În condițiile în care cererea de specialiști IT este tot mai mare, mai ales în România, iar tehnologiile noi și startup-urile tech se dezvoltă rapid, poate fi greu să înțelegi de unde să pornești. Un început bun sunt limbajele de programare, cele care stau la baza programării.

Codecool, școala de programare care a pregătit sute de persoane fără experiență să găsească un job în IT în Ungaria și Polonia (prezentă acum și în România), prezintă limbajele de programare cu care inovatorii marilor companii tech au dezvoltat cele mai populare produse și servicii digitale de la noi și din lume, la ora actuală.

Bill Gates, Microsoft: C/C++, Java, .NET și Javascript

Vorbim de sisteme de operare Windows, browserele Bing, Internet Explorer, Edge, serviciile de mail Outlook, sunt doar câteva dintre realizările Microsoft celebre în toată lumea. Totul se datorează pionierilor în software, Bill Gates și Paul Allen.

Bill Gates este cel care, pasionat de matematică, de programare și de jocuri video, a trecut de la a scrie cod în pauzele de la școală și dezvoltarea unui joc de “X și 0”, jucat cu IA, la hacking și debugging în facultate. “A învăța să codezi înseamnă să-ți dezvolți un nou mod de gândire, care te ajută în toate domeniile”, credea Gates. Așa a ajuns să creeze propriul limbaj de programare, împreună cu viitorul co-fondator Google, Paul Allen, într-o cameră de hotel din New Mexico – limbaj care a devenit și primul produs Microsoft.

De-a lungul timpului, celebrul vizionar a preferat să lucreze în limbajele de programare de bază, precum C și C++. Însă, odată cu dezvoltarea companiei, a lăsat codarea pentru a deveni technology advisor, coordonând echipele de developeri în dezvoltarea de produse Microsoft cu diverse limbaje de programare precum Java, C, C++ și, mai târziu, C# (dezvoltat chiar de ei, ca răspuns la limbajul Java). Gates a arătat interes și față de JavaScript, și, tot sub umbrela Microsoft, a creat framework-ul .NET. JavaScript se folosește mai ales în front-end web development și este relativ ușor de învățat. Pe lângă website-uri, poate fi folosit și pentru chatboti, system scripts sau chiar jocuri.

Mulți programatori de azi s-au specializat pe framework-ul .NET pentru că este vast și poate fi folosit pentru aplicații diferite (web, mobile, desktop, gaming, IoT), folosind diferite limbaje de programare. Aceste limbaje pot fi învățate și la cursurile specializate de junior Java developer și junior .NET developer în cadrul școlii Codecool din București.

Steve Jobs & Steve Wozniak, Apple: C/C++, Python, Swift

Dacă Jobs a fost ”interfața” companiei și vizionarul talentat, Wozniak a fost inventatorul și programatorul care a revoluționat industria tehnologică în ‘70. Cei doi au dus câteva lupte de putere, dar ce au construit împreună a permis întregii lumi să consume tehnologie, oriunde ar fi.

Telefoanele iPhone, tabletele iPad, media playerele iPod și linia de computere Macintosh - pe toate le cunoaștem, le dorim sau le avem. Dar totul a pornit de la construirea calculatoarelor personale moderne, de la Apple I și II la celebrul Mac.

În principiu, Wozniak a fost cel care s-a ocupat de partea tehnică. Încă din copilărie, pasiunea pentru matematică și tehnologie l-a inspirat să construiască dispozitive, dându-și seama că programarea ajută în dezvoltarea gândirii logice și în rezolvarea de probleme.

Dacă ai putea să te întâlnești cu el acum, ți-ar spune să începi cu programarea orientată pe obiecte (limbajul C), dacă vrei să construiești lumea cu ajutorul tehnologiei. Și, poate, ți-ar mărturisi că s-a bazat pe Python și Javascript de-a lungul carierei sale. Lesne de înțeles de ce: Javascript este versatil, în timp ce Python este unul dintre cele mai ușor de înțeles limbaje de programare la ora actuală.

Pentru că lucrurile evoluează rapid în era digitală, Apple a preferat să creeze propriul limbaj, mult mai intuitiv, pentru device-urile iOS: Swift. Acesta e ușor de învățat de către programatorii juniori. De atunci, limbajele folosite de Apple au rămas aproape aceleași.

Mark Zuckerberg, Facebook: PHP, C/C++, Java, Python

Sunt mulți cei care îi cunosc povestea prin care a ajuns să fondeze o companie de miliarde de dolari. Pentru că Facebook, cea mai populară rețea socială din lume, are peste 2,5 miliarde de utilizatori la ora actuală, în ciuda controverselor din jurul companiei.

