După ce a lucrat cu peste 1.000 de antreprenori și a făcut el însuși exit din trei companii, Dan Berteanu a devenit și primul român certificat în metodologia The Value Builder System, după absolvirea unui program internațional de pregătire de 9 luni.

Înființarea unui business într-un domeniu mai puțin practicat în România a venit ca un pas firesc după experiența acumulată, mai ales că „pregătirea, atât cea a afacerii, cât și cea mentală și emoțională a antreprenorului pentru acest moment, este una de maximă însemnătate pentru un exit de succes și necesită timp, cunoaștere și implementare de strategii precise.

Pentru antreprenorii români care dețin sau conduc o companie cu venit de 1-10 milioane de euro, <Exit by Choice> este o soluție extrem de practică, bine structurată și, mai mult decât atât, validată internațional și concepută pentru a-i ajuta pe aceștia să extragă valoarea financiară maximă din activele lor, indiferent dacă doresc să își vândă compania, să o extindă sau să o dea mai departe drept moștenire”, adaugă Berteanu.

Companiile din domeniul IT pot aplica pentru a fi acceptate în FREEDOM Project in IT, un proiect special conceput să ajute companiile din acest domeniu să devină mai vandabile și mai valoroase, un mecanism ce contribuie la creșterea întregii piețe și a industriei care în primul semestru din 2022 a avut o contribuție de 7% la PIB-ul României. Și care, de asemenea, a depășit valoarea de 8,5 miliarde de euro, potrivit celor mai noi date publicate de Institutul Național de Statistică (INS).

„Având o componentă educațională importantă, FREEDOM Project in IT este un proiect unic în România pe care îl dezvoltăm împreună cu lideri și jucători importanți din piață pentru a potența această creștere atât la nivel de industrie - mai ales în zona custom software developement - cât și la nivelul țării”, precizează Berteanu.

FREEDOM Project in IT se bazează pe metodologia The Value Builder System, validată statistic de 65.000 de antreprenori și businessuri la nivel internațional, și lucrează pe două dimensiuni: atât pe cea a creșterii valorii de piață a business-ului și pregătirii lui pentru un potențial exit, cât și pe cea care vizează pregătirea antreprenorului pentru exit.

Prima etapă din proiect este o evaluare inițială concepută să determine potențialul de vânzare al unui business și să ajute antreprenorii să conștientizeze ce îi determină valoarea. Ulterior, prin conținut educațional, instrumente de planificare strategică, software de planificare și monitorizare a progresului, dar și prin sesiuni de Q&A lunare, business advisorii certificați ghidează antreprenorii să lucreze sistematic la cei 8 vectori de creștere a valorii unui business, vectori pe care orice investitor sau cumpărător îi apreciază și urmăresc. Statisticile arată că cei care s-au axat pe acești 8 vectori au beneficiat de o creștere totală a valorii de până la 71%, pregătind astfel businessul pentru un exit de succes. „

Am observat, în majoritatea timpului, că antreprenorii lucrează mai degrabă în business-ul lor decât la business-ul lor. Este o nuanță importantă. Conștientizarea necesității de a avea o companie care să prospere fără ei este un prim pas esențial pentru orice antreprenor care își dorește la un moment dat să se bucure de toată munca și eforturile depuse, câteodată timp de zeci de ani.” În ultima etapă a proiectului se folosește un chestionar gândit să evalueze cât de pregătit mental și emoțional este antreprenorul pentru exit și să-l ajute să realizeze dacă va face acest pas fără regrete.

Dan Berteanu este inginer IT și expert în vânzări, domeniu în care activează de 27 de ani. În 2012 a cumpărat franciza pentru AchieveGlobal, acesta fiind primul pas pe drumul antreprenoriatului. De atunci el a făcut trei exit-uri și a implementat numeroase strategii de vânzări & marketing pentru companii din industrii precum tech, sănătate, financiar, producție și a lansat, totodată, două start-up-uri. Este, de asemenea, triatlet de performanță, finalizând până acum cinci curse full Ironman.