La baza metodologiei stă un proces repetitiv, axat pe trei piloni: construiește, măsoară, învață (build-measure-learn).

”În țările cu economii dezvoltate, metodologia Lean Startup reprezintă, în momentul de față, standardul de facto în dezvoltarea unor noi afaceri sau produse. Practic este cea mai eficientă și eficace metodologie din domeniul inovației și dezvoltării antreprenoriale. Țineți cont că, statistic ,92% din startup-urile lansate în SUA eșuează în primii trei ani de la lansare”, afirmă Dragoș Nicolaescu, un angel investor cu o experiență de peste 25 de ani în management, antreprenoriat și investiții.

Dragoș este unul dintre mentorii ediției cu numărul 6 a taberei de antreprenoriat Startup Your Life, care are loc între 17 și 20 octombrie la Poiana Brașov. La Startup Your Life, Dragoș va face o introducere în metodologia Lean Startup și vă va învăța cum să porniți o afacere cu riscuri și costuri minime.

Tabăra Startup Your Life este susținută de FAN Courier încă de la prima ediție. De asemenea, la ediția a 6-a partenerul principal este OTP Bank, care va oferi educație financiară celor 24 de participanți.

”Orice român, chiar și trezit în miezul nopții, poate să îți spună imediat 2-3 idei de afaceri pe care le visează. Idei de afaceri pe care le protejează gelos și la care se gândește cu jind ori de câte ori viață i se pare nasoală. O mică parte dintre ei, se și apucă să pună în practică una dintre idei. Fac un mic plan de afaceri, împrumută pe baza lui bani de la FFF (friends, family, fools – n.red) și se aruncă cu capul înainte în oceanul roșu sau albastru al afacerilor”, spune Dragoș, care este unul dintre cei mai cunoscuți angel investors de la noi, oferind, totodată, servicii de coaching, mentorat și consultanță.

Potrivit lui Dragoș Nicolaescu, dacă ne uităm pe statistici, vom vedea că 80% dintre noii antrepreprenori vor falimenta în primul an, și încă 50% din cei rămași în anul doi. ”Da, știu că habar nu aveați de șansele astea mari de a o da în bară. Mass-media vorbește doar de acei 10% care au reușit și din povestea lor tragi concluzia eronată că e de ajuns să faci ce au făcut și ei că să ai succesul lor. Să ai o idee genială, să faci un plan de afaceri bine documentat, să faci rost de capital și să îl investești în afacerea visurilor tale. Dar uite că nu este de ajuns și de obicei afli asta doar după ce ai pierdut o mulțime de bani, timp, energie, încredere”, completează Dragoș.

Din punctul său de vedere, există o soluție simplă și logică: aplicarea metodologiei Lean Startup. ”Această metodologie vine că o soluție la risipa de energie, timp și resurse implicată reușind să reducă semnificativ procentul de eșec la 10-20%. Principiile sale se aplică startup-urilor digitale, ne-digitale, coprorațiilor sau ONG-urilor”, este părerea sa.

Dragoș este și unul dintre consultanții de business listați pe BizTool.ro, un proiect powered by start-up.ro, platforma care face legătura între specialiștii români și antreprenori.

Vrei să îți pornești o afacere cu costuri și riscuri minime? Vrei să fii un antreprenor de succes? Ia-ți unul dintre ultimele bilete la tabăra Startup Your Life, aplică ceea ce Dragoș și-a propus să te învețe la workshop-ul său și pe perioada celor 4 zile și pornește o afacere de succes.

Startup Your Life este un eveniment bianual care educă 50 de antreprenori și viitori antreprenori. Partenerii evenimentului sunt FAN Courier, OTP Bank, Mercedes-Benz Vans, Blugento și Bitdefender.