Aceste concluzii pot fi extinse la nivelul primelor 20.000 de companii aplicante după încheierea primei zile, oferind un portret al business-urilor care doresc să apeleze la acest tip de credit bancar, cu garanție de până la 90% din partea statului.

­

Cele mai multe aplicații din prima zi sunt din partea companiilor de comerț și din industria prelucrătoare. De asemenea, ponderi importante au lucrările de construcții și domeniul HoReCa, unde am inclus și agențiile de turism.

Din perspectiva cifrei de afaceri, observăm că aproape 87% din aplicanții primei zile sunt companii cu cifra de afaceri de maxim 10 milioane de RON, conform datelor financiare 2018 sau 2019, acolo unde acestea sunt deja depuse. Acestea sunt în general microîntreprinderi așa cum sunt definite de legislația europeana, cu un prag maxim de 2 milioane de euro cifra de afaceri și sub 10 angajați.

"Am analizat calitatea companiilor aplicante până acum, utilizând instrumentul ConfiRisk dezvoltat pe baza datelor disponibile în platforma Confidas. Scoring-ul ConfiRisk este pe o scară de la 1 la 10, unde intervalul 8 - 9,9 este al companiilor cu risc foarte scăzut pentru partenerii de afaceri, fie ei creditori de tip financiar sau comercial. La polul opus, companiile cu un ConfiRisk sub 2 prezintă un risc major pentru creditorii pe termen lung, fiind de regulă companii cu pierderi și/sau capitaluri proprii negative", explică în continuare, consultantul Cristian Tudorescu.

67,9% dintre companiile care s-au înscris în prima zi pe imminvest.ro se încadrează la un scoring > 6 pe baza metodologiei ConfiRisk, ceea ce reflectă șanse mai mari ale acestora de a se califica pentru un credit de capital de lucru și/sau unul de investiții, din perspectiva băncilor finanțatoare.

În schimb, 14,7% dintre companiile aplicante analizate au capitaluri proprii negative în bilanț, în cazul acestora șansa unei finanțări de tip bancar fiind mai degrabă excepția, decât regula.

"Deși creditele prin programul IMM Invest vor fi garantate până la 90% de către statul român, ne așteptăm ca băncile să aplice politicile lor de creditare de o manieră prudentă, astfel încât finanțările acordate să fie unele sustenabile pentru business-urile respective", a spus Eduard Burghelia, cofondator al platformei Confidas.ro.