Mark Zuckerberg a creat Facebook dintr-un dormitor al studenției, dar apoi a devenit unul dintre cei mai bogați oameni ai planetei. Steve Jobs a început în garaj. Chiar dacă noi, în România, nu avem așa multe garaje, antreprenorii pleacă de jos și pot ajunge la înălțime. Cu toate acestea, e foarte important ca atunci când ești de succes să nu te schimbi radical. Chiar dacă ai un costum care e mai scump decât mașina unora, nu trebuie să faci din asta un lucru important.

Așa că noi, la Businesspresso, doza ta de motivație, am decis să căutăm ce au de spus antreprenorii mari despre bani.

Și dacă vrei să citești primul articol din seria Businesspresso, poți să o faci aici, unde afli ce cărți citesc antreprenorii români în acest moment.

Mark Zuckerberg, Facebook

“Scopul meu nu a fost doar să creez o companie. Multă lume interpretează greșit asta, ca și cum nu mi-ar păsa de venituri sau de profit. Dar o companie nu înseamnă doar asta, ci să construiești ceva care schimbă cu adevărat lumea”

Warren Buffett

“Îți voi spune eu ce înseamnă să fii bogat. Închide ușile. Fii fricos atunci când ceilalți sunt avari. Fii avar atunci când ceilalți sunt fricoși”

Evan Spiegel, Snap (Snapchat)

“Sunt foarte puțini oameni care ajung să construiască o asemenea afacere. Să lucrezi pentru un câștig pe termen scurt nu e așa de interesant”, a spus Spiegel, omul cunoscut pentru faptul că a refuzat o ofertă de 30 de miliarde de dolari venită din partea Facebook pentru achiziția Snapchat.

Michael Bloomberg

“Cred că pe măsură ce oferi din ce în ce mai mulți bani oamenilor, ei vor cheltui și mai mult. Iar dacă nu-i cheltuiesc, îi investesc. Iar investiția înseamnă să creezi joburi, doar că într-un alt fel. Dacă duci banii în fonduri mutuale sau alte tipuri de instrumente bancare, atunci băncile pot să facă împrumuturi, iar asta înseamnă să crești pe mai departe”

Larry Page, Google

“Dacă aș fi fost motivat doar de bani, am fi vândut compania acum multă vreme și am fi ajuns să ne bucurăm de viață pe o plajă”

Gary Vaynerchuk, VaynerMedia

“Oamenii fug după cash, nu după fericire. Iar când fugi după bani, vei pierde mereu cursa. Nu ai cum altfel. Chiar și dacă ajungi la bani, tot nu vei fi fericit”

William Arthur Ward, autorul cărții “Fountains of Faith”

“Înainte de a vorbi, ascultă. Înainte să scrii, gândește. Înainte să cheltuiești, câștigă. Înainte să investești, investighează. Înainte să critici, așteaptă. Înainte de a te ruga, iartă. Înainte să renunți, încearcă. Înainte să te pensionezi, economisește. Înainte să mori, oferă”

Jack Ma, Alibaba

“Să faci bani astăzi e foarte simplu. Dar să faci bani sustenabili, în timp ce ești responsabil cu societatea și cu cei din jur, făcând lumea un loc mai bun, asta e cea mai grea provocare”

Ingvar Kamprad, Ikea

“Sunt un pic zgârcit. Care-i problema? Mă uit la suma pe care urmează să o cheltuiesc și mă gândesc dacă clienții Ikea și-o permit. Aș putea să merg în mod regulat la first class, dar să ai bani în abundență nu înseamnă că ai și libertatea de a-i cheltui sau un motiv bun. Dacă există ceva pe lumea asta care se traduce ca leadership bun, atunci înseamnă să dai un exemplu pozitiv. Trebuie să o fac pentru clienții Ikea”

Michael Dell

“Cred că trebuie să înțelegi partea financiară a unui business înainte de a avea o strategie. Trebuie să înțelegi strategia înainte de a avea o structură. Dacă faci lucrurile acestea într-o ordine greșită, atunci vei eșua”