprenorii români activi în tehnologie.

Orange Fab este un accelerator gândit să creeze colaborări win-win între Orange și startup-urile inovatoare.

Cu ajutorul Orange Fab, startup-urile au acces la informații despre ce este nou din punct de vedere tehnologic, ce poate fi inclus în produsele lor și Fab lucrează transversal cu colegii din toate zonele de business pentru a putea oferi feedback companiilor tinere intrate în program.

Despre evoluția acceleratorului în România am discutat în vara anului trecut cu Monica Obogeanu, Startup Programs Manager în cadrul companiei.

La nivelul lui 2022, Orange Fab achiziționase produse și servicii în valoare de 2,2 milioane de euro de la startup-urile incluse în program, implementând alături de acestea peste 90 de proiecte.

Antreprenorii care doresc să se pot înscrie pentru Orange Fab o pot face accesând https://www.orangefab.ro/.

F&B Business Accelerator

Afacerile de producție din industria alimentară (food&beverage) pot avea acces la sesiuni de mentorat, dar și la oportunități de finanțare în cadrul programului F&B Business Accelerator.

F&B Business Accelerator este un program de accelerare care dezvoltă trei cohorte distincte:

  1. Cohortă dedicată businessurilor de producție în F&B – are loc în fiecare toamnă, între lunile octombrie și octombrie.
  2. Cohortă dedicată businessurilor de tehnologie în F&B – are loc în fiecare primăvară, între lunile februarie și martie.
  3. Cohortă dedicată conceptelor inovatoare de servire a mâncării și băuturii – food service – are loc în fiecare primăvară, între lunile aprilie-mai.

În prezent, echipa programului pregătește deschiderea înscrielor pentru cohorta de tehnologie. În cadrul acesteia vor căuta business-uri care fie își propun să ușureze activitatea antreprenorilor prin digitalizarea și automatizarea proceselor de business, fie prin oferirea de noi experiențe consumatorului final.

Astfel, în cadrul acestei cohorte de tehnologie se vor putea înscrie business-uri care pun la dispoziție soluții pentru:

-Trasabilitatea lanțului de aprovizionare prin blockchain

-Produse care integrează VR & AR dedicate HoReCa și Retail

-Printare 3D

-Aplicații de cumpărături online 2.0

-Procesator de plăți crypto pentru Retail

-Chatboți cu elemente AI integrate

-IoT pentru magazine smart

Despre F&B Business Accelerator am scris și aici.

ADRVEST Accel by IdEA

ADRVest Accel este un program de accelerare de business oferit de Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest și Institutul de Excelență în Antreprenoriat - IdEA. Programul de accelerare pregătește antreprenorii locali să dezvolte startup-uri globale.

Programul ”ADRVEST Accel by IdEA” este creat și implementat de echipa Institutului de Excelență în Antreprenoriat, care a dezvoltat în ultimii ani mai multe proiecte de educație antreprenorială de succes (cum ar fi bine-cunoscutul Commons Accel), acceleratoare universitare, precum RAU Accel (în colaborare cu Universitatea Româno-Americană), USH Accel (în colaborare cu Universitatea Spiru Haret), UMFCD Accel (în colaborare cu Universitatea de Medicină Carol Davila București), acceleratoare dedicate pentru fonduri de investiții sau corporații, hackathoane și traininguri specializate.

Programul oferă participanților oportunitatea de a se pregăti gratuit pe temele esențiale de business și susținerea necesară pentru a-și crește și finanța afacerea.

Despre ADRVest Accel puteți afla pe larg aici.

InnovX BCR

Acceleratorul InnovX-BCR este un program dedicat afacerilor din tehnologie care dezvoltă soluții dedicate pentru domenii precum: cyber-security, fintech, inteligență artificială, învățare automată, robotică, cloud, automatizare sau microservicii.

În cadrul programului se pot înscrie business-uri pentru următoarele categorii.

Startups - formată din firme cu cifra de afaceri sau finanțare atrasă între 500.000 de euro și un milion de euro.

Scaleups – business-uri cu cifră de afaceri sau finanțare atrasă între 1 și 5 milioane de euro, care dezvoltă soluții și produse inovatoare din tehnologie.

La finalul anului trecut, acceleratorul de businessuri de tehnologie InnovX-BCR a finalizat și primul program dedicat fondurilor de investiții de tip venture capital (VC) din regiunea Europa Centrală și de Est.

Din 14 echipe participante în program, 6 dintre ele au devenit alumni și urmează să deschidă fonduri de investiții de tip venture capital prin care și-au propus să investească 155 de milioane de euro în următorii ani în startup-uri de tehnologie din Europa Centrală și de Est, cu accent pe piața românească.

Citește pe start-up.ro de fiecare dată când se deschid înscrierile pentru grupele InnovX-BCR.

