Prea puțini antreprenori s-au preocupat și de revoluționarea modului în care se depozitează culturile, de ceea ce se întâmplă după ce o recoltă pleacă de pe câmp și până ajunge la prelucrare sau direct pe masa consumatorilor.

CBN AgroTech, un startup românesc, vine cu o soluție pentru fermieri odată ce și-au dus marfa în depozite. CBN AgroTech este un startup activ în industria de depozitare cerealieră, iar planul echipei de fondatori este ca în scurt timp să vină cu soluții și post-depozitare, adică să acopere întreg supply chain-ul.

”CBN AgroTech ajută fermierii să depoziteze în siguranță, să nu aibă pierderi de calitate sau de cantitate, astfel încât să păstreze marfa pentru 6-12 luni și să o vândă atunci când prețul este mai mare. În medie, își pot maximiza veniturile, raportat la cifra de afaceri pe tot anul, cu aproximativ 10-12%”, ne povestește Cezar Nourescu, cofondator și CEO al CBN AgroTech.

Cu Cezar stăteam de vorbă și în 2017, când actualul CBN AgroTech se numea Silometer. Puteți urmări aici interviul video cu el.

În ceea ce privește sistemul pe care-l pune la dispoziție startup-ul românesc, acesta este un mix de hardware, compus din senzori și echipamente de automatizare gândite și produse de echipa CBN, și software cloud. ”Am dezvoltat pe baza datelor un algoritm de automatizare a ventilației pentru a conserva produsele agricole în spațiile de stocare. Practic, fermierii pot lăsa silozurile pe pilot automat, direct de pe telefonul mobil, funcționalitate deja testată și utilizată, cu rezultate concrete, în ultimii 2 ani”, spune Cezar.

Cel mai avansat sistem de pilot automat din lume

”Până la acest moment se pare că ar fi cel mai avansat sistem de pilot automat din lume. Practic, fermierul își setează silozurile pe pilot automat și ele merg singure fără erori umane, fără oameni care să adoarmă pe timp de noapte sau să nu aibă instrumentele necesare ca să poată să ia o decizie”, adaugă el.

Cezar menționează faptul că printre beneficiile finale ale fermierilor se numără faptul că pot conserva marfa, perisabilă fiind, pentru o perioadă mai lungă de timp, cu pierderi și riscuri mult mai mici, cu costuri de energie electrică mult diminuate, și astfel pot obține un preț cu 20-30% mai mare.

În ceea ce privește costurile asociate folosirii soluției CBN AgroTech, Cezar Nourescu spune că până la acest moment au furnizat echipamentele cu un cost inițial la care se adaugă niște costuri aferente serviciilor cloud. Pe lângă acestea furnizează și suport online, update-uri de funcționalități, update-uri de securitate, conexiunea la internet, hosting online pe servere care asigura funcționare continuă fără întreruperi.

”Am văzut de curând multe firme care au avut activitatea întreruptă din cauza alegerii unui furnizor greșit de servicii cloud. Pentru a oferi aceste servicii cu investiție locală la fiecare fermier, ar fi un cost de minim 15-20.000 euro în echipamente și licențe, și nu s-ar justifica. Din această cauză am ales un mix de servicii cloud oferite sub forma unui abonament de mentenanță plătibil anual”, explică Nourescu.

Stocarea în silozuri ca un Uber pentru agricultori

Așa cum spune cofondatorul CBN AgroTech, din acest an și-au propus să ofere un serviciu premium, prin care fermierul să nu mai investească absolut nimic la început: ”noi furnizăm absolut orice echipament fără a face compromisuri, astfel încât să-l asigurăm că nu va avea probleme, să intervenim fără niciun cost suplimentar atunci când se strică ceva, să-i actualizăm echipamentele cu cele mai noi versiuni îmbunătățite”.

În opinia sa, în acest mod fermierul se asigură că totul funcționează în parametri, că nu apar costuri neprevăzute, și, mai ales, s-ar putea concentra pe activitatea de fermier și nu pe cea de stocare, unde sunt multe alte provocări.

”În acest pachet vrem să adăugăm și o polița de asigurare, chiar suntem în căutare de parteneri, și în felul acesta să acoperim orice fel de risc aferent stocării”, completează Cezar Nourescu.

