Ce vei afla din aceast─â discu╚Ťie?

  • Drumul Autonom pân─â în momentul lans─ârii de servicii de asigur─âri auto cu Hellas Direct
  • Cum arat─â pia╚Ťa de asigur─âri din România ╚Öi cum poate fi inovat─â
  • Rezultatele Autonom pentru 2022 ╚Öi ce a╚Ötept─âri are Dan ╚śtefan de la urm─âtorul an
  • Divizia de investi╚Ťii Autonom Ventures ╚Öi tezele investi╚Ťionale din aceasta

Intrarea pe pia╚Ťa de asigur─âri

Autonom a anun╚Ťat intrarea pe pia╚Ťa de asigur─âri împreun─â cu Hellas Direct, o firm─â tân─âr─â din Grecia, fondat─â acum 6 ani. Primele produse, cele de asigurare obligatorie auto - RCA - vor ap─ârea probabil luna viitoare pe pia╚Ť─â. Dar Autonom nu se va opri doar la acestea.

"Noi ne-am uitat cum putem schimba produsele de asigur─âri. Prima oar─â ne-am dus la firmele de asigur─âri, partenerii no╚Ötri deja. Nu am g─âsit deschidere de a crea alte produse, pentru c─â uneori sunt destul de prin╚Öi în paradigma lor. Nu am v─âzut o abordare de creat produse ╚Öi servicii noi", explic─â Dan ╚śtefan.

╚śi-a dat seama c─â la mare parte din lucrurile din zona aceasta nu se pricep, a╚Öa c─â au c─âutat parteneriate, mai ales c─â e greu s─â faci o firm─â de asigurare nou─â, totul fiind foarte reglementat, iar rezervele de capital necesare fiind enorme.

"Hellas e o firm─â relativ tân─âr─â, are 6 ani. S-a pornit ca un startup bine finan╚Ťat. Dup─â 5 ani în care au f─âcut inova╚Ťii pe pia╚Ťa din Grecia, au decis s─â se extind─â ╚Öi ne-au g─âsit pe noi pentru România, dar ╚Öi pentru alte pie╚Ťe poate în viitor", explic─â Dan ╚śtefan.

Vor porni cu RCA, dar adev─ârata inova╚Ťie va veni din produsele complementare sau facultative, cum ar fi CASCO, travel. El consider─â c─â lucrurile se pot face mai bine, dând exemplul Elve╚Ťiei, unde asigurarea se pl─âte╚Öte în func╚Ťie de cât conduci, iar aceste re╚Ťete nu au fost aduse pân─â acum pe pia╚Ťa local─â.

"În primul rând vrem s─â ne uit─âm la ╚Öofer, nu la ma╚Öin─â, de parc─â ma╚Öina ar merge singur─â. Trebuie s─â asigur─âm comportamentul ╚Öoferului. Când vom face prima poli╚Ť─â ne vom putea uita la multipli parametri statistici despre adev─ârata utilizare. Am putea s─â folosim telemetrie pentru utilizare în timp real, avem capacit─â╚Ťile acestea", explic─â el.

Crede c─â poate atinge o cot─â relevant─â de câteva procente, dar e preocupat ca pia╚Ťa, clien╚Ťii ╚Öi distribuitorii s─â fie mul╚Ťumi╚Ťi. Practic, Autonom va fi managerul de servicii pentru Hellas, nu doar un simplu broker, transmi╚Ťând eficien╚Ť─â spre consumator.

"Noi credem c─â va fi dincolo de un pre╚Ť atractiv, pachetul de servicii incluse va avea lucruri concrete. Noi sper─âm s─â simplific─âm ╚Öi s─â nu mai avem sute de mii de procese", explic─â antreprenorul.

