La finalul lunii noiembrie am fost în Polonia, în Varșovia, la Outriders Summit, un eveniment dedicat jurnalismului, poveștilor, modului în care ajungi la audiențele tale, cum comunici și, pe alocuri, ce model de business să alegi. Invitația a venit de la Facebook, care a susținut evenimentul. Și vreau să povestesc câte puțin din ceea ce am auzit, ce mi-a atras atenția, dar și contextul.

Dincolo de tehnicile de conținut și exemplele de jurnalism bine făcut, lucruri pe care le veți putea vedea mai jos, voi intra doar în detaliile despre business, cele care mă interesează în mod special. Și business-ul de media în epoca Facebook, care a dat peste cap toate metodele tradiționale.

Media în epoca Facebook

În momentul de față Facebook și Google împart, cel puțin în România, mai bine de 80% din piața de publicitate. Media clasică, bazată pe advertising, a fost afectată pentru că bugetele se duc către aceste platforme și nu spre cele tradiționale. Pe alocuri e normal, se dorește eficiență. În același timp, platformele locale s-au adaptat mai greu la nevoile internetului și caută metode alternative.

De asemenea, publicațiile se bazează pe traficul pe care îl poate aduce Facebook către ele prin distribuirea de știri pe paginile lor. Dar schimbările de algoritm pe care le face rețeaua socială fondată de Mark Zuckerberg lovesc uneori puternic. De exemplu, noi la start-up.ro aveam în 2018 mai bine de 26% din trafic care venea din Facebook (și alte rețele sociale, dar celelalte sunt irelevante numeric). Anul acesta am ajuns la 19%, după schimbările de algoritm. În 2017 aveam 35% din traficul anual care venea din rețelele sociale, iar în 2016 47%. Așadar, raportul scade. Influența Facebook asupra noastră scade mult, deși traficul în sine, numărul de cititori pe care-l avem în fiecare lună a crescut constant încă de la fondarea site-ului în 2015.

În același timp, însă, Facebook a făcut din ce în ce mai complicată descoperirea de conținut și a împins destul de mult metode de a plăti pentru promovarea conținutului. De exemplu, noi nu am avut campanii de like-uri efective din 2015 (prima lună de existență a site-ului), dar când publicăm articole sau video-uri pe Facebook, în funcție de situație, le ajutăm prin bugete de boost pentru Facebook.

Așadar, Facebook dă, dar Facebook ia. Ca și la evenimentul Outriders Summit, unde Facebook a și dat, dar mare parte din discuții au fost și despre cum a luat. De altfel, la majoritatea evenimentelor despre jurnalism unde am fost în ultimii ani am auzit aceeași discuție și senzația e aceeași: metodele de a face conținut nu se schimbă, dar contextul e mereu în schimbare. Cum ajungi la cititor? Cum îi atragi atenția?

În contextul în care consumăm News Feed de pe Facebook, cum ajungem să ne introducem noi, ca publicație, acolo?

Conform datelor CrowdTangle, o companie de monitorizare a social media, traficul dinspre Facebook a scăzut mult și la publisheri mari, precum CNN, ABC, New York Times sau Washington Post.

Cu toate acestea, Facebook încearcă să compenseze. Pentru o perioadă a fost o metodă de a ajunge la public. A fost o metodă de a descoperi conținut. Pentru că oamenii au decis să renunțe la feed-uri RSS sau la descoperirea matinală a știrilor. Pe vremea presei scrise te duceai la chioșc și luai ziarele favorite. Pe internet e mai greu să faci o rutină matinală și te bazezi pe diverse metode prin care conținutul să ajungă la tine. A fost mai întâi Facebook, au urmat aplicațiile de știri, iar acum, din ce în ce mai mult, ne uităm spre newslettere.

Facebook a lansat programul Journalism Project care oferă granturi între 5.000 de dolari și 25.000 de dolari, dar și acceleratoare pentru publicații și proiecte jurnalistice, cum este cel lansat în 2019 în Canada sau în Brazilia. De asemenea, proiectul Facebook Community News Project, care a creat un fond de 4,5 milioane de lire sterline pentru a încuraja jurnalismul local din Marea Britanie.

Detalii despre Facebook Journalism Project găsești aici.

Cum facem noi?

