Bugetul este de 164 mil. de euro, iar Comisia va accelera acordarea de granturi EIC către aplicanții acceptați ale căror inovații sunt relevante pentru Coronavirus, facilitându-le, totodată, accesul și către alte surse de finanțare și investiții.

Sunt așteptate să aplice startup-urile și IMM-urile care au capacitatea tehnologică și inovativă să ajute în tratarea, testarea, monitorizarea sau în alte aspecte ridicate de Coronavirus. De data aceasta, în cadrul apelului nu sunt tematici prestabilite, fiind acceptate toate inovațiile care pot ajuta în lupta împotriva pandemiei Covid-19.

Termenul limită pentru depunerea cererilor pentru Acceleratorul EIC este miercuri, 18 martie, ora 17:00 (ora locală din Bruxelles).

EIC susține deja o serie de startup-uri și IMM-uri cu inovații relevante pentru Coronavirus, care au obținut finanțare în apelurile anterioare.

Totodată, încă de pe data de 13 martie oficialii UE au anunțat o serie de măsuri de care vor beneficia IMM-urile din Uniunea Europeană, inclusiv din România, afectate de scăderea afacerilor care urmare a crizei actuale cauzate de pandemia de coronavirus.

Astfel, UE va pune la dispoziție un buget de 1 miliard de euro prin Fondul Europen de Investiții (EIF) pentru a acorda garanții și a stimula băncile comerciale din statele membre să acorde credite IMM-urilor.

Măsura ar urma să ajute cel puțin 100.000 de IMM-uri europene cu împrumuturi de 8 miliarde de euro pentru asigurarea lichidităților.

De asemenea, debitorilor afectați li se vor acorda noi perioade de grație la plata creditelor. Fondul European de Dezvoltare Regională va putea susține finanțarea de capital de lucru pentru IMM-uri, ca măsură temporară.

UE vine și cu măsuri în cazul angajaților care lucrează în cadrul firmelor care vor suferi scăderi cauzate de pandemia de coronavirus. Astfel sunt propuse măsuri de recalificare, sau de lucru temporar. Fondul European de Ajustare la Globalizare are un buget de 179 milioane de euro în anul 2020 pentru a ajuta lucrătorii care vor fi disponibilizați și liber-profesioniștii.