Totuși, ca la orice tehnologie nouă, mulți se tem. Pentru asta suntem noi aici - pentru a explica punct cu punct de ce internetul 5G îți va face viața mai bună și traiul chiar mai sănătos.

Miturile despre rețelele 5G circulă, ironic, pe internet, dinainte ca noul tip de rețea să înceapă să fie implementat la nivel global sau local. Pentru a spulbera orice mit despre un lucru, mai întâi trebuie să definim acel lucru. Haideți să vedem ce este 5G.

Ce este 5G

”G”-ul din 5G vine de la generație. 5G ne indică faptul că vorbim despre cea de cincea generație de infrastructură pentru comunicațiile mobile. Nu e niciun înțeles ascuns, nici un număr mistic, doar o metodă de spune că această tehnologie marchează ”pasul următor” în materie de comunicații și rețelistică.

Schimbarea nu este, însă, doar una de nume. Tehnologia 5G este diferită, într-adevăr, de cele anterioare din mai multe puncte de vedere.

Pentru că funcționează pe un spectru de frecvențe diferit față de rețelele 4G sau 3G, rețeaua 5G are nevoie de mai multe antene pentru ca semnalul să ajungă la toți utilizatorii. Pe scurt, semnalele 5G nu ating distanțe atât de lungi ca în cazul 3G și 4G, de unde și nevoia de mai multe echipamente instalate pe o suprafață.

Pericol de radiații? Pe scurt: nu, în niciun caz

De la această nevoie de a amplasa mai multe echipamente de rețea decât în cazul tehnologiilor 4G sau 3G pleacă și majoritatea miturilor și temerilor nefondate. Pe lung, oamenii se tem de radiații și de potențialul efect pe care acestea le-ar putea avea asupra corpului uman. Mai multe antene înseamnă mai multe radiații, nu?

În UE se va instala 5G în primă fază folosindu-se banda de frecvenţă 3400-3800 MHz, precum şi benzile de frecvenţă folosite în prezent pentru 2G, 3G sau 4G. Acest fapt va permite reutilizarea staţiilor existente fără a fi nevoie de creşterea numărului de amplasamente. Utilizarea benzilor milimetrice pentru 5G va duce într-adevăr la creşterea numărului de ampalsamente, din cauza propagării foarte slabe a acestora, însă în acest moment nu există nici un plan concret de utilizare a acestor benzi pe termen mediu. În plus, tocmai propagarea foarte slabă a undelor milimetrice face ca intensitatea acestora să scadă foarte repede pe măsură ce ne depărtam de sursă si ca expunerea să fie în final foarte scăzută.

Înainte de a trece mai departe, trebuie neapărat să purtăm o discuție despre tipurile de radiații. Este important să ne reamintim de faptul că suntem permanent înconjurați de radiații, de când ne naștem. Majoritatea acestor radiații sunt absolut inofensive sau ar putea deveni nocive doar în doze foarte mari. Radiațiile inofensive se numesc neionizate, iar cele nocive se numesc radiații ionizante.

Din categoria razelor nocive, ionizante, cu potențial de a descompune ADN-ul și a de vătăma țesutul, adică de a provoca forme de cancer, fac parte razele X, la care suntem expuși când facem o radiografie sau o tomografie și razele gamma, cele la care ne referim când vorbim despre radiații nucleare. La limita dintre ionizante și neionizante, nocive și inofensive, se află radiațiile UV, cele emise de soare, care uneori pot avea energie mai mare și care ar putea provoca daune.

Sub razele ultraviolete, în categoria radiațiilor care nu afectează țesuturile, se află razele luminoase, vizibile ochiului uman, și spectrul de unde radio, precum cele folosite de radiourile FM, dar și cele folosite de rețelele mobile. Tot în gama radiațiilor neionizante intră și microundele, cele generate de cuptoarele cu același nume - totuși, diferența între microundele unui cuptor și cele eliberate de diverse aparate de rețelistică este că cele din cuptoare sunt în cantități mari și setate la o frecvență care agită moleculele de apă din mâncare, făcându-le să se încălzească.