Cezar Nourescu a pornit CBN AgroTech alături de fratele său. Ambii absolvenți de Politehnică, Automatică mai exact, ambii trecuți prin licee de matematică-informatică. Au avut pasiunea de a continua munca bunicului, care a fost fermier și inginer de siloz timp de 20 de ani, și să aducă suflu nou în agricultură cu ajutorul tehnologiei.

Așa că înainte de CBN AgroTech (sau Silometer), a fost arendas.ro, o afacere de gestiune a contractelor de arendă și a tranzacțiilor aferente unui contract. Ideea pentru ceea ce avea să devină CBN AgroTech a venit în urma unui întâlniri cu un fermier cu care lucra deja la acel moment.

”Din discuțiile cu acesta a reieșit că ar fi extrem de necesar să poată monitoriza de la distanță, fără să se mai deplaseze la siloz, să poată să facă citiri repetate pe tot parcursul zilei și în fiecare zi ca să poată să vadă evoluția temperaturii pentru că aceea este foarte importantă, și practic așa a luat naștere Silometer, așa cum se numea inițial, iar acum se numește CBN AgroTech. Am vrut să extindem mai mult umbrela și spre alte arii, nu doar către silozuri”, detaliază Cezar Nourescu și continuă să explice necesitatea soluției pe care ei o aduc în agricultură.

”Agricultura este împărțită în două zone: una care ține de tot ce înseamnă pregătire, prelucrarea pământului, însămânțarea, întreținerea, îngrășăminte, erbicide, deci tot intervalul de până la recoltare, și intervalul post-recoltare. Noi adresăm strict al doilea segment, adică, din momentul în care se recoltează, marfa aceea se depozitează, și va fi vândută în momentul în care va fi un preț convenabil. Desigur, imediat ce ai recoltat prețul este mai mic, pentru că toată lumea are de vânzare cerealele, recoltează în aceeași perioadă, dar dacă așteaptă până în februarie, martie, poate aprilie-mai anul următor, va poate obține, cine știe, în loc de 55-60 de bani pe kilogram, 80-90 de bani, în funcție de cum evoluează prețul. Bineînțeles, este o loterie, dar asta este o foarte mare oportunitate”, spune el.

Care este problema cu depozitarea pe termen lung? Așa cum spune Cezar, marfa, produsul, este un organism viu. ”Bobul este un organism viu. Apar reacții biologice, apar fermentații, se pot încălzi, pot să ia foc, chiar și să explodeze, sunt tot felul de cazuri, și automat pagubele pot fi foarte mari chiar dacă se pot întâmpla greu sau rar, dar odată întâmplate chiar pot să ducă către falimentul acelei ferme”, afirmă el.

Condensul poate provoca daune de mii de euro anual

Condensul este o altă problemă care poate apărea în procesul de depozitare și care poate strica o foarte mare cantitate de marfă recoltată.

”În cazul în care nu răcești marfa la timp pe tot parcursul anului, iar ea se răcește brusc iarna, apare condens sub acoperiș, se formează o întreagă crustă care e dificil de eliminat din siloz pentru că nu prea ai acces decât printr-o gaură foarte mică prin acoperiș, deci este destul de chinuitor, și evident sunt pierderi financiare. De exemplu, un singur condens poate să producă și câteva de mii de euro pagubă într-un an”, declară CEO-ul CBN AgroTech, mândru de faptul că un număr tot mai mare de fermieri au început să înțeleagă utilitatea a ceea ce oferă startup-ul său, dar și tehnologia în general în domeniul agriculturii.

”Din ce am văzut noi, toți fermierii care au investit în tehnologie de-un fel sau de-un altul, sunt extrem de pragmatici: adică dacă văd un beneficiu real, nici nu stau pe gânduri și nu ar fi o problemă să facă o investiție”, completează Cezar.

Iar ceea ce-i face deschiși spre tehnologie sunt micile avantaje care au făcut diferența în profitabilitatea de la final de an.

”Fie că vorbim despre o evidență mai clară și o reducere a pierderilor pe care nu le vedeau în gestiunea financiară, fie că vorbim despre optimizări de procese sau optimizări de nu știu, poate ai un senzor pe câmp și nu trebuie să te mai deplasezi până acolo să-l vezi, sau poate că tot te deplasezi până acolo, dar cu siguranță poți să reduci numărul de deplasări. Poți să iei decizii mai informate, poți să intervii mai repede și să elimini din anumite pierderi, poți să reduci costurile destul de mult. Toți care au investit în tehnologie au văzut că au un avantaj de profitabilitate la final”, adaugă el.

