Contracția cea mai puternică s-a înregistrat în categoria vehiculelor de transport persoane, unde scăderea din ultima săptămână din martie este de aproape -80%, în timp ce dinamica pentru autoutilitare și transport marfa a fost de -15%. Pentru categoria autoturismelor, scăderea la nivelul aceleiași perioade a fost de -40%, potrivit datelor extrase din platforma Scala Assistance, distribuitor autorizat CNAIR.

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anunțat zilele trecute că valabilitatea rovinietei nu se prelungește automat în perioada stării de urgență, întrucât aceasta nu se încadrează în categoria "documentelor eliberate de autoritățile publice".

Astfel, cei care sunt nevoiți să călătorească între orașe în această perioadă, fie că sunt persoane fizice sau transportatori de marfă sau persoane, trebuie să se asigure că au rovinietă valabilă, pentru a evita amenzile emise automat prin sistemele de monitorizare.

Cu toate acestea, urmare a îndemnului de a evita deplasările, alături de reducerea activității comerciale în majoritatea sectoarelor economice, numărul rovinietelor emise după declanșarea stării de urgență s-a redus constant pe tot parcursul lunii martie.

La punctele fizice de vânzare a rovinietelor prin sistemul dezvoltat de Scala Assistance, în primele două săptămâni din martie s-au înregistrat creșteri ușoare (10% și respectiv 6%) față de aceleași perioade ale 2019. Ultimele două săptămâni au adus însă scăderi considerabile, de -15% în săptămâna 15-21 martie și respectiv -33% în săptămâna 22-28 martie.

„Scăderea numărului de roviniete emise la punctele de vânzare fizice este firească în contextul distanțării sociale și eliminării deplasărilor fără urgență. În online înregistrăm o stagnare (variații sub ±3%), care semnalează o migrare parțială din offline, cât și nevoia oamenilor de a rămâne pregătiți pentru urgențe. Este îngrijorătoare tendința de contracție pe segmentul business, adică pentru vehiculele de transport marfă, unde nu există încă măsuri restrictive”, a spus Florin Țîra, Director General Adjunct Scala Assistance.

Achiziție contactless pentru roviniete

„Susținem distanțarea socială, dar știm că anumite categorii profesionale trebuie să își continue activitatea, iar în acest caz recomandăm achiziționarea online, care elimină contactul direct, cozile și hârtiile. Rovinieta poate fi emisă contactless pe platforma www.roviniete.ro, pentru toate categoriile de automobile și vehicule de transport”, adaugă Florin Țîra.