Așa cum ne propunem prin proiectul Businesspresso, vrem să îți oferim motivație, inspirație și să îți arătăm care este viziunea oamenilor de afaceri mai mari sau mai mici, pentru a crește o generație de antreprenori educați și motivați.

Ashlee Vance a scris cartea “Elon Musk. Tesla SpaceX și misiunea construirii unui viitor fantastic” după 50 de ore de discuții cu Elon Musk și 300 de oameni intervievați pentru a afla toate secretele sud-africanului care putea să aibă toți banii din lume după ce și-a vândut participația la PayPal, dar a decis să-i reinvestească pe toți în Tesla (mașina, acoperișul solar și fabrica de baterii), dar și în SpaceX. Acum construiește și tuneluri pentru trenuri de mare viteză. Și dacă nu ai citit încă această carte esențială pentru orice antreprenor, îți oferim câteva pasaje esențiale din ea.

Elon Musk despre relația cu femeile

Orice antreprenor are dificultăți în a îmbina viața personală și cea profesională. Elon Musk e și mai ciudat, mai ales că se împarte între atâtea proiecte și ultimele sale relații au eșuat.

“Mi-ar plăcea să-mi pot aloca mai mult timp pentru relații. Trebuie să-mi găsesc o prietenă. Trebuie să sap după ceva mai mult timp. Cred că încă 5 sau 10 ore, de cât timp are nevoie o femeie pe săptămână? Poate 10 ore? Cam ăsta ar fi minimum, nu? Nu știu...”

Despre cum muncește Elon Musk

Julie Ankenbrandt a lucrat cu Musk la X.com, primul său startup, care a făcut un merge cu Confinity și s-a transformat în PayPal. Ea își amintește cam cum lucra Musk.

“Noi toți lucram câte 20 de ore, dar el lucra 23 de ore”. Așadar, la început, toată lumea face un efort considerabil pentru a crește în afaceri.

Despre procesul de concentrare

Pentru a veni cu ideile care schimbă lumea, trebuie să înveți să te concentrezi și să te rupi de lumea înconjurătoare pentru câteva momente de concentrare. Mama lui Musk își amintește cum era când era tânăr.

“Se închide în mintea sa și poți observa că e deja în altă lume. Încă face asta. Acum îl las în pace pentru că știu că face designul pentru o nouă rachetă sau pentru altceva”, povestește mama lui Musk în carte.

Despre dedicarea în totalitate în muncă

“Nu există nicio scuză. Sunt extrem de dezamăgit. Trebuie să realizezi care sunt prioritățile tale. Schimbăm lumea și istoria, așa că ori ești cu noi, ori nu ești cu noi”, i-a scris Musk unui angajat al Tesla care și-a permis să lipsească de la un eveniment al companiei pentru a asista la nașterea primului său copil.

Despre eșec

Deși Musk a avut numeroase eșecuri de-a lungul carierei, Elon Musk se descrie ca având o mentalitate care nu acceptă eșecul. De asta a trecut și prin faze diferite și chiar depresie.

“Mentalitatea mea e una de samurai. Aș face seppuku mai degrabă decât să eșuez”, le-a spus Musk unor investitori posibili la un moment dat.