”În urma unui sondaj intern realizat săptămâna trecută în rândul șoferilor de taxi, am constatat că un procent de 80% dintre șoferii de taxi nu sunt de acord cu interzicerea aplicațiilor agregatoare prin adoptarea ordonanței de urgență pentru modificarea legii taximetriei”, se arată într-un comunicat de presă trimis ca răspuns la încercarea de modificare a legii taximetriei.

În plus, șoferii de taxi și-ar fi manifestat dezacordul față de măsurile propuse de COTAR deoarece ”aplicațiile agregatoare sunt doar un serviciu complementar dispeceratelor care, prin comenzile generate, aduc un venit în plus taximetriștilor”.

Clever Taxi activează în 20 de orașe din România și aplicația are peste 800.000 de utilizatori. Platforma este folosită de 20.000 de șoferi de taxi. Potrivit comunicatului, ”99,2 % dintre șoferi consideră platforma noastră ca fiind extrem de utilă pentru ei, oferindu-le siguranță și schimbându-le modul de lucru într-o manieră pozitivă”.

”Modificarea legii 38/2003 va avea un impact asupra întregii industrii de taximetrie și tocmai din acest motiv, în cadrul dezbaterii organizate la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice au participat reprezentanți ai asociațiilor de taxi din întreaga țară. Aceștia și-au exprimat atât public, cât și în cadrul dezbaterii, susținerea față de aplicațiile agregatoare care cresc gradul de concurență și le permit dezvoltarea la nivel local. În același timp, șoferii de taxi au lansat și solicitarea ca dispeceratul să devină un serviciu opțional și să se renunțe la obligativitatea actuală din lege”, se mai arată în comunicat.

Platformele agregatoare sunt utilizate la scară largă, peste tot în Europa. Acestea permit identificarea taxiurilor aparținând mai multor companii, de la mai multe dispecerate, dau clientului posibilitatea să aleagă în funcție de diverse criterii: companie, tarif, timp de așteptare. Permit clientului să aleagă în funcție de alte informații cum ar fi poză și rating, garantând calitatea serviciului.