Fără doar și poate, orice fondator de startup visează la momentul în care investitorii se vor ”bate” pe compania sa și vor arunca zeci de milioane de dolari sau de euro pentru a o finanța și, de ce nu, pentru a o transforma într-un unicorn.

Din punctul de vedere al unui fond de investiții, însă, cum ajunge acesta să determine valoarea unui starup în momentul în care se decide să ofere o finanțare?

Am aflat de la Cristi Munteanu, managing partner Early Game Ventures, câteva elemente cheie de care ar trebui să țină cont antreprenorii înainte de a aborda partenerii unui fond de investiții. De exemplu, cum afli cât valorează startup-ul tău pentru un investitor, sau ce schimbări aduce prezența unui fond de venture capital în acționariatul companiei.

Cum pregătești un business pentru intrarea în acționariat a unui fond de investiții

Dacă respectiva companie este de interes, atunci ne ocupăm noi de aceste lucruri”, afirmă Cristi Munteanu.

Din punctul său de vedere, antreprenorii își pot umple foarte ușor timpul ocupându-se de alte chestiuni organizatorice decât să își pregătească compania pentru intrarea unui fond, ”lucru care este foarte posibil să nu se întâmple niciodată”.

Ce schimbări intervin în companie

”Cred că un fond de investiții aduce, o dată cu intrarea sa în acționariat, un plus de structură. Substanța probabil că există deja în companie (altminteri fondul nu ar fi investit), dar un plus de structură este de obicei necesar”, menționează reprezentantul Early Game Ventures, unul dintre cele 3 fonduri de investiții lansate pe piața locală în decursul anului trecut.

Cred că un fond de investiții aduce, o dată cu intrarea sa în acționariat, un plus de structură

Cum determină un VC valoarea unui startup

Revenind la una dintre cele mai fierbinți întrebări pe care și le pun antreprenorii în momentul în care discută cu reprezentanții unui fond de investiții, ne-am dorit să aflăm de la Cristi Munteanu cum ajunge un fond de venture caputal să determine valoarea unui startup.

”În mod normal, valuation-ul ar trebui stabilit printr-o metodă științifică – dar venture capital-ul diferă de private equity în multe feluri, mai ales atunci când vine vorba despre determinarea valuation-ului la early stage”, afirmă el.

Astfel, din punctul său de vedere, singurul răspuns corect ar fi: valoarea este dată de piață.

”Valutation-ul depinde de industria în care este startup-ul, de maturitatea echipei și a produsului, de competiție, de trenduri macro-economice, de disponibilitatea de capital în piață, de timing și de o mie de alte lucruri. Nu în ultimul rând, depinde de gut feeling”, declară Cristi Munteanu.

Early Game Ventures este unul dintre cele trei fonduri de investiții cu capital de risc românești devenite active la nivel local în 2018.

Fondul are dimensiunea ţintǎ de 28 de milioane de euro şi investește în companii din România aflate la început de drum. Sunt avute în vedere investiţii în tehnologie şi alte domenii în care proprietatea intelectualǎ primeazǎ.

Valutation-ul depinde de industria în care este startup-ul, de maturitatea echipei și a produsului, de competiție, de trenduri macro-economice, de disponibilitatea de capital în piață, de timing

De altfel, la începutul lunii martie, partenerii Early Game Ventures anunțau prima investiție făcută: în startup-ul românesc SymphoPay.

EGV va ţinti întodeauna participaţii minoritare în companiile din portofoliu, iar suma maximǎ investitǎ va fi de 3,5 milioane euro per companie.

Recent am aflat de la Cristian Munteanu și despre cel mai potrivit mod în care un antreprenor ar trebui să abordeze un om de venture capital. Am aflat de la el și care sunt șase întrebări, dar și răspunsurile potrivite, pe care un un partener al unui fond de investiții le adresează unui fondator de startup.