De aceea, mi s-a părut locul potrivit pentru a împărtăși câteva idei “din interior” cu privire la modul în care industria și sistemul juridic se raportează în general la inovație. După ce am reflectat puțin, am ales trei aspecte pe care le văd relevante pentru orice vrea să pornească un produs în această nișă, pe baza propriei mele experiențe de până acum.

Profesioniștii din domeniul juridic sunt rezistenți la schimbare

În mijlocul unui eveniment unic pentru viețile multora dintre noi, cum ar fi pandemia COVID-19, este ușor să fii prins în mirajul indus de nenumărate studii și articole care spun că adoptarea tehnologiei în spațiul legal se accelerează.

Când am pornit Digital 2 Law, am pus modul inovator de a privi lucrurile în centrul activității noastre, probabil indirect stimulați de faptul că atât de puțini fac acest lucru în industria juridică. Această abordare se reflectă în multe laturi ale organizației noastre, de la construirea prețurilor pentru consultanță juridică (am folosit doar bugete fixe și revizuim cel puțin anual algoritmul de stabilire a prețurilor), până la tipurile de clienți cu care am decis să lucrăm pentru a ne ușura procesul de vânzare (companiile tech și digitale care sunt obișnuite să lucreze cu o echipă externă distribuită în alte zone ale activității lor).

Dacă vrei să construiești ceva în sau pentru această industrie, trebuie să îmbrățișezi această rezistență ca status-quo-ul existent (încă). Dar există o parte pozitivă la acest aspect: cu cât întâmpini mai multă rezistență atunci când încerci să-ți vinzi soluția în industrie, cu atât ai mai multe șanse să fi identificat un aspect care necesită o îmbunătățire semnificativă față de modul actual în care e dezvoltat.

Concentrează-te pe clientul final

Pentru că profesioniștii din domeniul juridic sunt greu de convins din cauza problemelor structurale discutate mai sus, dacă te concentrezi doar pe ei drept potențiali clienți, e posibil să ajungi la o piață-țintă foarte mică care ar putea să-ți cumpere produsul, alcătuită din marii jucători.

Pentru că poți vinde doar către ei, ignori efectiv o mare parte a clienților finali de servicii juridice, care își rezolvă problemele juridice pe cont propriu sau cu ajutorul unor avocați independenți ori firme de dimensiuni mici și medii. Oportunitatea stă în a-ți schimba perspectiva și a te gândi ce produse poți vinde pentru a spori accesul la justiție și la soluții legale pentru clienții finali.

Îmbrățisează gândirea pe termen lung

Reglementările și adoptarea normelor servesc ca bază a societății noastre în prezent și, probabil, în viitorul mediu și apropiat. Dacă ne gândim la tehnologiile emergente, cum ar fi blockchain-ul și AI, există discuții despre cum trebuie gestionate din punct de vedere juridic concepte precum deciziile luate în mod descentralizat sau răspunderea roboților - însă nu se discută despre dispariția ideii de regulă ori reglementare.

Industria juridică este și va fi, fără îndoială, afectată de toate aceste schimbări - însă legile și reglementările vor sta în continuare la baza noilor moduri în care regândim relațiile din societate.

Cei care înțeleg acest lucru vor vedea că aducerea inovației în industria juridică - în mediul public ori privat - este una dintre cele mai sigure modalități de a avea un impact la scară societală și chiar generațională.

Dacă ne uităm la soluțiile tuturor problemelor importante cu care ne confruntăm în acest secol și în următoarele - schimbările climatice, distribuția inegală a resurselor, partizanatul și diferențele care se adâncesc între clasele sociale -, o parte importantă o va juca schimbarea modului în care acționăm cu privire la ele, iar o modalitate de a face acest lucru este prin utilizarea unor reglementări mai bune.

La Digital 2 Law, ne-a luat aproximativ 5 ani să înțelegem ce vrem să construim o organizație care trebuie să abordeze mai multe probleme, de la îmbunătățirea interacțiunilor client-avocat, până la crearea predictibilității clienților noștri sau împărtășirea celor mai bune practici cu alți avocați care caută să-și creeze practici independente conduse în mod sustenabil.

Dacă tragem linie, avem de lucru pentru deceniile următoare - ca atare, ritmul în care construim este lent, metodic, dar constant, pentru că doar așa putem construi sustenabil.