Eficientizarea este unul dintre aspectele importante aduse de tehnologie și digitalizare. Fie că a adus o comunicare mai bună, fie că vorbim de posibilitatea de a lucra hibrid, iar astăzi prin unelte care îmbină inteligența artificială, tehnologia vine cu o capacitate de a reduce din task-urile oamenilor și de a le eficientiza munca. Implementată cum trebuie, tehnologia poate deveni un nou coleg în companie.

Despre acest lucru am discutat cu Alina Baciu, Senior HR Business Partner în cadrul Vodafone Business. Alina Baciu a fost și unul dintre mentorii programului Deschis la Nou. Deschis la Tehnologie, un bootcamp pentru antreprenori organizat de Vodafone Business pentru 50 de antreprenori din toată țara.

Aceștia au venit la București în weekendul 23-24 martie din 9 orașe din toată România pentru a afla cele mai actuale soluții de digitalizare pentru afacerile lor și cum le pot accesa pentru a-și dezvolta business-urile.


Comunitatea Deschis la nou. Deschis la Tehnologie încurajează antreprenorii să înțeleagă, să adopte soluții digitale și să îmbrățișeze soluțiile pe care Vodafone le pune la dispoziția lor pentru modernizarea afacerii astfel încât business-ul să fie competitiv în ziua de azi. Prin digitalizare antreprenorii pot ajunge mai departe decât ar putea să o facă prin metode tradiționale.

În comunitatea Deschis la Nou. Deschis la Tehnologie, antreprenori români de succes, alături de specialiști Vodafone oferă participanților sfaturi și soluții încercate pentru dezvoltarea unui business.


Alina Baciu a vorbit despre viziunea ei de transformare a lucrurilor din cadrul echipelor cu ajutorul tehnologiei. Inclusiv ca un avantaj pentru manageri care pot deveni mai eficienți.

„„Cred că sunt două moduri în care tehnologia te ajută ca antreprenor sau manager. Te ajută să fii informat, să știi cum să-ți motivezi echipa, cum să ți-o dezvolți și să-ți faci timp pentru echipă. Poți eficientiza anumite task-uri, anumite procese și atunci ai timp pentru a fi un lider mai bun”, spune Alina Baciu.

Ea explică faptul că tehnologia este pentru antreprenori o metodă de protecție și predicție a viitorului.

„Chiar dacă afacerea ta merge bine, sunt vremuri schimbătoare. Schimbarea va veni peste noi mai devreme sau mai târziu. Când te pregătești de schimbare, tu ești în control. Când lucrurile vin peste tine, controlul nu. mai e la tine”, explică Alina Baciu.

Temele interviului cu Alina Baciu, Senior HR Business Partner, Vodafone:

1. Cum te poate ajuta tehnologia să aduci în business cei mai buni oameni?

2. Cum te poate ajuta tehnologia să fii un lider mai bun pentru echipa ta?

3. Când ai fost ultima oară deschisă la nou în business și cum a fost?

4. Dacă ar fi să descrii digitalizarea cât mai simplu pentru antreprenori - cum ai face-o?

5. Cum te poate ajuta tehnologia ca să motivezi mai bine echipa ta?

6. Dacă ai fi antreprenoare la început de drum - care ar fi 3 lucruri pe care ți-ai dori să le știi?

7. Am un business bun, cu profit, dar îmi e teamă de tehnologie. De ce ar trebui să o adopt în afacerea mea chiar dacă aceasta merge bine azi?

8. Un moment când poate ai ratat o oportunitate pentru că nu ai spus "da" și nu ai fost deschisă la schimbare?

9. O greșeală pe care ai văzut-o la antreprenori sau la manageri și pe care ai vrea să nu o mai vezi?

Iată 7 idei pe care trebuie să le ții minte din cele discutate cu Alina Baciu:

  1. „Cred că sunt două moduri în care tehnologia te ajută ca antreprenor sau manager. Te ajută să fii informat, să știi cum să-ți motivezi echipa, cum să ți-o dezvolți și să-ți faci timp pentru echipă. Poți eficientiza anumite task-uri, anumite procese și atunci ai timp pentru a fi un lider mai bun”

  2. „Am lucrat toată viața în companii medii sau multinaționale, dar am realizat că nu contează mărimea companiei, pentru că sunt aceleași provocări”

  3. „Digitalizarea este ca atunci când vrei să cumperi o casă în funcție de aparatura pe care o ai acolo pentru a avea mai mult sau mai puțin timp pentru tine. Cam așa e când deschizi un business și cu cât ești mai deschis la tehnologie cu atât ai mai mult timp să faci altceva, să-ți cunoști complet concurența, să-ți motivezi echipa, să-ți recrutezi”

  4. „Tehnologia nu motivează per se, dar vine să te ajute. Tehnologia te ajută în situații mai diferite, cum a fost pandemia. Trebuie să înveți să folosești tehnologia pentru a fi mai aproape de echipa ta. Te ajută să fii mai prezent în viața lor, să comunici, să-i vezi, să-i auzi, să fii mai informat și să te dezvolți în mod continuu”

  5. „Aș dori să știu ce-i motivează pe cei din noua generație dacă aș fi antreprenor. De asemenea, aș vrea să fac diferența între cât timp investesc între a-mi cunoaște concurența și cât timp investesc în a-mi defini propriile atuuri”.

  6. „Chiar dacă afacerea ta merge bine, sunt vremuri schimbătoare. Schimbarea va veni peste noi mai devreme sau mai târziu. Când te pregătești de schimbare, tu ești în control. Când lucrurile vin peste tine, controlul nu. mai e la tine”

  7. „O greșeală pe care o văd în ultima vreme este că antreprenorii vor să angajeze oameni buni, dar apoi îi transformă în executanți. E o problemă la ambele părți implicate. Ca antreprenor sau manager înseamnă că nu-i dai libertatea omului să poată facă, să-și pună stilul în aplicare. Atunci pierde echipa, pierzi tu, pierde business-ul. Trebuie să le oferi spațiu și context în care să-și pună în aplicare ceea ce știu și profită în sensul buun de ceea ce știu pentru a progresa în business”.