Povestea rețelei sociale a pornit de la o provocare din studenție. Inițial, Zuckerberg codase un program numit FaceMash, în care utilizatorii puteau nota aspectul studenților. Conducerea Harvard l-a taxat pentru hacking și a scos site-ul din online, din motive de securitate a datelor personale. Săptămâni mai târziu, Mark a lansat Facebook. “Pur și simplu am codat platforma în camera de cămin și acolo am și lansat-o. Am închiriat un server cu 85$ pe lună și am susținut-o cu venituri obținute printr-un banner”, mărturisea el în 2011.

Dar controversatul programator și-a început aventura digitală mai devreme. Era în clasa a șasea când a primit primul computer și a început să folosească manualul C++ for Dummies ca să învețe să codeze. A început cu C++, apoi a fost atras de PHP. La un moment dat, s-a descoperit un profil al fondatorului Facebook din 2002, în care și-ar fi descris expertiza în Visual Basic, C, C++, Java, Javascript și ASP.

Deși nu mai codează în mod frecvent, Zuckerberg s-a asigurat că cea mai populară rețea socială din lume este construită cu limbaje de programare precum JavaScript pentru front-end development și cu PHP, C++, Java, Python pentru partea de back-end.

Elon Musk, Tesla, PayPal, SpaceX: Assembly, C/C++, Javascript

Când vine vorba de inovație tehnologică în găsirea de soluții la problemele omenirii (tranzacții non-bancare, mașini electrice, călătorii în spațiu), primul nume care îți vine în minte este Elon Musk. Celebrul antreprenor a revoluționat lumea și totul a început cu jocurile video.

La zece ani, când a primit primul calculator, Elon a fost captivat. A citit totul despre limbajul BASIC în doar câteva zile și și-a dat seama că e făcut pentru știință. Ca și ceilalți pionieri, era fascinat și de jocuri video, așa că la 12 ani a codat unul care se poate juca și azi, Blastar.

De atunci, Musk, care e mai degrabă un vizionar decât un programator înnăscut, a început să se joace tot mai mult cu codul, preferând Assembly, C/ C++, principalele limbaje folosite și acum la SpaceX și Tesla. Chiar dacă nu sunt human-friendly, sunt ideale pentru optimizarea programelor și cel mai bun control asupra codului.

Larry Page & Sergey Brin, Google: Java, Python

Poate că numele sunt mai puțin cunoscute pentru publicul larg, însă numele companiei lor, cu siguranță nu. Ei sunt cei datorită cărora folosim sute de servicii și produse, de la Gmail, Google Search, Google Drive, Google Maps, Chrome, la Android (sistemul de operare pentru dispozitive mobile). Munca lor face parte din viața noastră de zi cu zi.

Page a avut norocul de-a fi crescut de profesori de programare și informatică, așadar nu e de mirare de ce, înconjurat de tehnologie, a dezvoltat o pasiune. A pornit pe urmele părinților săi și și-a luat licența în Informatică la Universitatea din Michigan, ca apoi să aprofundeze știința calculatoarelor la Stanford, California.

Acolo l-a cunoscut pe viitorul co-fondator Google, Sergey, cu care a lucrat proiectul de cercetare în facultate: celebrul algoritm de căutare PageRank, pentru un motor de căutare numit BackRub, în 1996 ( avea să devină actualul Google, doi ani mai târziu, în 1998).

Larry și Sergey au lucrat, la început, cu HTML pentru a pune la punct pagina de căutare. Nu aveau în echipă un developer care să-i ajute cu o interfață mai elaborată. Ei s-au folosit și de Java și Python pentru a pune la punct versiunea inițială a Google Search și pentru data mining și data science în cadrul dezvoltării Google. Amândoi erau mai preocupați să scrie cod care să funcționeze, nu unul optimizat, fiind pasionați de cercetare. În cartea lui Steven Levy, “In The Plex”, unul dintre asistenții de la Stanford, Scott Hassan, prieten cu Sergey, a mărturisit despre codul lui Larry că “avea atât de multe buguri, că nici amuzant nu mai putea fi”.

Larry a scris codul în Java, limbaj de programare relativ nou pe atunci, dar Hassan s-a ambiționat și a decis să-l ajute rescriind totul în Python, un limbaj mult mai flexibil. Pentru că Page nu era familiarizat cu Python, l-a luat pe Hassan în echipă.

Chiar dacă Larry și Sergey au fost mai degrabă antreprenori, ce au creat și creează încă prin Google este indispensabil în lumea modernă. Și, chiar dacă suntem familiarizați cu doar câteva, portofoliul lor deține sute de produse și servicii Google, la ora actuală.

Pentru cei care vor să meargă pe urmele celor de mai sus și să învețe eficient atât limbaje de programare de bază mai performante, cât și pe cele noi, mai rapide, Codecool oferă cursuri de full stack developer, dar și altele specializate pe diverse tehnologii. Rămâne doar să alegi ce crezi că ți se potrivește.