Deci, ca un mic sumar până acum - undele pe care funcționează rețelele mobile, inclusiv cele de pe standardul 5G, fac parte din categoria radiațiilor neionizante. Razele Soarelui, la care ne-am expus cu toții din plin (și cu entuziasm) în această vară sunt considerabil mai nocive decât radiațiile emise de rețelele 5G, 4G, 3G etc. Aceste lucruri sunt studiate intens și există dovezi științifice concrete ce demonstrează că nu există un impact al rețelelor de comunicații mobile asupra țesuturilor vii.

Tehnologia 5G răspândește noul coronavirus? Clar nu

5G este subiectul preferat al conspiraționiștilor și în unele grupuri se fac conexiuni pe care în mod normal nu mi le-aș fi imaginat vreodată. La începutul pandemiei, site-urile de fake news și-au făcut de cap, iar una dintre cele mai absurde conspirații făcea cumva legătura între pandemia de coronavirus și rețelele 5G. Mi-e un pic dificil să scriu aceste rânduri pentru că, pentru mulți dintre voi (cât și pentru mine), acestea sunt lucruri ce țin de cunoștințe elementare de fizică și biologie.

Noul coronavirus se răspândește prin stropii din salivă ce sar din gura unui purtător al virusului atunci când acesta tușește, strănută sau când vorbește. Virusul nu poate călători prin undele radio, nu se poate teleporta.

El poate fi ucis, printre altele, de radiațiile UV, folosite frecvent pentru a steriliza și dezinfecta încăperi și suprafețe. Cei care cred că rețelele 5G le pot fi nocive ar trebui, de fapt, să creadă că radiațiile 5G ar trebui, implicit, să ucidă și noul coronavirus. Dar nu este cazul, pentru că am stabilit deja că undele 5G nu au capacitatea de a vătăma sau de a altera țesutul viu. Știința poate fi chiar distractivă când cunoști detaliile corecte și faci legăturile potrivite.

Tehnologia 4G va dispărea odată cu implementarea rețelelor 5G? Nu, nu în viitorul apropiat

În sfârșit putem trece și la mituri mai puțin absurde, alambicate și alarmiste. Mulți utilizatori de internet mobil cred că odată ce rețelele 5G vor fi implementate, rețelele 4G existente vor fi scoase din uz.

Acest lucru nu se va întâmpla prea curând din câteva motive. În primul rând, implementarea rețelelor de generație nouă nu se va face peste noapte. Este un proces dificil din punct de vedere tehnic, dar și costisitor pentru operatorii de tehnologie. Deployment-ul, ca și în cazul rețelelor anterioare, se face treptat, oraș cu oraș, județ cu județ, sat cu sat.

După cum aminteam la începutul acestui articol, Orange a activat rețele 5G în orașe precum București, Brașov, Iași, Cluj și Timișoara, dar până la o extindere națională va mai trece destul de mult timp.

Apoi, să nu uităm de faptul că încă avem rețele 3G funcționale - asta nu e pentru că operatorilor nu le-ar conveni să le închidă, ci pentru că e nevoie de o plasă de siguranță pentru atunci când celelalte rețele sunt prea congestionate și pentru că există încă un număr considerabil de oameni care se bazează pe terminale 3G pentru serviciile de voce sau chiar de date.

Cu Orange ai acces la rețeaua 4G pe 98,99% din suprafața drumurilor naționale, iar pe 99,57% din suprafața acestora ai acoperire 3G+.

Orange a anunțat în august 2020 acoperire 100% 5G pentru București, efort ce plasează Capitala în topul orașelor europene din punct de vedere al conectivității. Rețeaua 5G e disponibilă în alte 14 orașe.

În plus, când 5G va ajunge la maturitate în orașe și când pe străzi vor circula mașini autonome și semafoarele vor fi inteligente și sincronizate cu senzori de pretutindeni[NVM1] , tehnologia 5G va fi esențială pentru asigurarea funcționării acestora cu viteze rapidă și siguranță a rețelelor.