Și acest lucru vine și cu avantaje pentru companiile care oferă aceste noi soluții tehnologice către industria agricolă. Elementul cheie, totuși, pe care ține să-l sublinieze Cezar Nourescu, și care a fost crucial în dezvoltarea de până acum a CBN AgroTech: a fost o colaborare între ei, fondatorii și oamenii de tech, și fermierii care au avut nevoie și au cerut o soluție de acest gen.

”Pentru a putea testa și valida un produs, cum a fost și în cazul nostru, durează foarte mult din momentul în care începi la nivel de idee până la momentul în care chiar poți să testezi. De exemplu, în momentul de față, noi suntem singurii producători de senzori de temperatură pentru siloz din România. A durat aproape 2 ani ca să ajungem cu produsul la un nivel satisfăcător de maturitate. De ce? Pentru că ai acel senzor, se depozitează, 8 luni ai marfa depozitată, nu prea ai cum să mai intervii asupra lor pentru că sunt în marfă, sunt în 1.000 de tone, în 5.000 de tone de marfă într-o singură celulă. Deci procesul de prototipare este de lungă durată”, explică Cezar Nourescu.

În opinia sa, soluția pentru a atrage mai mulți tineri spre domeniul agriculturii și al revoluționării acesteia la capacitate maximă, dar și pentru a-i ține în continuare fascinați, încântați, fără să renunțe atunci când văd că nu obțin niște rezultate finite ar fi crearea unor incubatoare sau pre-acceleratoare în care tinerii din tech să fie puși față-n față cu fermierii.

Tinerii laolaltă pot revoluționa agricultura românească

”Să fie un mix între fermieri, care chiar să testeze și să valideze, așa cum au făcut la noi, și tinerii din tehnologie. Noi am avut un foarte mare noroc că a venit solicitarea din partea lor, am testat produsele direct în fermă din cazuri reale și am și făcut un mic proces de pre-vânzare, primii fermieri ne-au plătit în avans ca să dezvoltăm soluția, iar asta a fost fenomenal pentru că au fost ei foarte interesați să extragă plus de valoare din sistemul nostru și să ne dea orice fel de feedback. Cred că tinerii puși laolaltă cu fermierii pot să aducă o tehnologie care chiar să fie pragmatic folositoare”, declară cofondatorul CBN AgroTech.

În ceea ce privește dezvoltarea startup-ului în anul în curs, Cezar Nourescu menționează faptul că plănuiesc să investească circa 300.000-400.000 euro în dezvoltarea și îmbunătățirea soluției existente, precum și să adauge alte funcționalități software. Pe viitor vizează investiții care se vor ridica la câteva milioane de euro.

”Vom ridica până în iunie, cel târziu iulie 2021, o investiție de 1 milion de euro euro, rundă pentru care purtăm discuții încă de anul trecut și ne apropiem de final. Deja avem promisiuni de la mai mulți angeli iar acum stabilim ultimii pași”, spune Cezar.

Iar pe lângă investiția în software, de 600.000-700.000 de euro va merge spre expansiunea către alte țări. ”Nu avem o decizie finală, dar suntem foarte interesați de Germania, Franța și alte câteva puțin mai exotice, cum ar fi India sau Brazilia. Aici mă refer la țări în care ne vom concentra atenția să obținem o prezență mai puternică, pentru că datorită colaborărilor cu producătorii de siloz globali, vom ajunge să avem instalări în cel puțin 20 țări, în funcție de prezența lor”, dezvăluie cofondatorul și CEO-ul CBN AgroTech.

Ideea principală după care se ghidează în această nouă etapă a dezvoltării startup-ului? ”Vom merge și spre alte nișe, precum cea de transport a produselor, pentru că și acolo vorbim despre umiditate, căldură, condiții de depozitare, astfel încât să putem acoperi o trasabilitate completă de la recoltare până în farfuria omului. Și este o tendință la nivel global de a obține această trasabilitate”, concluzionează Cezar Nourescu.

Deja au făcut primii pași spre extinderea soluției lor la nivel global: cu o săptămână înainte de publicarea acestui material, Cezar ne spunea cu bucurie faptul că CBN AgroTech a fost acceptat în cadrul unui accelerator finanțat cu fonduri UE și care ajută startup-urile tech să se extindă în India, EU - India Innocenter, go to market.

*Interviul a fost realizat la TechHub Bucharest.