Victor Balaniuc și Darius Ivo au dezvoltat mai multe afaceri împreună. Front Row Events e afacerea prin care organizează evenimente și turnee internaționale pentru artiști români de stand up. Dar nu au vrut să se oprească aici și au construit un concept de sală de smart boxing, împreună cu Alexa Vlad, cofondatoarea lor. Ce înseamnă acel smart?

Practic, ei au lansat Legend, o sală unde se fac cursuri de grup unde se folosesc saci de box conectați la senzori, iar cei care calcă pragul pot să concureze inclusiv cu ceilalți participanți. Conceptul e, de asemenea, piperat și cu efecte de lumini și muzică ce e sincronizată cu exercițiile fizice. Am discutat cu Victor în cadrul unui interviu pentru a afla despre concept, despre cum a fost pandemia, dar și ce planuri pentru dezvoltare are acum că a lansat, împreună cu Darius, Legend în Timișoara.

Cei doi au investit 200.000 de euro în deschiderea primei săli de smart boxing din Timișoara, dar nu se vor opri aici. Vor să mai investească și să se extindă cu alte săli, în regim propriu sau în franciză. Investiția de 200.000 de euro a venit din fonduri proprii și prin programul Start-Up Plus, care le-a oferit 35.000 de euro.

În momentul de față, Legend s-a deschis din ianuarie 2021 și funcționează la 50-60% din capacitate. În mod normal, Legend ar putea avea 350 de abonați pe sală, dar primele semne sunt bune. 75% dintre cei care au venit la cursurile gratuite oferite pentru atragerea clienților au și continuat cu abonamente plătite.

Ce e smart boxing?

„Noi spunem smart boxing pentru că este singurul concept din Europa care creează o sinergie între niște ramuri din diferite domenii. Sportul, entertainmentul și tehnologia care nu au mai fost niciodată îmbinate cum noi am făcut-o. Ca sport e vorba de boxing fitness, adică boxul pentru amatori, boxul pentru omul de rând, nu e o sală de box profesionist. Publicul nostru țintă vine dintr-o zonă de angajați la multinaționale, venituri medii spre mari, dintr-o zonă mai premium”, a povestit Victor la interviu.

Boxing fitness a căpătat multă atenție în ultimii ani, când s-au deschis multe lanțuri s-au deschis în occident și Statele Unite. Floyd Mayweather a lansat un lanț numit Mayweather Fit. Investitori care nu au o legătură cu domeniul, cum ar fi Tony Robbins sau Pitbull au ales să investească în săli de boxing fitness. Brandul lor e Grit Boxing, prima sală a fost deschisă în New York, în Manhattan.

Faptul că ideea a fost aplicată deja în străinătate le-a validat și lor ideea de a deschide în România. Dar prima idee a venit de la faptul că Darius Ivo, asociatul lui Victor, practică acest sport de cinci ani. Împreună cu un antrenor specializat în această disciplină au creionat tot programul pentru Legend Smart Boxing.

Antreprenor în serie de la 14 ani

Victor e antreprenor de la 14 ani, așa spune, când a început să organizeze petreceri pentru colegi. Treptat, lucrurile au crescut și s-a născut Front Row Events.

„Am vrut mereu să fac business. La 14 ani făcut primele evenimente, organizam petreceri de revelion pentru colegii mei, ca mai apoi să se transforme într-o firmă de sonorizări și să facem o grămadă de majorate. S-a transformat în alte evenimente, ca apoi să devină Front Row Events, cel mai mare operator de evenimente ca volum”, povestește cofondatorul Legend.

„Am terminat o facultate în Londra. România e un mediu foarte bun de a porni ceva de la zero, pentru antreprenoriat. E un mediu mult mai bun decât occidentul în cazul ăsta, pentru că acolo piața e destul de saturată, deja ideile sunt exploatate. Dacă vrei să ai siguranță, un venit mai bun, să fii un angajat bun, Occidentul e un mediu mai bun. Dar în cazul în care vrei să dezvolți proiecte antreprenoriale e loc în România”, a mai spus acesta.

Pe lângă Front Row Events, cei doi au deschis și o firmă de IT din fonduri Start-Up Nation. Au realizat că au nevoie de mult development pentru proiectele de la Front Row, iar decizia i-a ajutat și când au început să lucreze la Legend, astfel îmbinând fitness-ul cu tehnologia.

