Pentru aproape jumătate dintre companii (49%) este dificil să găsească angajați cu abilitățile necesare pentru pozițiile vacante. Drept urmare, o cincime (21%) încearcă acum să recruteze candidați cu abilități soft excepționale, urmărind ca apoi să dezvolte competențele tehnice dorite la locul de muncă.

Liderii de afaceri consideră că deschiderea spre idei noi (28%), spre schimbare (26%) și abilitățile bune de comunicare (19%) sunt calitățile cele mai importante și vor pune mai mult accent pe aceste aspecte atunci când iau în considerare angajarea unor talente. De asemenea, ar vrea să vadă spirit de echipă (11%) și flexibilitate (7%), potrivit unui studiu realizat de compania de recrutare Robert Half UK, citat de Small Business.

„Procesele de digitalizare și automatizare evoluează rapid în lumea afacerilor. Companiile trebuie să se adapteze rapid la piața de muncă în schimbare și caută angajați care pot ține pasul”, spune Matt Weston, managing director la Robert Half. În opinia lui, nu mai este suficient ca angajații să-și execute sarcinile de zi cu zi pe modul automat. Aceștia trebuie să se poată adapta și colabora, să fie deschiși spre inovare și schimbare dacă vor să încadreze în organizațiile moderne.

Pe măsură ce deficitul de abilități continuă să se accentueze, companiile care doresc să profite de o gamă mai largă de talente trebuie să ia în considerare valoarea pe termen lung a abilităților soft pe care le poate aduce un candidat într-o funcție. „Pentru candidați, asta înseamnă că nu este suficient să ai niște calificări puse în CV. Trebuie să demonstrezi aceste abilități atât pe hârtie, cât și în cadrul unui interviu de angajare, dacă vrei să obții un job care te va ajuta să atingi succesul în carieră pe termen lung”, adaugă el.