Abonează-te pe YouTube
Fii primul care vede review-urile și cele mai interesante noutăți din domeniul tehnologiei și inovației.
Lectură de 3 min
Fii primul care vede review-urile și cele mai interesante noutăți din domeniul tehnologiei și inovației.
„Cavalerul Cardului Negru” este o serie online realizată de start-up.ro și Revolut prin care analizăm aspectele importante ale plăților și operațiunilor pe care le poți face cu cardul și îți oferim o perspectivă nouă asupra acestora.
Navighezi pe Instagram. Între două poze cu pâine și una cu cineva care face yoga de acasă vezi o reclamă la un ceas. La ce-ți trebuie un ceas? Dar meriți. Ca Bilbo Baggins în „Stăpânul Inelelor” te întrebi… „de ce nu aș cumpăra?”. Dai click, ți se deschide un site care arată excelent. Nu te uiți cu atenție. Ce contează http, https în perioada asta. Tu vrei o bucurie. Oricât de mică. Te-ai săturat să faci banana bread în fiecare zi.
E doar 60 de dolari, introduci datele cardului. Cumperi. Primești și mail de confirmare, banii sunt luați din contul tău. Dar unde ai plătit? Când va veni?
Sunt întrebări la care sigur te-ai gândit și e absolut normal atunci când comanzi pe internet. E bine să fii prevăzător decât să pierzi banii. Dar...
Pentru siguranța plăților în aceste zile, dar și ca un lucru util pe viitor, există soluții. Fraudele online sunt cele mai întâlnite pericole atunci când vorbim de bani transferați digitali, cu o creștere în fiecare an.
Chiar dacă prima impresia este să credem că principalele forme de fraudă sunt cele de la ATM-uri, despre care am auzit mai mult în media, hackerii se bazează pe acele tranzacții unde cardul nu este prezent, ci doar datele lui.
Cele mai întâlnite fraude online sunt cele de phishing. Acestea sunt ascunse în spatele unui mail care pare legitim sau a unor site-uri care copiază elementele grafice ale celor de comerț electronic pe care ne ducem de obicei.
Hackerii se interpun practic între dorința noastră de cumpărături și site-ul legitim final.
Cu ajutorul acestor practici, dincolo de faptul că poți să rămâi fără banii dintr-o simplă tranzacție, mai important pentru hackeri e să-ți intercepteze datele cardului.
Cum te ferești de astfel de povești horror, mai ales în aceste timpuri tulburi? Ei bine, ai mai multe soluții în aplicația Revolut și vreau să vă povestesc despre ele.
Așa cum vă spuneam și în episoadele anterioare, primul lucru pe care-l poți face este să-ți alegi un card virtual de unică folosință din aplicația Revolut. Acesta poate fi folosit o singură dată. Te duci în meniul de carduri și alegi un card de unică folosință.
Va avea date care nu mai pot fi folosite după o singură tranzacție. Astfel hackerii pot să-i fure și datele și nu au ce face cu ele. Pentru următoarea tranzacție vei putea cere generarea unui card virtual de unică folosință nou.
De asemenea, dacă ai senzația că ai un card care a fost compromis pentru că ai plătit pe un site suspect sau ai văzut tranzacții necunoscute, poți să alegi să dai Freeze Card din secțiunea Carduri a aplicației Revolut. După aceea, poți să comanzi un card nou din aplicație.
Dacă ai văzut o tranzacție de care nu știi, poți să apelezi la chargeback, o opțiune disponibilă în aplicația Revolut. Trebuie să aștepți ca tranzacția să se finalizeze, iar apoi să faci chargeback. În timp ce aștepți să vină banii înapoi în cont, blochează cardul. Procedura de chargeback a fost explicată într-un video anterior din seria Cash sau Card pe site-ul wall-street.ro.
Orice ar fi, ai grijă atunci când cumperi online. Cumpărăturile cu cardul sunt mai sigure și poți să îți recuperezi banii, dar trebuie să vezi dacă site-ul de pe care cumperi este de încredere, mai ales că acum apar foarte multe platforme.