În momentul în care a decis să intre în afaceri – alături de Marius Cristea, partenerul alături de care a creat iQads, un portal de publicitate – i se spunea că vrea să devină ”patron”, iar marea majoritate a celor din jur îl credeau nebun pentru că nu vrea să își ia un job călduț după terminarea facultății.

Daniel Truica Vola.ro antreprenor dupa program

Însă Daniel Truică văzuse visul american (a plecat în SUA cu o bursă în anul trei de facultate) și își dorea doar să deschidă o firmă. Spune că dacă nu ar fi lansat acest business, i-ar fi plăcut să lucreze ca programator.

”Dacă mi-aş fi imaginat că o să fiu un director de firmă, cu secretară, cafea pusă pe şerveţel şi diurne generoase în deplasări, aş fi fost foarte dezamăgit”, îmi spune Truică, managing partner și unul dintre fondatorii Vola.ro.

Miza pe turism online

Așa că acum zece ani fonda, alături de doi afaceriști din Polonia, agenția de turism Vola.ro. Pentru că nu și-a dorit să fie doar una din multele agenții de profil de la noi, a mizat pe un domeniu care era încă necunoscut. Așa că a mers direct în online, iar Vola.ro a ajuns acum la venituri anuale de peste 63 de milioane de euro.

”Dificultatea cea mai mare a vieţii de antreprenor este că, într-un final, totul depinde de tine. De tine depinde să plăteşti salariile, să crească firma, să se depună situaţiile financiare la timp, să fie cafea în bucătărie. Iar aceste multiple responsabilităţi îţi cântăresc greu pe umeri şi îţi răpesc somnul. Nimeni nu vorbeşte despre nopţile în care nu poţi să dormi sau despre trezitul la 4 dimineaţa cu sentimentul că ai greşit ceva, dar asta vine la pachet cu antreprenoriatul”, povestește Daniel.

Atunci când crești un business ai tendința să te dedici 100% lui, ca unui copil, aproape să îl sufoci cu atenția ta. Din această cauză toți antreprenorii la început de drum aproape că dorm în birou

Și acum dedică o bună parte din zi afacerii și se gândește la Vola ”un număr nesănătos de ore”. ”Sună un clișeu, însă în momentul în care îți place ceea ce faci, nu mai măsori implicarea în ore”, spune el. Recunoaște că își verifică mailul în weekend și chiar noaptea și o dată pe lună călătorește în interes de afaceri.

Concentrează-te pe lucrurile unde ești bun

”Atunci când crești un business ai tendința să te dedici 100% lui, ca unui copil, aproape să îl sufoci cu atenția ta. Din această cauză toți antreprenorii la început de drum aproape că dorm în birou”, afirmă Daniel și completează: ”E important să ai oameni care te completează lângă tine. Asta a fost marea schimbare de dinamică de-a lungul timpului: la început simţeam nevoia să fac totul, acum datorită colegilor mei mă pot concentra pe lucrurile unde sunt bun”.

Așa că acum își permite să facă loc și călătoriilor alături de familie. Ultima vacanţă mai lungă a fost vara trecută în Fuerteventura, Insulele Canare, iar iarna pleacă aproape în fiecare weekend la munte împreună cu familia.

daniel truica antreprenor dupa program vola agentie de turism

De la fotbal, la sporturi extreme

”Timpul și maturitatea mi-au demonstrat însă că cele mai bune idei de dezvoltare a Vola.ro, idei de produse noi sau de departamente noi, mi-au venit în vacanțe sau deplasări, când eram relaxat şi dispus să accept tot influx-ul de informații care venea din jurul meu”, completează fondatorul Vola.

Sportul e o parte semnificativă din viața mea, chiar dacă nu la un nivel de performanță

Este un mare fan al sporturilor extreme. De altfel, spune că unul dintre obiectele care nu-i lipsesc niciodată din bagaj este casca. A practicat fotbalul prin generală și a ajuns chiar să fie selecționat pentru una dintre echipele din oraș (este din Sibiu). A decis, totuși, că este mai important să se concentreze pe școală, așa că a renunțat la aventura din teren.

