Pentru a întocmi lista din acest an, Time cere nominalizări de la editorii și corespondenții TIME din întreaga lume prin intermediul unui proces de înscriere online. Apoi evaluează fiecare candidat în funcție de o serie de factori cheie, inclusiv originalitatea, eficacitatea, ambiția și impactul.

Rezultatul este o listă de 200 de invenții revoluționare (și 50 de invenții cu mențiuni speciale). Pentru lista completă intrați aici. În continuare o să selectez câteva dintre cele care ne-au atras atenția.

La categoria software regăsim și produsul UiPath Clipboard AI deoarece simplifică procesul de invoice management și introducere de date. AI-ul poate extrage toate informațiile dintr-un document - cum ar fi un PDF al unui contract sau al unui pașaport, sau o foaie de calcul Excel - și le poate lipi direct în câmpurile corecte dintr-un formular, ca un copy/paste mai inteligent și mai rapid. Compania lucrează încă la extinderea aplicațiilor cu care lucrează.

Cel mai bun browser de anul acesta este Arc. Aât eu cât și colegul Vlad îl folosim din beta și suntem foarte mulțumiți de el și apreciem că a ajuns și pe lista Time. Arc este o versiune modernă a browserului care se adresează celor care fac multitasking. "În loc de un rând nesfârșit de tab-uri pe care abia le poți citi, darămite organiza, Arc include o bară laterală verticală cu spațiu pentru orice", spune directorul executiv și cofondatorul Josh Miller. Utilizatorii pot salva cu ușurință capturi de ecran și pot partaja whiteboarduri

Din categoria accesibilitate am ales ceva mai apropiat de sufletul meu de gamer: controllerul Sony pentru jocuri video creat special pentru gamerii cu dizabilități. Controlerul Access Controller de la PlayStation este un kit personalizabil care include un joystick împreună cu 22 de componente interschimbabile care pot fi configurate în diverse configurații și combinate cu alte accesorii pentru a satisface diferite nevoi.

Din categoria AI trebuia să menționăm OpenAI GPT-4. La opt luni de la lansarea sa din martie, GPT-4 de la OpenAI rămâne cel mai puternic chatbot accesibil publicului. În timp ce predecesorul său, ChatGPT, a obținut performanțe mai bune decât doar 10% dintre studenții care au dat examenul de barou, GPT-4 a depășit 90% dintre aceștia.

Acesta poate descompune concepte complicate într-un limbaj simplu și poate chiar să explice de ce o glumă este amuzantă. În septembrie, OpenAI a început să implementeze abilitățile de a interacționa cu AI-ul prin voce și de a folosi imagini ca inputs.

Apple intră în zona de AR/VR și chiar suntem curioși cum o să fie Apple Vision Pro și ce impact o să aibă asupra domeniului. Prezentat în iunie și programat să ajungă pe rafturi la începutul anului 2024, Vision Pro dispune de ecrane micro-OLED, multe camere, șase microfoane, cinci senzori și un nou cip R1 proiectat de Apple. Sunt multe lucruri care fac ca această cască să fie unică, inclusiv controlul prin gesturi - poți naviga cu ochii, mâinile și cu vocea - și numărul mare de aplicații pe care le suportă.

Un alt gadget care ni s-a părut foarte interesant este laptopul Framework Laptop 16 deoarece este un laptop ale căror piese se pot schimba ușor și astfel poți face upgrade în timp în funcție de nevoi.

Mai departe am ales alte gadgeturi pe care le-am văzut în realitate, le-am testat și ne-au impresionat. Sonos Era 300 este o boxă care aduce formatul de audio spațial la tine acasă. Această singură boxă se simte ca un sistem complex de difuzoare. Mai multe detalii am scris în acest review.

Sony FX3 este o cameră dedicată pentru video și anul acesta a ajuns în prim plan datorită faptului că a fost folosită de Gareth Edwards (Rogue One) pentru a filma SF-ul The Creator. Camera Sony are un preț mare pentru utilizatorii obișnuiți (în jur de 4000 de euro), însă mult mai mic decât al unor camere dedicate folosite în producții de la Hollywood (costă spre 100.000 de euro).

Honor V Purse este un smartphone pliabil prezentat de Honor la IFA 2023. L-am văzut și mai multe detalii găsiți aici. Este interesant datorită designului (poate fi purtat ca o poșetă plic) și integrării cu industria de fashion.

Rămânem în această zonă pentru laptopul cu ecran rulabil. "Laptopul rulabil" al lui Lenovo, care este încă un prototip, are un ecran care se îndoaie și este parțial ascuns sub tastatură. Apăsați un buton, iar ecranul se extinde. Ecranul mai înalt este util pentru sarcini precum proiectarea paginilor, scriere de cod sau conferințe video. Ar putea fi un boost pentru productivitate.

Teenage Engineering TP-7 este un reportofon. Ce caută pe lista celor mai bune invenții din 2023? Nu impresionează neapărat prin tehnologie, ci prin design. Are un design retro-futuristic cu butoane mari care aduc aminte de sistemele din anii 70. E foarte cool.

Nokia G22 este telefonul cu cel mai mare grad de reparabilitate. Într-o lume în care nici măcar nu poți să desfaci un smartphone singur, HMD le aduce consumatorilor un telefon ce poate fi reparat ușor de clienți la ei acasa. Despre Nokia G22 puteți citi mai multe informații pe Green Start-Up.

Ultima invenție selectată de noi este LG Signature OLED M, un TV care este capabil să redea clipuri la rezoluție 4K, fără prea multe fire. TV-ul are un singur fir, cel de curent. Nu are alte porturi precum alte televizoare. Toate acestea se mută într-o cutie care poate transmite wireless semnal de înaltă calitate, atât video cât și audio de la 9 metri distanță. Deci ai putea să ascunzi cutia lângă canapea și scapi de bătaia de cap cu cablurile.