Lui Jack Ma i se spune crocodilul de pe Yangtze. Pare blând și stă ascuns, dar a avansat rapid, iar Alibaba e astăzi nu doar cel mai mare concern de comerț online din China, ci un adversar pentru marile companii occidentale. De curând, o firmă din concernul Alibaba a cumpărat Moneygram.

Am găsit în revista “Time” cinci lecții de business și de viață pe care le poți învăța de la Jack Ma.

Gândește în perspectivă

“Am avut succes nu pentru ceea ce am făcut astăzi, ci pentru ceea ce am visat acum 15 ani”, a spus Jack Ma. Compania sa, Alibaba, a avut o listare la bursă acum 3 ani de 25 de miliarde de dolari.

Banii nu aduc fericirea, ci responsabilitatea

“Când am terminat facultatea, câștigam 20 de dolari pe lună, ceea ce era fantastic. Când ai un milion de dolari, ești o persoană norocoasă. Când ai 10 milioane de dolari ai probleme și multe dureri de cap. Când ai mai mult de un miliard de dolari, ai o responsabilitate - e vorba de încrederea oamenilor în tine, deoarece ei cred că tu te pricepi să cheltui acei bani mai bine decât alții”, a spus Ma, care a fost profesor de engleză în China, imediat după facultate.

Așteaptă-te la neprevăzut

Jack Ma crede în citatul din Forrest Gump “Life is like a box of chocolates, you never know what you get”.

Nu ai nevoie de conexiuni ca să ai succes

Asta e una surprinzătoare, în lumea netoworking-ului. “Nu avem un tată bogat sau un unchi puternic”, povestea Ma, care a pornit Alibaba dintr-un apartament mic din Hangzhou, China. Singurul lucru pe care l-a avut? Clienții.

Investește în tineri

“Secretul e să-i înveți pe cei care vor să aibă succes. Ajută oamenii tineri, pe cei mici. Oamenii mici vor fi mari. Tinerii vor avea semințele pe care tu le plantezi în creierul lor și când vor fi mari vor schimba lumea”, a spus Ma.