Dacă nu ar fi lansat un business de success în industria IT, ar fi făcut un ONG axat pe turism montan sau pe probleme civice. Petrece 80% din timpul de la birou în compania soției – partener în businessul Zitec– și face tot posibilul să nu deschidă mailurile seara, dedicând copiilor și benzilor desenate timpul petrecut acasă.

Alexandru_Lapusan_Zitec

Pentru că ne-am dorit să aflăm ce face un ”Antreprenor după program”, l-am luat la întrebări pe Alexandru Lăpușan, fondatorul Zitec – business de circa 4,5 milioane de euro. Povestea sa, despre iahting, benzi desenate și o pasiune pentru insulele idilice ale Greciei, în cele ce urmează.

A fondat Zitec în 2003 alături de soția sa, Simona (al treilea cofondator al companiei este Alexandru Novac - a plecat din companie în 2010 și lucrează acum pentru o altă companie românească, Bitdefender), compania fiind unul dintre cei mai importanți producători locali de aplicații online și servicii de marketing, cu proiecte în SUA, Canada, Marea Britania, Germania sau Elveția.

”Un startup are nevoie de 100% din timpul antreprenorului”, spune Alex Lăpușan și își amintește perioada de început a firmei, când petrecea chiar mai mult de 12 ore în sediu. Nu reușea să stea prea mult fără să verifice ceva legat de business nici când se întorcea acasă.

Copiii schimbă programul de lucru

”Începeam ziua de lucru la 7 dimineața și stăteam până seara târziu, dar lucram adesea și de acasă până pe la 1-2 noaptea”, povestește el. Ce s-a schimbat între timp? Au apărut copiii. Iar acum Alex și Simona pleacă mai târziu spre birou, iar seara o dedică lor. Și-au scurtat și timpul petrecut la muncă – cel mult 10 ore sunt dedicate afacerii – și desi spune că își verifică mailurile chiar și în weekend sau în concedii, evită să mai interacționeze cu partenerii de afaceri odată ce ajunge acasă la finalul unei zile de muncă.

alexandru lapusan comics zitec

Creșterea profitului și extindere în străinătate

Vizează ca până la finalul acestui an Zitec să se extindă la nivel internațional, în contextul în care 2016 a fost un an de stabilitate pentru companie. Business-ul a rămas în jurul pragului de patru milioane de euro, iar fondatorii producătorului de software s-au concentrat, mai ales pe creșterea profitabilității. ”Am redus activitățile mai puțin profitabile și am crescut activitățile de bază. Pentru 2017, avem în vedere o creștere a business-ului pentru serviciile noastre de bază, de dezvoltare de produse și aplicații online complexe, precum și de online marketing”, ne-a spus Lăpușan.

Am redus activitățile mai puțin profitabile și am crescut activitățile de bază. Pentru 2017, avem în vedere o creștere a business-ului pentru serviciile noastre de bază, de dezvoltare de produse și aplicații online complexe, precum și de online marketing

Fondatorul Zitec conduce acum o echipă de 120 de oameni și plănuiește câteva runde de recrutări care vor aduce alți 30 de angajați în companie. Își amintește și acum de zilele de început ale business-ului când credea că nici 20 de angajați ar reprezenta o echipă mare pentru companie. ”Un client m-a întrebat <cât de mare ai vrea să ajungă echipa ta?> iar eu i-am spus <18, cred că ar fi o echipă mare>. Acum avem 120 de colegi, iar atunci când mă uitam la firme similare, cu acest număr de angajați, mi se păreau companii enorme. Am muncit mult, ne-am distrat și mai mult, dar, cel mai mult dintre toate, am învățat mereu lucruri noi”, spune Alexandru.

Cu familia, în vacanță

Iar extinderea pe piețele din străinătate se va traduce în mai multe deplasări. Dacă acum pleacă aproape în fiecare lună, ritmul va crește până la finalul anului. Chiar și așa nu va renunța la concediile alături de familie. Cam trei la număr în fiecare an.

Mi s-a părut foarte interesant, mai ales când ne-a prins o furtună serioasă care ne-a sfâșiat vela principală, cu valuri comparabile cu dimensiunea bărcii. Peripeții și adrenalină, rețeta perfectă pentru a te îndrăgosti de iahting

De altfel, chiar începutul anului i-a prins pe pârtiile de la vecinii bulgari. ”Cea mai recentă vacanță alături de familie a fost în primele zile ale lunii ianuarie. Am testat pârtiile din Bansko. Am avut noroc că s-au deszăpezit drumurile la timp și am ajuns cu bine acasă”, spune el amuzat.

alexandru lapusan zitec yacht vacanta antreprenor dupa program

Cu iahtul prin Grecia

Adrenalina de pe pârtie își găsește corespondent în avalanșa de trăiri pe care le simte atunci când navighează. S-a îndrăgostit de iahting acum vreo cinci ani. ”Mă simt liber și mă relaxează”, spune el. Prima dată când a ieșit cu un iaht, a petrecut o săptămână prin insulele Ciclade.

”Mi s-a părut foarte interesant, mai ales când ne-a prins o furtună serioasă care ne-a sfâșiat vela principală, cu valuri comparabile cu dimensiunea bărcii. Peripeții și adrenalină, rețeta perfectă pentru a te îndrăgosti de iahting”, povestește Alexandru Lăpușan.

De altfel, Grecia este o destinație de suflet pentru antreprenorul roman. Adoră insula Paros, de care îl leagă povestea lui de iubire – ”este locul în care eu și Simona ne-am logodit” -, dar și Naxos, și descoperă mereu golfuri noi în călătoriile sale. ”Revelația anului trecut au fost golfurile gemene de la Kolona, insula Kythnos”.

Pasiunea pentru comics și business-ul HAC!

Când nu petrece timpul între două avioane, este un cititor avid. Chiar visează la momentul în care pensia va veni cu mai mult timp pentru lectură (dar și pentru iahting). Se declară un fan al seriei Dune, de Frank Herbert, dar și al revistelor de benzi desenate.

alexandru lapusan zitec comicsChiar a transformat această pasiune în business (a investit în editura locală specializată în comic books HAC!BD, printre titlurile căreia se numără HAC! – Harap Alb Continuă -, sau Tinerețe Fără Bătrânețe) – așa are acces la fiecare număr al revistei HAC! pe care îl ia în două exemplare: ”unul este pentru colecție, altul este pentru citit”.

”Contactul cu lumea benzilor desenate l-am avut înainte de ‘89 când m-am întâlnit cu Silver Surfer și cu Rahan, însă, din păcate nu am avut acces la multe reviste. La una din primele ediții ale Comic-Con am văzut standul celor de la editura HAC!BD, printre multe alte standuri. Diferența era însă majoră, la standul lor erau foarte mulți tineri, deosebit de interesați de creațiile lor. Pasiunea lor m-a făcut să văd ca acolo chiar se întâmpla un lucru valoros. Evident că a ajutat enorm că mi-a plăcut și mie atât banda lor desenată, cât mai ales echipa din spate. Când vezi atât de mult talent și pasiune, nu poți să treci mai departe”, povestește Lăpușan.