”Sportul e o parte semnificativă din viața mea, chiar dacă nu la un nivel de performanță”, adirmă Truică. În timpul iernii petrece mai tot timpul liber pe snowboard, îi place foarte mult mountain biking-ul, longboard-ul şi ocazional surf-ul.

daniel truica vola agentie de turism antreprenor dupa programjpg

Aflat mereu în căutarea unui val care să-i crească adrenalina, nu ar ezita dacă ar fi pus în situația de a se muta în Portugalia. Sau la Barcelona. Oscilează între aceste două destinații pe care le adoră.

”Sunt două locuri pe care le-am văzut şi în care aş fi tentat să locuiesc. Un mic sătuc pescăresc de pe coasta Portugaliei, țara unde găsesc mereu un val care să îmi dea emoții dar și mâncare super bună, vin reușit și oameni gata să te primească în casa lor sau Barcelona. Încă nu m-am hotărât”, mai spune Daniel.

Pictor în timpul liber

Cochetează și cu pictura. Nu la un nivel profesionist, așa că nu-i vom vedea tablourile licitate la Sotheby’s, ci doar pe pereții propriei case. Însă pictura este și un bun pretext pentru a mai petrece puțin timp alături de fiul lui. ”Nu mai pictez atât de mult pe cât mi-aş dori. În ultimul timp am pictat doar împreună cu fiul meu de 4 ani. E un tablou la care lucrăm sporadic de un an de zile şi care rămâne la stadiul de neterminat pentru că schimbăm tema periodic”, povestește el amuzat.

Nu mai pictez atât de mult pe cât mi-aş dori. În ultimul timp am pictat doar împreună cu fiul meu de 4 ani. E un tablou la care lucrăm sporadic de un an de zile

Când nu este pe placă sau în fața șevaletului, Daniel preferă să își petreacă timpul liber citind – autorul său preferat este Charles Bukowski – sau pe la vreun festival european de muzică (anul trecut a fost în Portugalia ca să vadă concentrul The Pixies, una dintre trupele al căror fan este încă de când era adolescent).

daniel truica vola agentie turism onlin antreprenor dupa program

”Acum citesc Creativity, Inc., o carte despre povestea studioului de animaţie Pixar, pe care am primit-o cadou de la un coleg. Recunosc că recitesc periodic Post Office, una din cărţile mele preferate”, mai spune Daniel.

Vola.ro în 2017

Inspirat de poveștile antreprenorilor de peste hotare și de propria viziune asupra succesului, fondatorul Vola.ro nu duce lipsă de creativitate în ceea ce privește direcțiile de dezvoltare ale business-ului său. La începutul anului 2017 a lansat Local Escapes by Vola.ro, platforma unde sunt reunite cele mai cool locuri de cazare din România, combinate cu activități interesante, de la cine romantice la zboruri cu balonul.

Realitatea într-un business matur e foarte diferită faţă de început. Însă focul ăla interior care mă consumă şi mă face să vin în fiecare dimineaţă la birou e tot acolo

Totodată, Daniel plănuiește să dezvolte produsul Smart Connections, un algoritm prin care Vola.ro generează itinerarii de călătorie unice, care nu mai pot fi găsite pe alte site-uri. Tot la începutul acestui an a fost lansat noua platforma Vola.ro, cu un design schimbat al site-ului, care a prins foarte bine în rândul turiștilor.

”Vola.ro împlinește anul acesta 10 ani. Cu vacanțele noastre și cu biletele de avion am făcut fericiți milioane de oameni. Realitatea într-un business matur e foarte diferită faţă de început. Însă focul ăla interior care mă consumă şi mă face să vin în fiecare dimineaţă la birou e tot acolo. La fel şi nopţile de nesomn”.

daniel truica vola agentie de turism antreprenor dupa program