Nu este ușor de luat o decizie adecvată atunci când startup-ul pe care îl adminstrați sau IMM-ul aflat în creștere are nevoie de o infrastructură IT dimensionată corect și care să respundă cerințelor de business specifice.

Nu de puține ori persoane cu putere de decizie sau manageri IT din companii mici și mijlocii, din dorința de a reduce anumite costuri, aleg să achziționeze echipamente de calcul subdimensionate sau servicii server nepotrivite, fără capacități reale de a le satisface business-ul.

Achiziția unui server a fost întotdeauna o acțiune destul de complicată mai ales în rândul companiilor mici și mijlocii care nu au nevoie neapărată de un dată center, ci de un sistem fiabil și stabil.

Merită achiziționat un server dedicat sau unul custom, închiriat, și ce fel de platformă ar trebui aleasă?

Decizia către migrarea spre un server se poate dovedi câștigătoare în contextul în care AMD a revenit pe segmentul de servere cu produse competitive, performanțe în toate segmentele de piață. Producătorul este pregătit să demonstreze că poate fi principală soluție la care să vă orientați, iar poziția câștigătoare față de competitorul principal, e unul dintre cele mai bune argumente în această direcție.

Înainte de toate, v-ați putea întreba de ce aveți nevoie de un server în companie, când ați putea să vă bazați pe un computer desktop cu configurație high-end, care poate costă mai puțin și pare că oferă aceleași performanțe. Un server dedicat, precum cele din seria AMD EPYC, reprezintă o soluție de ultimă generație, ce prezintă mai multe avantaje.

Odată cu lansarea arhitecturii Ryzen de tip consumer, AMD a lansat și platforma EPYC care vine cu îmbunătățiri majore în ceea ce privește performanța în comparație cu platformele Intel Xeon actuale.

Folosirea unui server într-o companie, fie ea mică sau mijlocie, poate fi relevantă în diverse situații. Astfel, AMD EPYC poate oferi soluții pentru crearea unui cloud privat, cu avantaje semnificative față de concurență.

Avantajele unui sistem dedicat în comparație cu o platformă de tip consumer sunt numeroase. În primul rând, fiabilitatea și posibilitatea de a funcționa 24/7 reprezintă unul dintre cele mai importante aspecte.

Componentele de tip consumer sunt create să fie utilizate cu un anumit load, iar cele de tip server sunt concepute pentru un load continuu. În al doilea rând, se creează avantajul performanței în comparație cu o platformă consumer și posibilitatea de a face upgrade mult mai ușor. O platformă single-socket de la AMD poate susține până la 2 TB RAM și suportă până la 128 linii PCIe.

Un server este optim și în cazul analizei de date, iar AMD reușește să ofere soluții cu paralelism sporit, pentru analize complexe, oferind în același timp și securitatea necesară datelor confidențiale ale unei afaceri.

Între domeniile de utilizare relevante analizei de date se regăsesc cel al petrolului și gazelor naturale (analiză a datelor provenite de la senzori și dispozitive IoT), al farmaceuticelor (optimizarea datelor din teste clinice) sau a retailului (supravegherea lanțurilor de aprovizionare, optimizarea experienței de cumpărături)

Serverele AMD EPYC reușesc să ofere mai multă performanță decât Intel Xeon, indiferent de bugetul pe care îl aveți la dispoziție. Îmbunătățirile de performanță în comparații directe pornesc de la 23% și ajung până la 70% pentru grupe diferite de preț. Avantajele arhitecturii “Zen” de la AMD nu se opresc aici, iar procesoarele AMD Epyc sunt concepute pentru a livra performanțe dual-socket având un design single-socket.

De asemenea, procesoarele Epyc sunt optimizate pentru accelerare GPU și oferă cu 59% mai multă performanță de procesare paralelă. Mai multe nuclee oferă posibilitatea de a crea un user base mai mare. În testele efectuate pe baze de date, arhitectura EPYC este cu 50% mai performantă decât cea a concurentului principal.

Pe scurt, seria de procesoare AMD EPYC reușește să ofere mai multe nuclee, o capacitate mai ridicată de memorie, funcții de securitate inovatoare și un raport mult mai bun performanță-preț decât competitorul principal.