Launch

Launch - comunitatea fondatorilor de startups - este o inițiativă a How to Web, Google For Startups și InnovX-BCR - cu scopul de a crește șansele de reușită ale fondatorilor din România.

Prin Launch ai acces gratuit la toate resursele de care ai nevoie pentru a trece de la un produs la un startup de succes, precum și un program care îți ghidează eforturile în direcția potrivită și care te ajută să devii mai atrăgător în fața investitorilor și să reușești să faci rost de finanțare pentru startup.

Detalii află chiar de pe site-ul programului.

Comunitatea Launch oferă fondatorilor acces gratuit la toate resursele de care au nevoie pentru a trece de la un produs la un startup de succes: expertiză, experiență, capital și proiecte pilot.

Practic, comunitatea vrea să adune într-un singur loc resursele deja existente.

Despre Launch am scris și în aceste materiale.

Rubik Hub

Rubik Hub a sprijinit, din 2017 până în prezent, prin programele sale, peste 250 de fondatori de startup, iar peste 4000 de oameni au participat la evenimente.

Comunitatea numără 150 de mentori, specialiști cu experiență vastă din ecosistemul din România și din afară, care oferă voluntar din timpul și cunoștințele lor.

Rubik Hub derulează o serie de programe destinate fondatorilor de startups la nivel local, în funcție de nevoile pe care aceștia le au pentru dezvoltarea business-urilor.

De exemplu, la mijlocul lunii noiembrie 2022, Rubik Hub a lansat un accelerator dedicat startup-urilor care au ca scop ajungerea pe piața din SUA, fie că vor să se lanseze acolo, să scaleze sau să obțină o investiție.

Despre proiectele Rubik Hub am scris și în aceste materiale.

Founder Institute

Cu sediul în Silicon Valley și ediții locale în peste 200 de orașe și cu o rețea de peste 25.000 de mentori și consultanți implicați în programele sale, misiunea Founder Institute este de a globaliza Silicon Valley și de a ajuta antreprenorii talentați și motivați să construiască companii care vor crea un milion de noi locuri de muncă.

Founder Institute este unul dintre cele mai mari programe de accelerare a fost lansat în 2009 de Adeo Ressi și Jonathan Greechan.

În Founder Institute, antreprenorii aflați în stadii incipente ale afacerilor lor pot construi companii alături de o rețea critică de suport alcătuită din experți locali în startup-uri care sunt investiți în succesul lor și parcurgând un proces structurat de construire a unui business care a ajutat alumnii programului să strângă peste 1,7 miliarde de dolari, iar valoarea estimată a portofoliului este de 30 de miliarde de dolari.

Înscrieri pentru programul Founder Institute Romania sunt deschise până în luna martie 2023, iar programul va începe pe 4 aprilie. Mai multe detalii găsiți aici.

Impact Hub

Impact Hub Bucharest este spațiul dinamic în care profesioniști și antreprenori lucrează pentru dezvoltarea proiectelor și inițiativelor de business. Încă din 2012, Impact Hub Bucharest este primul spațiu de coworking din România, cu o comunitate de peste 3000 de membri în București, iar la nivel global organizația este prezentă în peste 100 de locații din peste 50 de țări.

Misiunea Impact Hub Bucharest este de a susține ecosistemul antreprenorial oferind programe de accelerare a startup-urilor și finanțare directă, precum și cea mai mare platformă online de educație antreprenorială.

Printre programele pe care le susține Impact Hub se numără Black Sea ClimAccelerator, Innovators for Children, SoTecIn Factory, The Circle.

Bright Labs

Bright Labs este un program de incubare lansat de Make IT in Oradea, o organizație non-profit fondată la inițiativa Primăriei Oradea și ADLO SA, împreună cu membrii locali Smartware, Paymo, Mobiversal, Helion, RO et CO International, și partenerul național Orange România. Scopul organizației este de a crește ecosistemul local de IT.

Bright Labs Incubator este un program unic în România, dedicat fondatorilor de startup-uri de tehnologie care vor să-și lanseze produsele în piață în 6 luni.

Programul se desfășoară hibrid pentru o durată de 6 luni, este equity-free și oferă startup-urilor care ajung în etapa de incubare un grant 5.000 de euro pentru primii pași în dezvoltarea soluției lor.

De asemenea, la final de program startup-urile au posibilitatea de a primi o investiție de până la 50.000 de euro în funcție de evoluția și performanța startup-ului.

Află mai multe despre inițiativele Make IT in Oradea.

Early Game Accelerator

Early Game are și un program de accelerare pentru startup-uri din tehnologie, care pot primi finanțare de până la 200.000 euro, sumă asigurată de fondul de investiții Early Game Ventures.

Categoriile care sunt de interes pentru fondul de investiții sunt din zona Future of Mobility, Future of Jobs, Future of Real Estate, Future of Agriculture, Future of Coding, Future of Cities și future of Money.

Aplicațiile sunt deschise pe parcursul întregului an și pot fi făcute aici.