Anul 2019 a fost unul în care OTP Bank s-a concentrat ╚Öi mai mult pe zona antreprenorial─â, cu oferte pentru proprietarii de companii mici ╚Öi mijlocii. Au f─âcut asta prin intermediul ofertelor prin care puteai s─â aplici pentru credit online, abonamentelor gratuite la servicii bancare în primul an de func╚Ťionare, dar ╚Öi printr-o încercare de a discuta mai aproape cu clien╚Ťii.

OTP are ca obiectiv cre╚Öterea de pe locul în în sistemul bancar. „În 2019 avem o abordare diferit─â. Ne-am uitat în zona antreprenorial─â. Peste 90% din companiile din România reprezint─â aceste business-uri antreprenoriale”, a spus Alexandru Neagu în cadrul unui interviu în studio-ul start-up.ro.

Po╚Ťi urm─âri discu╚Ťia în video-ul de mai jos. Dac─â vrei s─â ascul╚Ťi podcast-ul cu discu╚Ťia ╚Öi cu sfaturile utile pentru antreprenori, po╚Ťi s─â intri aici sau s─â dai play mai jos.

Viziunea OTP Bank privind IMM-urile

„Focusul nostru este s─â ne consolid─âm pozi╚Ťia din România pe toate segmentele de business. Ne dorim ca în urm─âtorii ani s─â cre╚Ötem cota de pia╚Ť─â semnificativ ╚Öi pe zona aceasta de IMM.”, spune Alexandru Neagu.

„A fost anul în care am avut o for╚Ť─â de vânz─âri, manageri de rela╚Ťii cu clien╚Ťii dedica╚Ťi pentru antreprenori. Am lansat un proiect video numit „Primul ANtreprenoriat”. Avem patru clien╚Ťi de-ai no╚Ötri care ╚Öi-au adus aminte care au fost cele mai mari greut─â╚Ťi în primul an de antreprenoriat. În zona de IMM-uri ne dorim s─â ne consolid─âm pozi╚Ťia în aceast─â categorie ╚Öi s─â cre╚Ötem portofoliul ╚Öi num─ârul de colegi care sunt dedica╚Ťi acestui segment”, explic─â directorul pentru IMM-uri de la OTP Bank.

Ce vor antreprenorii de la o banc─â?

„Sunt trei piloni majori la care se uit─â un antreprenor. Customer service, calitatea serviciilor, banca s─â aib─â o gam─â variat─â de produse ╚Öi, în mod evident, ╚Öi partea de costuri care s─â fie competitive. Pe de alt─â parte, chiar dac─â am toate produsele din lume, dac─â am cea mai bun─â ofert─â de pre╚Ť din pia╚Ť─â, dar dac─â nu am un nivel al calit─â╚Ťii serviciilor ridicat, rezultatele cel mai probabil nu vor fi cele pe care mi le doresc. O spun din experien╚Ť─â. Chiar dac─â ai 50 de lei la un pachet tranzac╚Ťional mai mult, clientul vrea s─â pl─âteasc─â dac─â ai o calitate a serviciilor ridicat─â.”

Ce solu╚Ťii de finan╚Ťare exist─â?

„Pia╚Ťa a mers c─âtre zona de pachete tranzac╚Ťionale, adic─â abonamente. Avem atât produse care sunt destinate antreprenorilor, cât ╚Öi companiilor cu deja ni╚Öte ani de activitate. Cele pentru clien╚Ťii cu mai mul╚Ťi ani de activitate sunt modulare, pot fi ad─âugate op╚Ťiuni în func╚Ťie de nevoia fiec─ârui antreprenor”, spune Neagu.

Am decis s─â promov─âm pachetul Startup Hero, pentru c─â am tras concluzia în discu╚Ťiile cu clien╚Ťii no╚Ötri c─â primul an nu e niciodat─â u╚Öor. Nu e u╚Öor, m─âcar s─â fie gratis. Mi-a pl─âcut foarte mult ideea asta. În primul an nevoia este tranzac╚Ťional─â. Pachetul este gratuit 12 luni ╚Öi este destinat firmelor care au mai pu╚Ťin de 12 luni de la înfiin╚Ťare au toate opera╚Ťiunile incluse”, explic─â reprezentantul OTP Bank.

Po╚Ťi urm─âri discu╚Ťia în video-ul de mai jos. Dac─â vrei s─â ascul╚Ťi podcast-ul cu discu╚Ťia ╚Öi cu sfaturile utile pentru antreprenori, po╚Ťi s─â intri aici sau s─â dai play mai jos.

Pe zona de creditare, nu am ad─âugat un produs, ci am ad─âugat o platform─â landing page unde clien╚Ťii pot intra ╚Öi pot aplica 100% online pentru un credit. Se nume╚Öte Creditul Rachet─â. Are în spate 11 credite. Landing page-ul are aceste credite în spate, 10 sunt destinate companiilor cu cifr─â de afaceri pân─â într-un milion de euro, iar unul pentru companiile cu o cifr─â de afaceri de pân─â la 5 milioane de euro. Clientul aplic─â 100% online. Urc─â documentele pe platform─â, imediat dup─â ce a terminat cei 7 pa╚Öi prime╚Öte un scoring ╚Öi i se spune la ce sum─â se încadreaz─â, iar apoi, în 24 de ore, va primi formal aprobarea b─âncii. Trebuie dup─â aceea s─â ne întâlnim cu clientul, dar aprobarea o prime╚Öti în 24 de ore doar aplicând online”, explic─â Alexandru Neagu.

