Potrivit Associated Press, hackerii CIA încercau în permanență să găsească scăpări ale acestor produse pentru a putea să intre în sistemele informatice pe care le ținteau. Evident, ca orice serviciu de spionaj din toată lumea, CIA încearcă să aibă propriile arme cibernetice și încerca să nu se blocheze în antiviruși. Wikileaks a publicat documentele, dar multe dintre ele sunt vechi și problemele de care se vorbește sunt deja rezolvate, după cum au spus și unii reprezentanți ai firmelor de securitate.

Deși datele CIA nu spun clar dacă un produs e mai bun sau nu, arată ce opinie au americanii despre ele. Un pasaj interesant e despre firma românească Bitdefender, care le-a făcut destule probleme hackerilor.

CIA despre Bitdefender

Potrivit AP, Bitdefender le cauza destule probleme hackerilor americani. Leak-ul de la Wikileaks nu e destul de concludent, dar sugerează că a fost complicat să spargă soluțiile Bitdefender și să nu fie detectați. “Am încercat asta. Bitdefender e încă furios”, se arată în documente, ceea ce înseamnă că firma românească a detectat uneltele sau hackerii CIA, lucru pe care l-a confirmat pentru AP și Marius Buterchi, un reprezentant al companiei.

AVG Antivirus

Un antivirus gratuit poate fi o țintă ușoară, iar hackerii CIA aveau posibilitatea de a învinge AVG printr-o metodă pe care o descriu ca “absolutely sweet”. Reprezentanții AVG au spus că discuțiile CIA erau teoretice și vorbeau despre posibilitatea de a penetra motorul de scanare al antivirusului, dar între timp au updatat soluția.

AVIRA

Antivirusul german era descris de CIA ca fiind foarte ușor de eschivat. Firma germană a declarat după ce Wikileaks a publicat documentele că a rezolvat ușile deschise din produsul său în câteva ore. De asemenea, au spus că nu au dovezi că vreun client a fost afectat de acest lucru.

Kaspersky

Unul dintre cei mai respectați producători de tool-uri de securitate cibernetică, Kaspersky nu a fost scutit de probleme. Se pare că CIA a descoperit o eroare în cod care le-a permis hackerilor să treacă peste protecțiile rușilor. Eugene Kaspersky, fondatorul companiei, a spus pe Twitter că acea eroare a fost rezolvată acum câțiva ani de către firma sa. De asemenea, o altă eroare descoperită de CIA a fost rezolvată în decembrie 2015.

Poți citi mai multe informații pe Associated Press. De asemenea, documentele Wikileaks pot fi accesate aici.