"Trebuie s─â evad─âm din constrângerile tradi╚Ťionale ale pie╚Ťei. E ╚Öi o chestiune de obi╚Önuin╚Ť─â. Asigurarea în mintea noastr─â e ca o tax─â, c─â e obligatorie. Asta vrem s─â evolu─âm, s─â ne d─âm seama c─â asigur─ârile au ni╚Öte valori reale. Clien╚Ťii trebuie s─â vad─â valoarea în aceste produse", spune el.

Astfel, vrea s─â aduc─â inova╚Ťie atât pentru clien╚Ťi, dar ╚Öi pentru brokeri ╚Öi operatori, pia╚Ťa de asigur─âri fiind una care are capacitate de a fi transformat─â, ca ╚Öi pia╚Ťa bancar─â.

Dar cum au ajuns aici, la asigur─âri? Printr-un proces care a durat câ╚Ťiva ani, dar care acum pare evident.

Un drum de la servicii la asigur─âri

Înainte de toate, Autonom a fost un client mare pentru asiguratori. Au 14.000 de ma╚Öini în flot─â, a╚Öa c─â automat au nevoie de serviciile acestea. ╚śi Autonom ╚Öi-a dat seama rapid c─â pie╚Ťele din SUA ╚Öi Europa de Vest au mult mai multe servicii conexe în pia╚Ťa de asigur─âri. De altfel, modelul lor interna╚Ťional este Enterprise, cea mai mare firm─â din SUA, dar pu╚Ťin prezent─â pe pia╚Ťa din Europa.

"Ce ne-a frapat pe noi e c─â aceste servicii nu sunt oferite în România. Am încercat s─â facem lucruri, s─â includem mai multe servicii în produsele de asigur─âri, a╚Öa c─â ne-am dus c─âtre client ╚Öi c─âtre operatorii de flote. Am dezvoltat un ecosistem, inclusiv prin investi╚Ťii. Le-am oferit servicii de replacement, asisten╚Ť─â rutier─â, door to door pentru c─â mut─âm noi ma╚Öinile", explic─â Dan ╚śtefan.

În plus, contextul era acolo. Portofoliul de asigur─âri auto al Autonom era de dimensiunea unui broker mediu ╚Öi d─âdeau milioane de euro pe asigur─âri în fiecare an.

"Ne-am uitat la asigur─âri dinspre unghiul de servicii la care ne pricepem. Pe partea de daune toat─â lumea sufer─â. E un conflict perpetuu între diver╚Öi actori din pia╚Ť─â", explic─â antreprenorul.

Treptat s-au apropiat de pia╚Ť─â. Au investit în Millennium Insurance Brokers, apoi în P─âv─âla╚Öcu Risk Consultants, una dintre cele mai mari firme care gestioneaz─â daune. ╚śi a╚Öa au creat Autonom Protect, entitatea care face o gam─â mai larg─â de servicii pentru asiguratori. Practic, pentru c─â pia╚Ťa nu le-a oferit servicii conexe ╚Öi le-au creat singuri.

În plus, au ╚Öi ecosistemul. "Noi avem o re╚Ťea de service-uri de peste 500 de service-uri. Inclusiv am investit în aceast─â zon─â. C─âut─âm firme mici, pachete minoritare, care le pot ajuta pe celelalte. A╚Öa c─â am investit ╚Öi în GT Motive România, care ofer─â informa╚Ťii despre ma╚Öini". ╚śi au investit ╚Öi în Alpha Software, o firm─â de IT care face platforme digitale de core insurance ╚Öi au o rela╚Ťie bun─â cu distribuitorii din pia╚Ť─â, pentru c─â-n România 80% din asigur─âri se fac prin brokeri.

Viitorul pentru Autonom ╚Öi cum r─âmâne compania agil─â

Dan ╚śtefan spune c─â 2022 a fost un an complicat, dar nu chiar a╚Öa cum au fost 2020 sau 2009. El men╚Ťioneaz─â c─â trebuie s─â ne obi╚Önuim cu faptul c─â vom avea ╚Öocuri. 2022 a marcat fuziunea cu firma achizi╚Ťionat─â din grupul ╚Üiriac în doar câteva luni.