Digitalizare cu orice pre╚Ť?

„Ne dorim digitalizare, dar nu în totalitate. Avem nevoie de interac╚Ťiune uman─â. În zona de persoane fizice, în esen╚Ť─â lucrurile sunt destul de simpliste ╚Öi e greu s─â ai abord─âri personalizate. În zona companiilor lucrurile stau un pic diferit ╚Öi abordarea noastr─â pentru IMM e s─â avem o gam─â de produse variate, iar dac─â e un business sustenabil ╚Öi care ne place, avem capacitatea s─â aplic─âm ni╚Öte solu╚Ťii personalizate. Pentru solu╚Ťiile personalizate niciodat─â nu vor putea fi aplicate online, ci doar prin interac╚Ťiune uman─â. Cont─âm pe acest principiu s─â avem interac╚Ťiuni cu clientul. Dac─â digitalizezi, totul trece printr-un scoring ╚Öi trebuie s─â vezi lucruri mult mai de detaliu fa╚Ť─â de ni╚Öte simple cifre financiare”, spune Alexandru Neagu.

Care este limita OTP Bank pentru microfinan╚Ťare ╚Öi ce trebuie s─â ╚Ötii?

„În zona de companii lucrurile stau un pic diferit. Ne intereseaz─â s─â ╚Ötim care sunt perspectivele business-ului respectiv, care este business plan-ul clientului respectiv, ne uit─âm la planificarea business-ului. Asta înseamn─â s─â te ui╚Ťi în pia╚Ť─â ╚Öi s─â ╚Ötii care-╚Ťi sunt competitorii, cât de mare î╚Ťi este pia╚Ťa ╚Öi partea de planning financiar, care este unul dintre punctele importante din perspectiva noastr─â. În toate discu╚Ťiile am explicat c─â poate fondatorii nu sunt pricepu╚Ťi la cifre, dar au nevoie de un expert pe lâng─â ei din zona financiar─â. Noi încerc─âm împreun─â cu colegii no╚Ötri s─â oferim treaba asta clien╚Ťilor, în m─âsura în care putem”, mai spune Alexandru Neagu.

El crede c─â trebuie f─âcut─â educa╚Ťie financiar─â serioas─â. „Avem doar 30 de ani de capitalism, iar la ╚Öcoal─â înv─â╚Ť─âm doar român─â, matematic─â, englez─â, geografie, termin─âm ╚Öcoala ╚Öi nu ne înva╚Ť─â nimeni cum s─â ne gestion─âm banii. Ne afecteaz─â în zona personal─â, faptul c─â nu în╚Ťelegem ce înseamn─â antreprenoriatul ne face s─â ie╚Öim din ╚Öcoal─â angaja╚Ťi, sub nicio form─â antreprenori. Am început s─â început s─â particip─âm la workshop-uri dedicate tinerilor antreprenori prin care s─â livr─âm o informa╚Ťie minim─â legat─â de ce ai nevoie ca un business s─â aib─â succes”.

De altfel, OTP Bank a participat anul acesta ╚Öi la evenimentele organizate de c─âtre noi - tab─âra de antreprenoriat Startup Your Life ╚Öi evenimentul de educa╚Ťie antreprenorial─â BizTool Academy.

Ce preconcep╚Ťii au oamenii despre antreprenoriat, dar ╚Öi despre rela╚Ťia cu banca?

„Prima preconcep╚Ťie legat─â de banc─â e c─â nu au parte de consultan╚Ť─â. Ajungem la calitatea serviciilor. E important ca persoanele din banc─â s─â aib─â expertiz─â, fie s─â primeasc─â un training relevant ca s─â interac╚Ťioneze ╚Öi s─â sf─âtuiasc─â un client. Nu ai nevoie doar de un produs din raft.”, spune Alexandru Neagu.

„O alt─â preconcep╚Ťie e c─â b─âncile nu finan╚Ťeaz─â. Dac─â eu m─â duc la banc─â ╚Öi zic „vreau 100.000 de lei c─â vreau s─â-mi iau sediul ╚Öi s─â mai v─âd eu ce fac”. E o chestiune de educa╚Ťie financiar─â. În esen╚Ť─â, peste 95% din startup-uri în primii 3 ani nu mai exist─â. În mod evident c─â b─âncilor nu le-ar conveni s─â aib─â o rat─â de default de 95%. Noi oferim solu╚Ťii chiar ╚Öi pentru startup-uri, putem s─â g─âsim variante în zona de fonduri europene ╚Öi cofinan╚Ťare, în zona în care exist─â un alt business care poate s─â fie lâng─â acel startup drept codebitor. Nu va exista vreodat─â o solu╚Ťie universal valabil─â.”, spune directorul pentru IMM-uri. El spune c─â oamenii trebuie s─â ╚Ötie c─â o banc─â este responsabil─â ╚Öi pentru banii investitorilor, dar ╚Öi pentru cei ai deponen╚Ťilor.

În viitor, OTP Bank vrea s─â se uite ╚Öi spre zona de programe na╚Ťionale de finan╚Ťare, precum Start-Up Nation, dar ajut─â ╚Öi ast─âzi antreprenorii s─â cofinan╚Ťeze proiecte de fonduri europene, adic─â locuri în care s─â po╚Ťi împ─âr╚Ťi riscul.

Planuri 2020

„Posibilitatea de a deschide un cont online ╚Öi s─â ai o singur─â interac╚Ťiune cu banca. Planul pentru 2020 e s─â avem doi piloni majori în rela╚Ťia cu banca fully online - credit ╚Öi conturi”