Pentru că am decis să nu fac o cronică integrală a evenimentului din Varșovia, ci doar să trec prin ceea ce m-a interesat, am menționat mai sus de impactul pe care-l are Facebook asupra noastră. Și pentru că vorbeam de modele de business, în cazul nostru sunt destul de simplu de identificat. Ne bazăm momentan pe un model de advertising tradițional, în care ne concentrăm foarte mult pe realizarea de proiecte de conținut speciale, care să combine jurnalismul, entertainment-ul, dar și metode noi de exprimare. Conținutul nostru e gratuit pentru a fi accesat, nu vei vedea reclame din acelea care acoperă articolele. Ne folosim de Facebook și de YouTube pentru publicarea video-urilor.

Mare parte din traficul nostru vine în mod direct, de la oameni care intră pe site fără intermediari, altă parte din Google, de la cei care caută o informație specifică și dau de noi, iar altă parte din social media. Evident, mai sunt și alte surse, precum alte site-uri care trimit către noi sau newsletter-ul.

Mai avem și o linie de venituri din evenimente, după cum știi deja, pentru că organizăm două tabere de antreprenoriat, Startup Your Life se numesc ele, dar și două evenimente gratuite numite BizTool Academy, unde punem în legătură specialiști cu antreprenori pe subiecte foarte specifice.

O altă metodă - membership

Styli Charalambous e CEO al publicației Daily Maverick din Africa de Sud. O piață uriașă, dar care a fost afectată de schimbările din lumea Internetului. Daily Maverick e o publicație pornită în 2009. Și ca să-l citez pe Styli, „pornită într-un timp în care existau doi diavoli: Zuckerberg și Zuma (n.r. - fostul președinte al Africii de Sud)”.

Styli a prezentat pe scena din Varșovia modul în care au încercat să treacă peste faptul că Facebook lua mare parte din veniturile din publicitate, controla, de asemenea, și modul în care audiența intra pe site și schimbările de algoritm afectau, de asemenea, traficul de pe site. Râzând, spune că la momentul 2009 o publicație online era „echivalentul comercial al Ebola”.

Au început cu cinci persoane în echipe și au avut ideea unei reviste zilnice. Ideea lor de monetizare a fost o formație 3-2-6, care pare complicată, dar e destul de simplu de explicat. Practic au împărțit veniturile în 3 categorii (filantropie, venituri comerciale, venituri directe de la cititori), fiecare având 2 surse de venit. Filantropia vine de la indivizi și de la fundații, veniturile comerciale din publicitate și evenimente, iar veniturile de la cititori sunt abonamentele și cele individuale, care nu sunt recurente.

Astfel au ajuns la Maverick Insider, un program de membership în care nu au vrut să ascundă conținutul în spatele unui paywall și în care să primească bani de la viitorii cititori înainte să aibă un MVP. Și la fel de important au vrut să vorbească despre un sistem de membership, nu donații, pentru ca cei care dau banii să simtă că sunt parte a unei comunități.

Au aflat, studiind piața, că cititorii apreciază de la un program de membership câteva aspecte: oportunitatea de a interacționa cu jurnaliștii și analiștii, o experiență fără prea multe reclame și un newsletter special pentru membri. Au ajuns astăzi la 8373 de membri și 72 de oameni în echipa redacțională și nu numai.

Poți vedea discursul lui Styli în videoclipul de mai jos.

Un exemplu de membership în România este site-ul Inclusiv.ro care s-a finanțat prin intermediul unei campanii de membership. Discuția noastră cu Ștefan Mako, unul dintre fondatori, o puteți vedea în videoclipul de mai jos.

Evenimente în direct cu audiența ta

Cătălina Albeanu, Digital Editor la publicația locală Decât o Revistă a vorbit pe scena Outriders Summit despre modul în care interacționează redacția cu publicul său în cadrul evenimentelor live pe care le organizează, cum ar fi DoR Live.

Poți vedea modul în care această metodă poate deveni o sursă de venit în clipul de mai jos.

Cum să construiești împreună cu o comunitate

Un alt lucru interesant discutat la Outriders Summit a fost modul în care reușești să construiești subiectele împreună cu o comunitate. Matty Edwards de la The Bristol Cable a vorbit despre cum poți să construiești o publicație locală împreună cu publicul, să o implici în dezvoltarea subiectelor și cum să supraviețuiești.

Discursul lui poate fi văzut mai jos.