Începem cu săptămâna dedicată cramei al cărui nume ne poartă pe Drumul Vinului, în Dealu Mare - Crama Urlați.

Urlați, localitatea supranumită și “orașul dintre vii”. La vreo 20 de kilometri de Ploiesti, din DN1, după ce treci prin localitățile Bucov, Valea Călugărească și Albești-Paleologu, drumul spre Urlați te conduce în stânga, în patria vinurilor, în inima Dealului Mare. Cu siguranță ați auzit încă de mulți ani de vinurile minunate ce se produc aici.

În anul 2007 compania S.C. Domeniile Dealu Mare Urlați, înființată de doi asociați români, redă strălucirea de odinioară a zonei, deja intrată în istorie încă de la anul 1700. Investiția în tehnologizare și replantare ajungând la aproximativ 4 milioane de Euro.

Cele 110 de hectare din patrimoniul companiei, împărțite între Urlați și Ceptura, din care 35 provenite din replantări, au avantajul expunerii totale spre sud, fapt ce asigură o insolație maximă de-a lungul perioadei de vegetație. De altfel, zona este recunoscută pe plan național ca fiind podgoria care beneficiază de un plus de 14 zile de soare, an de an, mai mult decât toate celelalte zone viticole din România.

Ce soiuri se cultivă la Crama Urlați

Soiurile cultivate sunt: Fetească Albă, Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel, Riesling, Fetească Neagră, Cabernet Sauvignon. Varietatea acestora oferă posibilitatea de a experimenta și a îmbutelia mereu cele mai bune vinuri care pot fi produse cu ajutorul echipei de oenologi și ingineri viticultori.

Echipa cramei Urlați a scos la lumină un produs aparte, care leagă tradiția locurilor cu prezentul, vinul pelin. Rețeta vinului pelin este cunoscută de mult timp și este strâns legată cu aceste locuri. Pentru prepararea acestui vin se folosesc de obicei inflorescenţe de la plantele de pelin din zonele sudice, mai aride, unde substanţele aromate se acumulează într-o mai mare măsură. Florile de pelin se recoltează în faza de înflorire deplină, se transportă şi se usucă cu mare atenţie în locuri aerisite, iar în momentul fermentării vinului se adaugă mixul de plante medicinale unde pelinul este vedeta.

Dacă odinioară vinul pelin era cunoscut ca fiind vinul roșu ce se bea după masa de Paște pentru a facilita digestia acum vorbim despre vinuri ce pot fi considerate o reinterpretare modernă și efervescentă a pelinului de odinioară, ZZPELIN – Pelin Frizzante de Urlați este un produs tradițional românesc unic. Un vin spumant (frizzante) obținut prin adăugarea în vin al unui macerat din plante și fructe culese din flora spontană, ZZPELIN – Pelin Frizzante de Urlați, Alb sau Roze, este un produs natural cu infinite posibilități de asociere gastronomică.

Incantation, vinul emblemă al cramei

Deși mulți împătimiți ai vinului cunosc Crama Urlați după ZZPelin Frizzante eu cred că este musai să vorbim astăzi despre vinurile roșii produse aici, totuși suntem în Dealu Mare, patria vinurilor roșii. Un vin în special mi-a atras atenția, anume Incantation.

Incantation este vinul emblemă al cramei, acel vin care este făcut cu strugurii cei mai buni atent aleși de pe parcelele cu condițiile cele mai favorabile. Soiurile sunt Fetească Neagră și Cabernet Sauvignon.

Vinurile sunt maturate separat în butoaie de stejar timp de 9 sau 12 luni, fiind asamblate înainte de îmbuteliere. Rezultă astfel un vin în ediție limitată de mare excepție. Mariajul celor două soiuri ne aduc în pahare arome speciale de prună uscată, de dulceață de afine, de coacăze roșii cu tușe discrete de vanilie și lemn dulce. Fiind în Dealu Mare aciditatea este moderată iar tanini bine șlefuiți.

Un vin încântător de pus cu mare încredere la acea cină când vrei să-ți răsfeți prietenii sau familia. Se potrivește de minune cu preparate din carne de porc sau oaie, cu sosuri dense și condimente. Ori dacă vrei să alegi o variantă simplă cu paste cu sos roșu sau un burger clasic comandat de la burgeria ta favorită.

Vinul îl puteți găsi aici, în pachetul Tradiții și Incantații . Ne vedem și săptămâna viitoare, până atunci bucurați-vă de vin bun!