Conform site-ului Comisiei Europene, a fost deschisă o investigație formală pentru a vedea dacă Apple încalcă legile concurențiale ale UE prin serviciul său Apple Pay, care integrează cardurile direct în telefonul mobil. Investigația se va concentra pe termenii, condițiile și alte măsuri luate de Apple pentru a integra Apple Pay în aplicațiile și site-urile comercianților pentru utilizatorii care folosesc iPhone sau iPad. De asemenea, Comisia se va mai uita pe limitarea accesului Apple la NFC, adică serviciul „contactless” și posibilul refuz dat comercianților de a accesa Apple Pay.

Apple Pay este software-ul propriu al Apple pe iPhone și iPad și e folosit pentru a plăti în aplicații și pe site-uri, dar și în magazinele fizice. După o investigație preliminară, Comisia e îngrijorată că măsurile luate de Apple ar putea afecta spiritul concurențial și ar putea reduce posibilitățile utilizatorilor de a alege și de a inova.

Astfel, Apple Pay este singura soluție mobilă de plăți care poate accesa tehnologia NFC pe dispozitivele mobile cu iOS pentru plăți în magazine. De asemenea, investigația va urmări și dacă Apple a limitat accesul produselor rivale în sistemele sale de operare.

Dacă se va dovedi că acest lucru este adevărat și că Apple a limitat accesul concurenței la servicii de plăți, atunci Apple ar putea fi pasibilă de amendă conform Articolului 101 al Tratatului Uniunii Europene, care reglementează practicile anticoncurențiale sau abuzul de poziție dominantă.

În paralel, Comisia a pornit o altă investigație antitrust pentru a vedea dacă regulile Apple pentru dezvoltatorii de aplicații în magazinul său propriu încalcă legile UE.

Antitrust Commission Opens Investigation Into Apple Practices Regarding Apple Pay by start-up.ro on Scribd