În ”Money Secrets”, autorul Dave Barry combină informații vitale cu un umor distinct pentru a concepe o carte ușor de citit ce poate învăța pe oricine cum să-și gestioneze finanțele personale.

Cum funcționează banii? Ce dă valoare banilor în primul rând? De ce sunt oamenii dispuși să lucreze foarte greu pentru ei sau să meargă până la extrem să-i obțină? Acestea sunt întrebările la care Dave Barry speră să răspundă.

Doar uită-te la o bancnotă de un dolar. E doar o bucată de hârtie cu un desen amuzant - o piramidă cu un ochi ce plutește deasupra. Valoarea aceste bancnote nu este dată deloc de design. Însă dacă cineva ar arunca câțiva dolari pe o șosea aglomerată, lumea ar sări în mijlocul traficului că să-i strângă.

Asta ne arată că banii sunt mai mult decât o bucată de hârtie. Banii au o valoare.

De ce unii oameni au așa de mulți bani și alții nu au aproape deloc? De ce distribuția banilor este așa de lipsită de corectitudine? Și, mai presus de toate, cum pot eu ca persoană să dobândesc mai mulți bani?

Scurtă istorie a banilor

Animalele au fost prima monedă. Prin 9000 Î. Hr, vacile erau cea mai comună formă de ”bani”. În anul 3000 Î.Hr, în Mesopotamia, s-au inventat scrisul și banca, lucruri care au revoluționat activitatea economică bazată pe trocul cu animale. Ulterior, chinezii au venit cu ideea de a folosi scoici ca bani.

În decursul anilor, multe culturi și civilizații au încercat să substituie trocul folosind ceaiul, grâul, pieile sau tutunul. Toate aveau dezavantajele lor și nu prezentau interes decât în regiunile lor. Astfel, căutarea pentru cea mai bună formă de bani nu s-a oprit acolo.

În final, soluția a fost reprezentată de metale prețioase. Acestea erau ușor de cărat, frumoase, durabile, maleabile și erau recunoscute oriunde ca fiind valoroase.

Din păcate, aurul și argintul erau prea grele ca să fie cărate de o persoană, așa că guvernele au început să emită bucăți de hârtie care să ia locul aurului. Oamenii au îmbrățișat această mișcare cu multă încredere deoarece aurul era astfel gestionat de guvern și nu mai reprezenta o grijă pentru ei. În plus, oricând puteai schimba acele hârtii cu aurul pe care l-ai depus. Acesta nu mai este cazul în zilele noastre, acum avem mai multă încredere în bani decât în metale prețioase.

Gestionarea finanţelor personale

Ai idee unde ajung banii tăi? Te regăsești în următoarele descrieri?

  • Ai vrea să economisești niște bani pentru viitor, dar niciodată nu-ți rămân bani după ce-ți plătești facturile.
  • Ai câteva carduri de credit și nu reușești să readuci balanța lor la zero.
  • Faci cumpărături pe baza unui impuls de moment.
  • Nu ții o evidență detaliată a bugetului familiei.

Dacă oricare dintre aceste enunțuri te descrie, atunci e foarte probabil ca finanțele tale personale să aibă probleme serioase. Ce poți face ca să le îmbunătățești?

Poți să începi prin a consulta experți populari din domeniul financiar, precum Suze Orman, care a ajutat milioane de oameni prin mesajul ei simplu și rece, pe care îl poate înțelege orice om: “ești un pierzător patetic”.

Suze explică faptul că majoritatea oamenilor fac lucruri idioate cu banii lor. De exemplu, ai putea cheltui 3.95 de dolari pe un latte la Starbucks. Nu pare prea mult, dar dacă am pune banii aceia deoparte? În două săptămâni lucrătoare, ai economisi aproape 40 de dolari.

Pentru a reuși cu acest rezultat pe termen lung, ai nevoie să concepi un plan financiar personal și să-l urmezi cu strictețe.

Primul pas pentru acest plan ar fi să-ți analizezi câștigurile. Gândește-te cât cheltuiești, și pe ce, și află unde pleacă banii tăi. Când ai găsit răspunsul trebuie să organizezi datele într-un tabel ca să te ajute să le vizualizezi. Astfel, poți să vezi exact unde pierzi cel mai mult și unde poți face îmbunătățiri.

Poți să-ți reduci cheltuielile folosind sfaturi clasice ale gospodarilor (de genul “nu arunca cojile de hârtie, ci macină-le și folosește-le ca îngrășământ”).

Ar trebui să eviți, pe cât posibil, folosirea cardului de credit.

