La acest eveniment, care s-a ținut în sediul unei bănci și nu în aula facultății, am fost și noi prezenți ca să vedem ce presupune un master în antreprenoriat. Evenimentul ne-a făcut să ne întrebăm: ”unde era acest master” când eram noi studenți și ne-a făcut să ne gândim și la primul moment în care am cunoscut termenul de antreprenor.

Master în antreprenoriat la ASE

Dar să revenim la contextul actual, în care lucrurile evoluează și sunt în continuă schimbare, unde masterul de antreprenoriat și-a întâmpinat o nouă generație de studenți. Pentru MAENT, programul de masterat al FABIZ și susținut de InnovX BCR, s-au înscris 42 de tineri care vor trece prin 2 ani de formare.

În deschiderea evenimentului a vorbit Conf.univ.dr Tănase STAMULE – Decan FABIZ ASE, care a povestit despre parcursul lui academic și ne-a spus că un program de business fără un master în antreprenoriat era chiar ciudat: ”vedeam că mulți dintre absolvenții FABIZ își deschideau propriul business, deci era clar nevoie de un astfel de master”.

Cu ce va veni masterul în antreprenoriat de la FABIZ-ASE?

O programă unică în România prin curicula aleasă, prin metodele de evaluare și predare și prin lectorii aleși pentru cursuri. Mai mult, programul va beneficia și de predarea unor reprezentați de la facultăți din străinătate, primii invitați fiind de la ESEI Barcelona. Așa cum a adăugat decanul FABIZ, ”business fără o bancă în spate nu se poate”, astfel că parteneriatul cu BCR și InnovX poate oferi sprijin tinerilor care trec prin acest master.

”Misiunea noastră este să oferim o platformă prin care să împărțim cunoaștere”, a mai adăugat decanul.

Înainte de un eveniment kick off pe tema „The New Challenges of Entrepreneurship – Shaping the businesses of the future”, Ionuț STANIMIR, cofondator InnovX-BCR, a ținut un discurs inspirațional pentru masteranzii din sală.

Ce e de reținut și de aplicat de jucătorii din întreg ecosistemul antreprenorial e că: ”soluția și inovația nu sunt un sport individual”. Aici, Ana Crețu, cofondator InnovX, a ținut să mai adauge: ”antreprenoriatul este motorul trasformării unei societăți”.

„The New Challenges of Entrepreneurship – Shaping the businesses of the future”

Despre provocările din mediul de business, despre antreprenoriat versus job după terminarea facultății și despre cum poate fi abordat antreprenoriatul în România au vorbi apoi și:

  • Cristian NEGRUȚIU– Founding Partner Sparking Capital, care va și preda la masterul în antreprenoriat de la FABIZ - ASE

”Am renunțat la un job unde aveam mașină, laptop, salariu bun și m-am trezit muncind din camera fiicei mele, uitându-mă la desnele de pe pereți. Noi am investit cu banii noștri de acasă. Nu există un moment mai bun și un loc mai bun pentru antreprenoriat decât acum”.

Cristian Negruțiu este unul dintre fondatorii Sparking Capital, fond de investiții 100% privat autorizat de ASF ca fond și administrator de fonduri de investiții alternative.

  • Andrei PERIANU – Co-Founder & COO BankaTa, fondatori care țin și un curs de risk management la ASE

”Lucram pe private banking cu clienți care aveau 500.000 euro, și asta era doar tip of the iceberg și ce vedeam noi. Și toți erau antreprenori, ceea ce mi-a dat de gândit și de acționat.”

Inspirat de oamenii cu care lucra pe zona de wealth management, Andrei a dezvoltat Bankata, un fintech care compară produsele financiare și îi ajută pe oameni să-și aleagă independent produsele financiare potrivite lor.

  • Mihai BOCAI – CEO ProductLead, InnovX-BCR Alumni

”În 100 de ani, pe linie de familie, bunicul meu învăța matematică pe o tablă de lut și scria cu un cui. Apoi tatăl meu scria pe o tablă neagră, eu scriam cod în c++ pe un Pentium 4 iar fiul meu scrie primul Joc în Unity (n.r o platformă de content creation). Setea de cunoaștere și frica de confort m-au motivat să aleg antreprenoriatul.”

Mihai este CEO Productlead, actual denumită Flaminjoy, companie locală care are planuri de expansiune, dar și accesarea unei runde de investiții de tip serie A, pentru susținerea inovației, creșterea echipei și dezvoltarea companiei pe piețele internaționale.

”Acum 10 ani nu exista ce aveți voi. Eu am terminat contabilitatea la ASE și știam sigur ce nu vreau să fac în viață. Iar un hub de studenți mi-a deschis ochii către antreprenoriat și asta am făcut cap-coadă, nu am încercat experiența angajării”.

Denis a dezvoltat platforma HorecaOrders.com, comenzi pentru industria ospitalității, și a făcut parte din Start-up Chile.

____________________________________

După panel, festivitatea de deschidere a anului universitar s-a încheiat cu un călduros ”ne vedem marți la cursuri”. Iar noi urmărim această generație de masteranzi îndeaproape ca să vedem cum îi ajută programul dezvoltat de FABIZ ASE cu sprijinul InnovX să inoveze în antreprenoriatul din România.