Soluția Hikvision a fost implementată la Uzinele Dacia Mioveni, la Centrul Tehnic Renault Titu și la sediul Renault Bucharest Business Connected. Printre alte proiecte publice desfășurate anterior de Hikvision în România se numără și donația către Spitalul de Copii „Grigore Alexandrescu” a unor camere de detectare a temperaturii persoanelor.

Camerele termografice au fost integrate într-o rețea cu echipamente de tip Network Video Recorder (Cod: 8-ch 1U 4K NVR), fiecare cu 8 canale video IP, cu live view, înregistrare și redare, inclusiv la rezoluție 4K. Video recorderul Hikvision vine și cu funcții suplimentare, de genul numărarea oamenilor și poate integra și modele de camere deja existente la beneficiar.

Echipamentele și tehnologiile de scanare a temperaturii marca Hikvision sunt instalate în lumea întreagă, în aeroporturi, clădiri de birouri, uzine, stații de metrou, gări, școli și în alte locuri publice cu trafic intens.

Despre cum funcționează camerele cu termoscanare de la fabrica Dacia Renault din România, poți citi în acest articol.

Jermy Wang a oferit mai multe detalii despre cum funcționează aceste sisteme și ce marje de eroare au.

Cum funcționează un sistem de termoscanare și cum poate citi acesta temperatura unei persoane?

Sistemul Hikvision pentru depistarea temperaturii se bazează pe tehnologia imagisticii termice, combinată cu tehnologia AI (inteligența artificială), ceea ce face ca sistemul să fie sigur, rapid și inteligent. Principiul după care ne ghidăm este că orice obiect cu valori de temperatură peste zero absolut (-273°C) emite o cantitate detectabilă de radiație termică în infraroșu. Există o corelație directă între cantitatea de infraroșu pe care un obiect o emite și temperatura obiectului. Când temperatura unui obiect crește, emite o cantitate mai mare de radiație termică, astfel încât prin măsurarea infraroșului emis de un obiect, temperatura acestuia poate fi calculată.

Pe măsură ce persoanele trec prin câmpul vizual al camerei, imaginea lor termică este analizată, iar zonele pielii cu temperaturi ce depășesc un anumit prag sunt afișate în culori strălucitoare. Setarea valorii corespunzătoare pentru prag este necesară pentru depistarea eficientă a temperaturii. Aceasta depinde de mai mulți factori, cum ar fi condițiile de mediu.

Care este marja de eroare când vine vorba de precizia măsurării temperaturii?

Soluția Hikvision pentru depistarea temperaturii are o marjă de precizie de 0,5°C. Dacă în soluție este inclus un calibrator blackbody marja de precizie este de 0,3°C.

Adevărul este că temperatura corpului uman variază: capul, gâtul și membrele pot avea temperaturi diferite. Soluția Hikvision măsoară temperatura frunții, care este cea mai apropiată de “temperatura reală a corpului uman”. Este important să reținem faptul că măsurarea temperaturii din ureche este, de asemenea, apropiată de temperatura reală a corpului uman, dar nu este egală. Factori precum temperatura mediului și distanța de măsurare au, de asemenea, un efect asupra măsurării temperaturii.

Cât durează implementarea unui astfel de sistem? Cum se face instalarea?

Dacă utilizați camera termografică Hikvision portabilă, nu este nevoie de o instalare suplimentară - trebuie doar să aclimatizati în prealabil sistemul pentru minim 15 minute.

Camerele obișnuite de tip bullet/turret pot fi așezate cu ușurință pe un trepied, instalarea și configurarea fiind finalizate în doar 30 de minute. După ce dispozitivul este aclimatizat, sistemul este gata să funcționeze. Dacă soluția include un calibrator Blackbody, instalarea va dura cu un minut în plus.

Timpul necesar aclimatizării este de 15 minute pentru camera termografică portabilă și 90 de minute pentru o cameră obișnuită de tip bullet/turret.

Ce ne puteți spune despre algoritmii de inteligență artificială?

Sistemul de management al fluxului de lucru de bază este după cum urmează:

  1. Algoritmii de inteligență artificială detectează fața umană, apoi localizează poziția de măsurare (fruntea).
  2. Pe baza tehnologiei de imagistică termică și a algoritmilor de compensare (bazate pe temperatura ambientală și distanța dintre oameni și cameră), sistemul măsoară apoi temperatura pielii.

Tehnologia AI reprezintă unul dintre beneficiile importante ale soluției noastre, întrucât aceasta îmbunătățește eficiența măsurării temperaturii și evită alarmele false.

Care este capacitatea de scanare a sistemului și de ce e dependentă (software, hardware, masa de oameni scanată etc.)?

O cameră poate detecta maximum 30 de fețe în același timp, astfel capacitatea de scanare este de 30 de persoane pe secundă. Această valoare este legată de capacitatea cipului AI.

Ce date sunt colectate despre persoanele care trec printr-un punct de acces, cât timp sunt stocate și cine are control asupra lor?

Pentru sistemul de măsurare a temperaturii cu funcționalități complet autonome nu se păstrează date în cameră. Dacă soluția include un NVR, datele (atât captarea, cât și înregistrarea) vor fi stocate. Data de expirare a datelor stocate poate fi setată pe baza cerințelor, astfel încât operatorul să poată ține controlul asupra datelor. Controlul asupra datelor îl va deține întotdeauna clientul.

Sistemul poate alerta când cineva are temperatura prea ridicată. Cum se întâmplă acest lucru?

Unele modele de camere au lumină stroboscopică și difuzor încorporate. Pentru modelele ce nu dețin astfel de funcții, este necesară conectarea la un difuzor extern. Mai mult, am definit deja câteva funcții de avertizare audio, care pot fi folosite pentru a face legătura cu diferite evenimente, cum ar fi „temperatura ridicată” și „nu poartă mască”. Cu ajutorul tehnologiei AI și a algoritmilor termici, timpul necesar pentru detectarea măștii și măsurarea temperaturii poate fi controlat într-o secundă. Acest lucru înseamnă că sistemul poate identifica situația persoanelor indiferent dacă acestea se mișcă rapid, atât timp cât merg la pas și au fața orientată către cameră.