Există foarte multe tehnici simple și eficiente ca să reduci chetuielile facultative. Trebuie să le folosești ca să preiei controlul finațelor tale personale.

Începerea unui afaceri

John D. Rockefeller, Thomas Edison, Henry Ford, Irving Chevrolet sunt exemple de oameni ce au construit imperii din nimic .

Barry crede că tot ce îți trebuie ca să ai succes în afaceri este o idee. Nu e nevoie să fie o idee briliantă. Mulți oameni au devenit incredibil de bogați din afaceri care la început au părut foarte stupide, de exemplu apa îmbuteliată sau emisiunile de reality TV.

Ai nevoie să concepi o idee și ulterior să decizi care este grupul țintă pe care ți-l dorești.

Decreţeii, de exemplu, cheltuiesc banii foarte nechibzuit. Acum că intră la pensie, au nevoie de mai multe servicii ca niciodată.

Învață să negociezi

Să știi cum să negociezi este o abilitate foarte folositoare. Oamenii nu realizează că negociază constant pentru lucruri foarte variate. Indiferent că vorbim de discuții casnice sau cu mecanicul pentru o revizie mai rapidă, sau chiar negocierea în numele unei firme. Pentru a avea un avantaj în viață, trebuie să cunoști regulile unei negocieri eficiente.

Cel mai important este să nu accepți niciodată prețul inițial. Fii ferm pe poziții și insistă pentru un preț mai bun (mai ieftin sau mai scump, depinde de tine și de situația în care te afli, vânzător sau cumpărător). De asemenea, trebuie să-ți amintești să nu plătești ceva de care nu ai nevoie.

Învaţă cum funcţionează taxele

Deoarece guvernul se ocupă de bunăstarea populației, toată lumea trebuie să-și plătească partea lor de taxe. Însă, foarte mulți oameni de pretutindeni nu-și plătesc la fel taxele. Cea mai bună metodă este să înveți de la experți.

Să înțelegi taxele este foarte dificil și pentru guvernanți. E așa de greu încât nici cei care pot să le modifice nu le înțeleg pe deplin.

O metodă de a scăpa de taxe este investiția în titluri de stat neimpozitabile. Cea mai bună metodă să reduci sumele cheltuite pe taxe și impozite este să ții o evidență exactă a acestora și să înveți modul lor de punere în acțiune. Astfel, poți învăța să plătești mai puține taxe.

Devino bogat precum Donald Trump

Donald Trump este faimos pentru că are tot ce îți poți dori - o avere vastă, imobiliare, foste soții care arată foarte bine și un show TV foarte popular. Trump a prezentat sistemul lui de a deveni bogat în cartea sa “Trump: How to Get Rich”.

Aceste secrete includ:

  • Banii nu sunt totul
  • Trebuie să angajezi oameni potriviți, inclusiv un asistent bun
  • Rămâi concentrat
  • Folosește-te de inerție
  • Unele idei sunt bune, altele nu. Învață să le diferențiezi
  • Ai nevoie de o atitudine de învingător
  • Fii un negociator bun
  • Preia controlul finanțelor tale

Un ghid pentru a lăsa bacşiş:

Lăsăm bacșiș persoanelor care ne servesc foarte bine. Acest obicei este menit să răsplătească calitatea serviciului la un restaurant, hotel sau în alte locuri. Regula de bază este să pregătești bani pentru bacșiș dacă dorești servicii bune la un hotel, restaurant sau orice alt loc ce se află într-o rază de 200 de mile de New York.

Să lași bacșiș într-un hotel poate fi foarte costisitor, deoarece clienții se pot regăsi în situația de a fi nevoiți să lase bacșiș oricărui personal hotelier cu care intră în contact.

Bacșișul în restaurante este cel mai des utilizat. Chelnerii au salarii mici și depind de bacșiș pentru majorarea venitul lor. Formula de bază în SUA este de 15% din bonul de consum.

Concluzii - Dave Barry's Money Secrets

După finalizarea cărții, pot să spun că am învățat câteva elemente cheie prezente în mai multe cărți din acest domeniu. Cel mai important este să te gândești la nevoile tale de mâine atunci când cumperi ceva. Dacă cheltuiești mult pe bunăstarea ta de astăzi și mâine nu vei avea nimic de câștigat, înseamnă că nu ai făcut cea mai bună alegere. Economisești de 10 ori mai mult, dacă te interesezi unde îți ajung banii și dacă faci alegeri financiare când ești calm și calculat. Modul comic în care autorul prezintă unele situații și limbajul standard clasează lectură în categoria ușor de “mestecat”. O recomand cu căldură celor interesați de secretele banilor. Cartea este disponibilă aici.