Fie că vrei sau nu, investiția pe bursă este una dintre cele mai sigure metode prin care poți să-ți crești averea pe termen lung. Vedem știrile cu oameni care au investit în marile companii precum Apple sau Microsoft și acum sunt milionari în dolari. Cu toții ne-am dori asta, nu?
Este simplu să te gândești că dacă bagi acum câteva mii de dolari sau mii de euro în niște acțiuni la bursă vei câștiga înzecit mai târziu. Dar astea sunt poveștile de succes de care auzim, nu vedem și poveștile cu investiții în companii care s-au prăbușit sau care au falimentat. Sau despre investiții proaste care au adus pierderi, nu câștiguri.
Ne-am născut în România, iar investițiile pe bursa românească sunt mai facile de realizat, însă marile câștiguri sunt pe bursele internaționale, precum cea americană.
Cum să investești în companii ca Apple sau Tesla
Totuși, dacă am vrea să investim pe piața de capital internațională cum am proceda?
Primul pas ar fi să te informezi: orice decizie financiară trebuie făcută după un studiu prealabil, în măcar trei aspecte: ce îți dorești să obții, ce riscuri sunt implicate, și unde poți tranzacționa avantajos.
"Primele două sunt legate, evident, dar totul nu este atât de simplu, nu în mod automat o investiție mai riscantă e și mai profitabilă", spune Claudiu Cazacu (XTB Brokers), specialist în investiții pe bursă care adaugă că ar trebui să înțelegi în special în ce poți investi, care este ”marfa”: sunt acțiuni individuale, companii mari de care poate am auzit, dar și ETF-uri, fonduri care îții dau posibilitatea să participi la evoluția unei mari părți a pieței bursiere americane, canadiene, germane, franceze etc, dar atenție, e posibil dacă intri într-un moment nepotrivit să ai și pierderi!
"Al treilea aspect ține de o evaluare a brokerului, intermediarului prin care voi tranzacționa: calitatea serviciilor, costul de tranzacționare, viteza, siguranța, părerile informate din piață, toate îmi vor fi de ajutor în a alege - nu ar trebui să mă bazez doar pe o reclamă, comoditatea se poate plăti", consideră Claudiu Cazacu.
Deci, înainte de toate, ar trebui să faci o cercetare temeinică a conceptului de investiție pe bursă și apoi să găsești o platformă, un broker sau un intermediar care oferă servicii de investiție pe bursele externe.
Bun, și după ce ai citit despre investițiile pe bursele externe, fie cea americană sau europeană, și după ce te-ai hotărât să investești, în ce investești efectiv? Bursa nu are schemă precisă pentru succes. Ce a funcționat pentru Warren Buffet nu înseamnă că o să meargă și pentru tine. Mai mult, bursa nu se repetă, dacă Apple a avut o evoluție bună în acest an nu înseamnă că și la anul compania va evolua la fel de bine.
Ca regulă generală, investiția în obligațiuni (titluri de datorie, prin care se împrumută, să zicem, un stat, sau o companie, sau o entitate juridică sau regională) este mai profitabilă cu cât termenul de investiție este mai lung, deci primești o dobândă mai ridicată.
"Randamentele în piețele bursiere au fost foarte bune în SUA în ultimii ani, cu serii de vârfuri istorice, totuși Europa a rămas cumva în urmă, iar băncile centrale au avut o atitudine de stimulare importantă. E esențial să nu credem că ce s-a întâmplat în ultima vreme e automat probabil să se întâmple în continuare. Încă putem avea surprize (de ambele sensuri) în discuțiile SUA - China, sau în alegerile prezidențiale de la anul din America", este de părere Claudiu Cazacu.
Nimeni nu îți poate spune sigur că dacă investești în acțiuni X o să te îmbogățești. Lucrurile nu funcționează așa. Pachetul tău de investiții ar trebui să fie unul echilibrat și diversificat: obligațiuni, acțiuni etc.
După cum spuneam și la începutul articolului, bursele îți pot crește averea, dar indicii bursieri fluctuează. Vei avea parte de creșteri, de scăderi, iar dacă nu ești atent ai putea fi mai sărac decât înainte să începi să investești. Cum ai putea să te protejezi de scăderi? Există mai multe strategii prin care poți face asta.
"Poți diminua sau elimina pozițiile de cumpărare, poți asuma poziții pe titluri a căror valoare crește când piața scade (”inverse ETFs”) sau prin instrumente derivate, ori dacă tot am încredere pe termen lung și vreau să rămân în piață dar mi-ar părea că vin vremuri mai agitate, aș avea în vedere sectoare defensive precum cel farma sau de utilități", explică Cazacu.
Bursa locală nu ar trebui să fie ignorată
Pentru a ne asigura câștigurile nu ar trebui sa investim doar in burse externe, ci și în cea locală deoarece cunoaștem mai bine climatul economic de la noi decât din altă țară.
"Eu văd piețele - internă și internațională - drept complementare: nu doar una sau doar cealaltă, în mod ideal, ceva din amândouă. Pe piața internațională am varietate uriașă de titluri, lichiditate și transparență, plus analize de ordin fundamental de bună calitate. Pe de altă parte, e mai puțin ”palpabilă” realitatea (macro)economică a SUA sau Marii Britanii sau Germaniei decât a României. Pentru unii, distanța poate fi un avantaj, poate oferi claritate, pentru alții e un mare dezavantaj. În orice caz, efortul este unul mai consistent, dar răsplătit prin avantajele menționate pentru sectorul internațional", consideră Claudiu Cazacu.
Bursa nu este pentru toată lumea și ar trebui sa faci research temeinic înainte să decizi să plasezi banii tăi în acțiuni, însă nu înseamnă că trebuie să stai tot timpul cu ochii pe indicii bursieri pentru că există tot felul de instrumente care să te ajute să faci o decizie bună sau sa îi lași pe alții să investească în numele tău.