„Am dezvoltat o firmă de IT prin Start-Up Nation. Avem multe nevoi din zona de software development la Front Row Events. Era disponibilă oportunitatea Start-Up Nation am zis să internalizăm procesul acesta și să ne facem propria companie de software development. Care după ce a finalizat proiectele pentru front row events s-a apucat de proiectele pentru Legend. Mai avem și proiecte externe, în funcție de ce am avut de dezvoltat pentru proiectele noastre”, a spus Victor.

Cum funcționează Legend

Legend e o sală de fitness unde se desfășoară cursuri de grup, în jurul sacilor de box, care sunt conectați la un ecran proiectat pe perete cu senzori. Astfel, cei care fac sport pot să vadă exact evoluția lor în timp real. Aplicația dezvoltată de Legend le permite oamenilor să vadă statistici, să facă rezervări, iar în curând să și plătească abonamentele.

„Am dezvoltat și o parte software și o parte hardware pentru sală. Am pus o serie de senzori în sacii de box. Conectați la o sursă de curent din sală care înregistrează în timp real numărul de lovituri, un scor bazat pe numărul acesta și pulsul, înregistrat cu un senzor pus pe piept. Rezultatele sunt afișate pe un perete de proiecție și vezi scorul tău”, explică Victor.

„Mai adăugăm și alte elemente forța sau viteza. Datele sunt arhivate în aplicația personalizată pe care am dezvoltat-o pentru iOS și pentru telefoanele care folosesc Android, iar în profilul tău de utilizator îți vezi istoricul fiecărui antrenament, vezi indicatorii tăi și în același timp vezi într-o secțiune separtă și niște măsurători și cântăriri pe care le oferim ca serviciu în prețul abonamentului. Poți monitoriza progresul sportiv, cât și evoluția corpului prin măsurători și cântăriri pe care le vom oferi regulat la un anumit interval”, a mai explicat cofondatorul Legend modul în care e implicată tehnologia.

Despre sală, spune că e diferită. „Avem multe efecte speciale, proiecții, culori, muzică. Nu mă refer doar la efectele speciale, ci totul este sincronizat în sală, de la efecte speciale, la lumini, proiecție, la mixurile muzicale, sunt programate fix ca la un festival, când te întrebi cum a știut stadionul că atunci va fi dropul. Fiecare secundă din mixurile muzicale e programată. Totul e sincronizat și cu programele sportive, care sunt standardizate și sala știe în fiecare moment dacă e un exercițiu cu o intensitate mai mare, dacă e pauză și toată dinamica se schimbă”.

Există 3 tipuri de antrenamente la Legend, unul de Box, în care înveți principiile de bază, unul de tip BEAT (Boxing Interval Training) și Fight Conditioning, ultimul având și exerciții cu steppere, gantere și greutăți.

Un 2020 dificil, dar peste care au trecut

2020 a fost un an greu pentru business-ul de evenimente. „Pandemia a fost o grea lovitură pentru industria asta. E important să-ți diversifici sursele de venit. Întâmplarea a făcut ca noi să ne apucăm de proiectul Legend înainte de pandemie, construcția a început înainte de martie. Am pivotat rapid de la o afacere la altele pe care le aveam”, spune Victor.

„Pandemia ne-a amânat cu mai bine de jumătate de an deschiderea. Voiam să deschidem în primăvara lui 2020, apoi în toamnă și am deschis în ianuarie 2021. Nu a fost un an ușor, până la urmă am găsit resursele să rezistăm și să pornim cu bine în ianuarie 2021”, a mai spus antreprenorul timișorean.

Ce ar trebui să știe tinerii antreprenori?

La final, am vrut să aflu ce sfaturi ar avea din experiența proprie Victor pentru cei care deschid o afacere acum.

„Cele mai grele momente au fost cele în care ne-a mers greu și ai nevoie ca antreprenor de un nivel de stoicism. Să înțelegi că și afacerile, ca și viața, sunt ciclice. Întotdeauna vor fi perioade în care merge prost. Înțelegerea aceasta a bipolarității lumii și afacerilor e importantă. Trebuie să fii pregătit pentru momente mai dificile”, a declarat acesta.

„Trebuie să înțelegi care sunt lucrurile pe care le poți controla și cele pe care nu le poți controla. Iar pe cele din urmă să nu le lași să te afecteze. Să fii responsabil de cele pe care le poți controla: să te educi permanent, să cauți know how, consultanță în ariile în care nu te pricepi și să recrutezi întotdeauna alături de tine, sub o formă sau alta, oameni buni. Poți să te asociezi oferind procente din business”, a încheiat Victor.