Telefonul meu va primi automat 5G când vor fi disponibile rețelele noi? Din păcate, nu

Un alt mit tehnic face referire, de data aceasta, la dispozitivele pe care le avem cu toții în buzunare, adică smartphone-urile. Unii oameni cred că telefoanele lor vor trece automat la noul standard 5G odată ce operatorii vor implementa rețelele în orașele lor.

Din păcate, acest lucru nu este posibil tehnic. Pentru ca un smartphone să fie capabil să se conecteze la noile rețele 5G, el trebuie să fie dotat cu un procesor capabil să priceapă acele semnale, cu o antenă capabilă să le primească, cu un modem ce poate atinge vitezele mari promise.

Din fericire, pe piață au apărut deja numeroase smartphone-uri cu capacități 5G, iar prețul variază de la mic la mare, în funcție de nevoi și de buget. Poți explora smartphone-urile compatibile cu rețelele 5G în oferta Orange.

Există riscul ca rețelele 5G să fie folosite pentru spionaj? Nu e un risc mai mare decât în cazul rețelelor 4G

Problema spionajului inter-statal a intrat în discuție încă de anul trecut și publicul larg își pune întrebări legate de confidențialitatea datelor și de securitatea națională.

Cu toate că discuția este una binevenită, în momentul de față nu există dovezi că unul sau mai mulți furnizori de echipamente 5G ar avea intenția sau posibilitatea de a trage cu ochiul la datele transmise prin rețele.

Experți independenți renumiți atestă calitatea componentelor de rețea și soluțiile de securitate disponibile pentru a fi implementate în acest moment, deci putem să ne folosim fără grijă telefoanele 5G.

În plus, riscul ca vreun furnizor să spioneze o persoană sau un stat întreg folosindu-se de echipamentele de rețea nu este mai mare decât în cazul rețelelor 4G sau 3G, cel puțin nu din punct de vedere tehnic. Iar până acum, nu a fost descoperită nicio breșă de securitate în niciuna din rețelele existente la nivel global.

Ce iau, totuși, în calcul atât operatorii de telecomunicații, care au propriile sisteme și soluții de securitate și care monitorează constant siguranța rețelelor, cât și specialiștii în cybersecurity și instituțiile de stat competente, este faptul că tehnologia 5G va fi implementată mult mai profund decât au fost implementate rețelele anterioare.

Asta pentru că 5G stă la baza orașelor inteligente, a mașinilor ce se pot conduce singure, a senzorilor de pe străzi, de sub străzi, din centrale și fabrici, din locuințe.

Dar operatorii fac teste serioase pentru a se asigura de siguranța componentelor pe care le implementează și au soluții de backup pentru a putea contracara atât eventuale defecțiuni cât și potențiale atace cibernetice. Deci nu ai de ce să te temi.

Concluzie

Rețelele 5G au sosit și deja ne fac viețile mai bune. Deocamdată, ne permit să urmărim sau să descărcăm conținutul preferat în câteva fracțiuni de secundă, mulțumită vitezelor foarte mari de download, de până la 1,2 Gbps în rețeaua 5G Orange.

Dar rețelele 5G vor permite orașelor să evolueze - aerul va fi mai curat, datorită senzorilor conectați ce vor împânzi orașul și semafoarelor inteligente care vor degaja traficul și vor încuraja transportul în comun; vom consuma mai puține resurse, mulțumită iluminatului public inteligent care se va activa și dezactiva în funcție de mișcare sau de lumina ambientală; vom avea avarii mai puțin frecvente și mai puțin costisitoare, mulțumită senzorilor care vor alerta în timp real asupra defecțiunilor, permițând repararea mai rapidă.

Infrastructura inteligentă aduce nenumărate beneficii orașelor și locuitorilor din orașe, iar 5G stă la baza tuturor acestor inovații. Prin latențele scăzute, mașinile se vor putea conduce singure, iar conținutul multimedia la rezoluție foarte mare va fi transmis în timp real fără întârziere.

Fabricile vor fi mai eficiente, deci societatea va avansa mult mai rapid. Avem multe de câștigat de pe urma 5G și 0 motive de îngrijorare.