Anunțul a fost făcut de primarul Emil Boc, în cadrul evenimentului Pria Urban Innovation. Potrivit Agerpres, el a detaliat planurile pentru transformarea Clujului într-un oraș inteligent. Pentru această transformare, sunt luați în cosiderare cinci piloni importanți: transport și mobilitate urbană, situația cetățeanului, energie-mediu, relația cetățean-primărie și accesul la internet și infrastructură.
În cadrul evenimentului, Boc a vorbit și despre aplicația Cluj Parking, una dintre cele mai noi puse la dispoziție de către primărie. Aplicația le dă utilizatorilor posibilitatea de a vedea, pe mobil, care sunt locurile de parcare libere din parcările cu barieră. În viitorul apropiat, funcționalitatea urmează să fie extinsă și în restul parcărilor din centrul orașului.
'Este o aplicație, Cluj Parking, pentru afișarea de locuri libere în parcările cu barieră. Sunt deja 3.000 de utilizatori pe android și 2.500 pe IOS. Ne oferă posibilitatea de a avea, în timp real, un control pe locurile libere din cele mai importante parcări publice din oraș. Pregătim, pentru anii următori, și detalierea, prin senzori, a parcărilor libere la sol, care să dea posibilitatea tuturor acestor parcări să fie accesate prin aplicații informatice', a spus Emil Boc.
Boc a vorbit și despre alte tehnologii menite să ușureze viețile clujenilor, tehnologii deja implementate. A amintit despre programarea online a căsătoriilor, despre aplicația My Cluj (care îi lasă pe oameni să facă sesizări privind anumite probleme), despre plata cu telefonul a parcării sau a biletului de autobuz, programarea online a ocupării unui teren de sport sau plata online a taxelor și impozitelor.
Emil Boc a mai precizat că, dincolo de folosirea unor tehnologii inovative mai trebuie depășită și problema mentalității oamenilor, care sunt destul de reticenți la schimbare, chiar și într-un oraș cum este Cluj-Napoca. El a spus că încă puțină lume alege să plătească online taxele și impozitele locale. Potrivit datelor oferite de primărie, sub 10.000 de persoane au ales să plătească online taxele, în primul trimestru al anului 2017. În prezent Cluj-Napoca are aproximativ 400.000 de locuitori.
Aplicația Cluj Parking nu este prima de acest gen din Cluj. Dezvoltată de o echipă independentă, aplicația Parking Spotter este, de fapt, o platformă software inovatoare ce analizează datele provenite de la camerele de supraveghere video amplasate în parcări pentru a transmite informaţii atât şoferilor, cât şi managerilor unor astfel de locaţii.
Astfel, atunci când un şofer intră într-o parcare în care este instalată o asemenea soluţie, va primi prin intermediul unei aplicaţii mobile informaţii legate de locurile de parcare libere aflate în proximitatea utilizatorului, în acel complex.
Aplicaţia va putea fi folosită şi pentru a realiza plata, pentru a comunica live cu managerul parcării sau pentru a găsi maşina personală, la întoarcere. Se elimină astfel cazurile în care trebuie să ne petrecem mult prea multe minute pentru a ne găsi maşina parcată.