"Vom avea o cre╚Ötere mare, cu dou─â cifre, ca în fiecare an, dar probabil peste 40%. În condi╚Ťiile în care pia╚Ťa a fost complicat─â. Infla╚Ťia e o problem─â pentru toat─â lumea. Nu e u╚Öor s─â transpui c─âtre client infla╚Ťia. Multe dintre veniturile noastre sunt blocate pe perioada contractului, aceasta e propunerea noastr─â pentru contractele de leasing opera╚Ťional. Nu ai cum s─â te duci c─âtre client s─â g─âse╚Öti porti╚Ťe", explic─â el.

Au avut ╚Öi provoc─âri, bineîn╚Ťeles, mai ales pe zona de supply chain, dar mereu au planuri de rezerv─â care se bazeaz─â pe ideea de "ce am putea pierde maxim?".

"Urmeaz─â un an ╚Öi mai complicat. Vedem criza, dar nu o sim╚Ťim înc─â. Seam─ân─â cu 2008, prin octombrie. Informa╚Ťiile erau acolo, dar erau bani în pia╚Ť─â. Intelectual începem s─â realiz─âm, dar pe alt─â parte nu sim╚Ťim nevoia s─â ac╚Ťion─âm. Urm─âtoarele 6-9 luni sunt complicate. Dar noi ne preg─âtim foarte bine financiar, ne analiz─âm pe scenariu diferitele riscuri ╚Öi ne preg─âtim s─â fim agili, aia e adev─ârata protec╚Ťie", explic─â ╚śtefan.

Dar un lucru important pentru Autonom e s─â r─âmân─â o firm─â agil─â. Se inspir─â de la companii precum Google, Xiaomi sau Haier, cu o organizare foarte descentralizat─â.

"Suntem organiza╚Ťi în echipe mici de 10 oameni, ideal 7, cu un lider umanist, încurajator, care-i poten╚Ťeaz─â ╚Öi îi aliniaz─â. Cum ar zice Netflix - Loosely coupled, highly aligned. Suntem ca o al─âturare într-un ecosistem ca ╚Öi cum am avea afaceri mici", explic─â Dan ╚śtefan.

Cum investește Autonom Ventures?

În 2020 Autonom s-a extins oficial ╚Öi pe zona de investi╚Ťii, uitându-se la mai multe companii în care au devenit ac╚Ťionari minoritari. Astfel, Autonom Ventures a investit în companii precum Millenium Insurance Broker, P─âv─âla╚Öcu Risk Consultants, GT Motive, dar ╚Öi în companii precum Impact Hub sau Grupul Kane.

"Am pornit Autonom Ventures în 2020 dintr-o nevoie. În 2020 ne-am dat seama c─â erau prea multe firme inegale în holding, a╚Öa c─â am vrut s─â facem holding-ul principal cu firmele mari, iar celelalte mici s─â fie într-o alt─â organizare", spune Dan ╚śtefan.

El men╚Ťioneaz─â c─â Autonom Ventures are câteva teze de investi╚Ťii.

Prima tez─â e s─â aib─â participa╚Ťie minoritar─â în firme care ajut─â ecosistemul Autonom. " Aceasta e o a treia cale pentru a dezvolta solu╚Ťii software, nu cea în care ai dezvoltare intern─â sau un client extern. O a treia cale e s─â investe╚Öti minoritar. Am f─âcut acest lucru pe leasing, pe daune", spune cofondatorul Autonom.

A doua tez─â e s─â investeasc─â deja în firme de venture capital, cum ar fi Simple Capital, Roca X sau Blueberry Muffin, care investe╚Öte în zona de tehnologie ╚Öi food, cum ar fi cloud kitchen. De asemenea, ultima tez─â e cea a oportunit─â╚Ťilor care par foarte interesante, cum ar fi Impact Hub sau Grupul Kane.