Democrație și afaceri în România: antreprenori, ieșiți în față!

Evităm de obicei să ne implicăm în discuții politice. Nu pentru că nu urmărim, ci pentru că încercăm să ne concentrăm pe poveștile antreprenorilor și modul în care contribuie ei la dezvoltarea societății. Dar ultimele zile au arătat că ideea democrației care împlinește 35 de ani strâmbi în România poate fi strivită chiar și atunci când lovește într-o persoană anti-democratică și posibil periculoasă pentru viitorul țării, în speță Diana Șoșoacă.

Eliminarea candidaturii Dianei Șoșoacă de către Curtea Constituțională a României, în condițiile în care i s-a permis candidatura și alegerea la Alegerile Europarlamentare, arată că de cele mai multe ori democrația poate suferi chiar și când cel mai mare dușman ideologic al nostru este lovit.

În Războiul Stelelor este următoarea expresie. "This is how liberty dies. In thunderous applause". Așa moare libertatea, în aplauze furtunoase. Putem, unii, să ne bucurăm atunci când adversarul nostru este eliminat din cursă. Dar din perspectiva aceasta democrația poate fi slăbită, chiar dacă nu suntem de acord cu viziunea despre viață și lume a cuiva.

Acum câțiva ani în Piața Victoriei nu se striga doar "m*ie PSD", ci se striga și pentru scoaterea în afara legii a acestui partid. Un strigăt disperat, dar periculos, chiar dacă era venit cu cele mai bune intenții. Pentru că fiecare acțiune de acest fel poate duce la eliminarea unui concept foarte delicat - democrația.

Sistemul acesta nu ne este natural. De-a lungul istoriei democrația a fost copilul rebel al sistemelor de guvernare. Am trăit în regimuri autoritare, monarhii absolute, sclavie, dar democrația e un concept care apare rar și care poate fi dat ușor la o parte. Pentru că ordinea naturală a oamenilor e simplitatea, iar democrația e complicată.

Fie că ești antreprenor, angajat, freelancer, dacă te bucuri pentru că la aceste alegeri nu vom avea pe listă Diana Șoșoacă, atunci ești într-o eroare de gândire. Pentru că atât timp cât nu a făcut nimic ilegal (abia zilele trecute când a făcut apologia legionarismului și a "căpitanului" a intrat în zona aceasta), are dreptul să candideze. Chiar dacă tu crezi că oamenii care o aleg sunt manipulați, proști, iar ea e un pericol pentru societate.

Dar ce faci?

Mă întorc la o piesă de teatru pe care am văzut-o acum mulți ani la Chișinău. Se numea "Și cu bunelul ce facem?". Era povestea nepoților care căutau o metodă să-l țină acasă pe bunic pentru a nu vota cu comuniștii. Poate nu chiar așa, dar acțiunea pe care o putem face noi, oameni simpli, tineri, bătrâni atunci când avem astfel de lucruri cu care să nu fim de acord e să-i convingem pe alții, cu argumente, de greșeala pe care o facem. Pentru că istoria recentă ne demonstrează că până și noi putem face greșeli.

Acum 10 ani vorbeam despre cum bătrânii votează ceea ce nu convine tinerilor. Dar ce ne facem că la ultimele alegeri, cele pentru Parlamentul European, tinerii au votat extremist? Asta înseamnă că acum 10 ani am făcut o eroare, nu bătrânii trebuiau ținuți în casă, ci trebuia să ne educăm mai bine.

Rolul antreprenorilor în momentul de față în România e puternic, dar cred că prea puțini își înțeleg poziția în societate. Avem nevoie de antreprenori care să iasă în față, care să vorbească, care să condamne practicile anti-democratice, care să se implice. Din păcate văd foarte rar acest lucru. Antreprenorii se tem sau nu au timp. Au problemele lor.

Dar acesta e mesajul meu către antreprenori. Trebuie să iasă în față. Trebuie să fie lideri pentru cei din compania lor și cei din comunitatea lor. Așa cum gândesc pentru binele familiei și uneori pentru binele angajaților, să gândească pentru binele societății.

Iar la final, închei cu banalitatea supremă a celor 35 de ani de democrație modernă în România, dar pe care nu trebuie să o uităm. "Esența democrației se rezumă la ideea că voi lupta până la ultima mea picătură de sânge pentru dreptul tău de a nu fi de acord cu mine".

Antreprenori, ieșiți în față!



Citeste si