Asociația Teatrul Senzorial Labirint a gândit proiectul Changing perspective prin care aceștia să poată să se dezvolte, să se cunoască mai bine pe ei înșiși și să își împingă limitele. Scopul programului este să le dea o voce celor mici și să îi ajute să își urmărească visele. Cu vârste cuprinse între 9 și 19 ani, copiii din Giarmata și Găvojdia, județul Timiș, urmează 11 săptămâni de ateliere de teatru și de artă.

Ideea acestui proiect îi aparține lui Sebastian Dobrescu, actor și regizor de teatru senzorial, coordonator al Teatrului Labirint Asylum, care lucrează de șapte ani cu metode de dezvoltare non-formală.

Copiii progresează prin teatru și artă, în pofida pandemiei

Cum anul 2020 a fost unul atipic, asociația a găsit o modalitate de desfășurare a atelierelor, și anume online. Acestea au loc în două perioade: noiembrie - decembrie 2020 și ianuarie - februarie 2021.

Deși are loc la distanță, fiecare atelier este presărat cu multe jocuri pentru cei mici, dar și cu activități care să-i scoată din zona de confort și care să îi determine să își descopere abilitățile sau să le dezvolte și să le îmbunătățească pe cele pe care deja le dețin.

”Progresele deja încep să se vadă. Copiii sunt sunt nerăbdători ca la finalul săptămânii să înceapă activitățile și au scăpat de reticența de la început. În fiecare atelier învață să facă ceva nou, iar fiecare obiect sau pictură care le iese din mâini spune o parte din povestea lor sau din visele pentru viitor”, spun reprezentanții Asociației Teatrul Senzorial Labirint.

Pe tot parcursul atelierelor cei mici sunt monitorizați de psihologi, care la finalul proiectului vor elabora rapoarte psihologice care vor evidenția evoluția copiilor. În viitor, ele vor sta la baza încurajării activităților de educație non-formală, dar și pentru promovarea de bune practici.

Timp de 11 săptămâni copiii trec de la muzică, desen, pictură și alte jocuri creative la teatru senzorial, pășind în lumea simbolurilor și a metaforelor. Cei mici jonglează cu memoria și imaginația și îmbină conștientul cu inconștientul, folosindu-se chiar și de simțuri mai puțin folosite în interacțiunile sociale. Toate acestea îi vor ajuta să își descopere potențialul ascuns, să treacă peste teama de a fi judecați și să fie cât mai creativi.

Copiii, și în special cei din medii defavorizate, pot să aibă probleme cu gestionarea emoțiilor, mai ales dacă nu au cu cine să le împărtășească. Indiferent dacă sunt negative sau pozitive, emoțiile pot fi copleșitoare și de neînțeles pentru mulți dintre ei, iar de-a lungul timpului ei vor dezvolta mecanisme de apărare care îi vor face adesea să se închidă în ei.

Art-terapia și teatrul senzorial

Folosită în cadrul proiectului, art-terapia este o metodă ce presupune folosirea creativității, indiferent de domeniu. Pentru copii, această metodă este cu atât mai eficientă cu cât întâmpină dificultăți, mai ales la vârste mici, în a-și articula gândurile, cu ajutorul cuvintelor. Aceasta este totodată o abordare senzorială care le permite copiilor să experimenteze singuri și să comunice pe mai multe niveluri.

”Jocurile folosite în cadrul acestei terapii îi ajută să se dezvolte cognitiv, chiar și prin intermediul unor lecții simple. La nivel profund, arta dezvoltă legăturile neuronale, duce la recunoașterea diferenței dintre abstract și real, înțelegerea tiparelor, îi ajută să experimenteze, să ia decizii și să vadă care sunt efectele acestora”, adaugă reprezentanții Asociației Teatrul Senzorial Labirint.

Copiii care beneficiază de terapie prin artă pot să își înțeleagă mai bine sentimentele. Implicarea în activități le permite să capete încredere, să deschidă ei înșiși subiecte sau să își împărtășească gândurile.

Deși accentul cade asupra beneficiilor mintale, nici cele fizice nu sunt de neglijat - dansul sau teatrul îi pot face să își îmbunătățească abilitățile motorii și să își dezvolte masa musculară. Indiferent de acțiuni, activitățile îi ajută pe copii să își coordoneze gândurile cu mișcările, ceea ce este un pas major al dezvoltării.

În plus, proiectul are și o parte de educare a publicului cu privire la subiecte precum sănătatea mintală, îmbinarea educației non-formale cu alte tipuri de activități, cultivarea încrederii de sine în rândul copiilor, și multe alte teme conexe care se regăsesc pe blogul teatrului senzorial, www.asylumlabyrinth.ro, dar și pe pagina de Facebook a acestuia - www.facebook.com/asylumlabyrinth.

Proiectul este derulat de Asociația Teatrul Experimental Senzorial și finanțat prin programul „În Stare de Bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile. „În Stare de Bine” (http://instaredebine.ro) este un program de finanțare ce oferă anual granturi nerambursabile organizațiilor neguvernamentale din România.